Sağlık
  • 28.11.2021 01:30

Koronavirüste 'omicron' paniği! Yeni mutasyonun farkı ne?

KAYNAK : MİLLİYET

Dünya 2019 yılından beri koronavirüs salgınıyla uğraşıyor. Aşıların bulunmasıyla umutlar artsa da mutasyonlar peşimizi bırakmıyor. Dünyayı alarma geçiren yeni mutasyonun ismi ise omicron. Bu virüs ilk olarak Güney Afrika ülkelerinde görüldü. Peki yeni mutasyon hayatımızı nasıl etkileyecek? Virolog Semih Tareen yeni mutasyonla ilgili olarak, "Bu virüsün kendi kendine yok olma ihtimali yok. Aramızda daimi olarak kalacak 5. koronavirüs olacak." dedi ve aşılanmanın önemini vurguladı.

Koronavirüste 'omicron' endişesi! Yeni mutasyonun farkı ne?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika'da ilk kez tespit edilen ve B.1.1.529 olarak da adlandırılan korona virüsün (Covid-19) yeni mutasyonunu "Endişe Mutasyonu (VOC)" olarak sınıflandırarak mutasyonun yeni adını "Omicron" olarak belirledi. Birçok ülke yeni varyanta karşı Afrika ülkelerine olan seyahatleri askıya aldı. Gündemimize oturan bu varyantla ilgili olarak Virolog Semih Tareen, şu bilgileri verdi:

Omicron yeni varyant. Yeni varyant ile bildiklerimiz şunlar: Afrika Kıtası'nda Botsvana'da ve Güney Afrika ülkelerinde görüldü. Tabi bu orada çıktığı anlamına gelmiyor. Orada yapılan taramalarda görüldü. Çoktandır Avrupa'ya geldiği tahmin ediliyordu. Her ne kadar o ülkelerden giriş çıkış yasak olsa da o virüs zaten o ülkeden çıkmış, Avrupa'ya gelmiş olabilir. Mutasyonlarla ilgili şunları biliyoruz: Belli bazı mutasyonlar var bu varyantta. Mutasyonlar çok normal, bütün canlılarda olur insanlar dahil, virüsler dahil. Burada da bir sürü mutasyon görüyoruz. Diğer varyantlarda gördüğümüz karışımı görüyoruz. Delta, alfa, belta varyantındaki mutasyonlar var. Bilim insanları yakından takip ediyor. Bu mutasyonların, diğer varyantlarda hücreye daha sıkı tutunabildiğini gördük. Bazı antikorlardan kaçabildiğini gördük.

ZAMANLA ANLAŞILACAK

Yeni varyantın Deltadan tehlikeli olup olmadığına dair açıklamalarda bulunan Semih Tareen, "Böyle olduğu için bu omicron varyantınında da en az delta kadar iyi yayılabileceğini tahmin ediyoruz. Şimdilik deltadan daha tehlikeli olacağına dair veya deltadan daha iyi, aşılardan kaçabileceğine dair, hücrelere daha iyi bağlanabileceğini gibi konular hakkında hiçbir bilgimiz yok. Önceden de böyle büyük yankılar uyandıran varyantlar çıktı ama sonra anlaşıldı ki aslında merak edilecek hiçbir şey yokmuş. Anca zamanla ve deneyler ile anlayacağız. Yapılan deneylerde de laboratuvarda mesela hücreye daha iyi bağlanabiliyor mu veya dirençli olabiliyor mu, gibi şeylere bakılacak. Delta varyantında bunu gördük; hücreye daha iyi bağlanıyor. Bu durum aşılar etkisiz anlamına gelmiyor." dedi.

AŞILAR ETKİLİ OLACAK

Aşıların etkili olacağını tahmin ettiğini dile getiren Tareen, "Yapılan bazı yayınlarda, o zaman omicron yoktu fakat omicrona benzeyen mutasyonlara bakıldığında, şunu gördük: Aşılarla oluşan antikorların nötralize kabiliyeti bu tip mutasyonlara karşı daha güçlü, doğal olarak bu hastalığı kapanlara oranla. Omicrona karşı aşıların etkili olacağını tahmin ediyoruz. Etkisiz olacağına dair hiçbir delil yok. Etkisi biraz daha az olabiliyor ama yine de etkili. Omicron için de aynı şey geçerli olabilir. Omicrondaki belli mutasyonlara karşı özellikle aşı ile oluşan antikorların, doğal bağışıklıktan daha iyi olduğunu da diğer yayınlarda gördük. Eğer ki teorik olarak yeni güncellenmiş bir aşı gerekirse Moderna şirketi bu çalışmalara başlayacağını söyledi. MRNA teknolojileri bu avatanjı sağlıyor. Dediğim gibi çift doz Biontech olmuş olanlar hele ki takviye Biontech aşısı olanlarda böyle bir durumun gerekeceğini tahmin etmiyorum. Omicrona karşı nötralize antikor oluşacağını tahmin ediyoruz. Aşıların avantajı bu. Aşılar çok yönlü antikorları aynı zamanda çok yönlü hücresel bağışıklığı oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 28.11.2021 01:34

İLGİLİ HABERLER