Ekonomi
  • 17.2.2020 23:14

Konut Kredisi Vade Kısaltma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ev almak isteyen vatandaşlar genellikle toplu para ödemesi yapmak istemedikleri için, konut kredilerini değerlendirmeyi tercih ediyorlar. Sahibinden veya emlakçıdan konut satın almanızın bir önemi olmadan, konutun kredi çekmeye uygun olması halinde bankalardan konut kredisi kullanmanız mümkündür.

Ancak artan vade oranları faizlerin yükselmesine neden olduğundan, ilk aşamada cazipmiş gibi görünen vade seçenekleri bir süre sonra bir ödeme yükü haline geliyor. Bu durumda da, “Konut kredisi vade kısaltma işlemleri yapılabiliyor mu?” sorusu gündeme geliyor. Bu yazımızda konut kredisi vade kısaltma işlemlerine değiniyor ve bu işlemin kapsamlarını detaylı olarak sizlerle paylaşıyoruz.

Konut Kredisinde Vade Süresinin Önemi Nedir?

Satın aldığınız konutun sahibinden veya emlakçıdan olmasının konut kredisi kullanmaya bir engel teşkil etmediğini daha önce belirtmiştik. Konut kredisi kullanamaya uygun olan her ev için bankalara konut kredisi başvurusunda bulunabilir ve banka işleminizi onayladığında kredinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Elbette bu hususta önemli olan nokta, bankaların geri ödemede sundukları kapsamlar.

Bir bankanın konut kredisinde vade süresi uzadıkça, faiz oranları da aynı doğrultuda artacaktır. Yani taksitlerinizin uzun bir vadeye yayılmasını istiyorsanız, yükselen faiz oranlarıyla yapacağınız geri ödemelerin de artacağını bilmelisiniz.

Konut Kredisi Vadesini Kısaltmak Mümkün mü?

Ödeme yükünüz ağır gelmeye başladıysa, bankanızın konut kredisi faiz oranlarını düşürdüğünü öğrendiyseniz veya elinize toplu para geçtiyse, konut kredinizin vadesini kısaltabilirsiniz.

Genellikle konut kredisi vade kısaltma başvurularının odak noktasındaki sebep, daha önce de ele aldığımız gibi düşen faiz oranlarıdır. Düşük faiz oranlarını değerlendirerek kredinizi yapılandırmak suretiyle vadesini kısalttırmak, daha kısa zamanda daha düşük faizlerle ödeme yaparak kâra geçmenize yardımcı olur.

Konut kredisi çekerken 60 ay veya 120 ay vade sanki çok azmış gibi gelebilir. Ancak krediyi kullanmaya başladıktan sonra 5 yıl ve 10 yıl gibi uzun bir süre boyunca her ay bankanıza taksit ödemesi yapmanın ağır bir yükümlülük olduğunu söylemeliyiz.

Bu süreç içerisinde tek bir taksitin geciktirilmesi bile, yüksek gecikme faizleriyle karşılaşmanıza neden olacaktır. Bu nedenle özellikle son aylarda düşen faiz oranlarını değerlendirmenizi ve kredi vadenizi kısalttırmanızı tavsiye ediyoruz.

Konut Kredisi Vadesi Nasıl Kısaltılıyor?

Konut kredinizin vade süresini kısalttırmak için yapmanız gereken işlemler oldukça basittir. İlk olarak krediyi kullandığınız bankayla görüşmeli ve vade süresiyle alakalı yeni bir plan oluşturma talebinizi bankanıza iletmelisiniz. Genellikle bankalar düzenli ödeme yapan ve borcunu geciktirmeyen müşterilerinin vade planı değiştirerek düşük faizlerden yararlanma taleplerini kabul ettikleri için, başvurunuza kadar kredi ödemelerinizi düzenli bir şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız.

Bankanız vadenin yeniden düzenlendiği bir plan oluşturacak ve size bu planı kısa sürede sunacaktır. Bu plan yapılırken toplam kredi tutarı üzerinden işlem gerçekleştirilmez. O ana dek ödediğiniz miktar toplamdan düşülür ve kalan borç tutarı üzerinden yeni bir vade planı hazırlanır. Bu vade planında faiz oranı ve aylık taksit tutarları da yeniden belirlenmektedir.

Konut Kredisi Vadesi Kısaltıldığında Ekstra Ücret Ödeniyor mu?

Kredi vadesini değiştirmek için bankanıza başvuru yaptığınız zaman yeni bir ödeme planı hazırlanacaktır. Bu işlemin sonucunda bazı bankalar dosya masrafı ücreti talep edebiliyorlar. Bu durum bankadan bankaya farklılık gösterse de, genellikle tekrardan dosya masrafını karşılamanızın söz konusu olacağının altını çizmeliyiz.

Konut kredisini kullandığınız banka sizden ekstra ücret talebinde bulunurken yüksek rakamlar belirtiyorsa, bu durumda konut kredinizi başka bir bankaya taşımayı da düşünebilirsiniz. Farklı bankalar size yapılandırma hususunda daha makul fiyatlar önerebilir ve vade kısaltma işleminde zarara geçmenize engel olabilirler. Bu nedenle faiz, vade ve ekstra ücret talebi uygun olan bankaları da araştırarak kredinizi taşıyabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Konut Kredisi Vadesini Kısaltmak Avantajlı mıdır?

Konut kredisinin vadesini kısaltmanın mantıklı bir adım olup olmadığı merak edilen bir diğer konudur. Şöyle ki, yeni yapılandırmada vade süresi azalacağı için aylık ödeyeceğiniz taksit tutarları artacaktır. Bunun bir dezavantaj olduğunu söyleyebiliriz. Bu dezavantajı elimine etmek için bütçenizi doğru bir şekilde değerlendirmeli ve vadenizi buna göre yapılandırmalısınız.

Uzun vadeli konut kredilerinde ise konut kredisinin vadesini kısaltmanın avantajı bulunmaktadır. Vade kısaldığında faiz oranları da azalacak ve bu kapsamda genel toplamda ödeyeceğiniz borç tutarının belli bir oranda azaldığını görebileceksiniz.

Güncellenme Tarihi : 17.2.2020 23:15

İLGİLİ HABERLER