Ekonomi
  • 21.4.2021 15:55

Kripto Para ve Altcoin’ler Neyi İfade Etmektedir?

Kripto Para ve Altcoin’ler Neyi İfade Etmektedir?

 

Kripto para piyasaları son günlerde birçok kişinin yüzünü güldürüyor. Başta Bitcoin (BTC) olmak üzere birçok altcoin, yatırımcıların yüzünü güldürüp dikkatini çekmiş durumda. Bunun sonucu, yatırımcılar kripto para piyasasına borsalarda hesap açarak girmiş durumda. Hal böyle olunca, biz de sizlere kripto para ve altcoin’lerin neyi ifade ettiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.

 

Kripto Para Nedir?

 

Kripto paralar, şifreleme yöntemleri aracılığıyla güvence altına alınan dijital para birimleridir. Bu sayede çifte harcama yapılamaz ve sahte para çıkarılması mümkün olmayacak hale gelir. Çoğu kripto para blockchain teknolojisini kullanarak bu özelliklerin tümüne sahip olur. Kripto paraların en önemli özelliği ise merkezi otoriteler tarafından kontrol edilememesidir, bu sayede manipülasyon, devlet müdahalesi ve kurumların kontrolü altına girmesinin önüne geçilmiş olur. Kripto paralar, token’lar aracılığıyla güvenli ödemelerin gerçekleştirilmesine olanak sağlar.

 

Kripto para haberleri, analizleri ve yorumlarını sıcağı sıcağına takip ederek sektördeki en güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

 

Kripto Para Türleri

 

İlk kripto para Bitcoin (BTC) olsa da, başta Litecoin (LTC), Ethereum (ETH) ve Ripple (XRP) olmak üzere binlerce kripto para, piyasada aktif bir şekilde bulunur. Bazı kripto paralar Bitcoin klonuyken, diğerleri genel olarak sıfırdan inşa edildiğini söyleyebiliriz.

 

Kripto Paralar Nasıl Çalışır?

 

Kripto paraların çalışması için ilk olarak sizin ağda bir işlem gerçekleştirmeniz gerekir. Sizler işlem detaylarını onayladıktan sonra işleminiz ağdaki tüm bilgisayarlara duyurulur. Ardından ağdaki bilgisayarlar işlemlerinizin onaylanması için tüm ağa bildirir. Bu aşamada mutabakat algoritmaları işleminizi onaylamaları gerekir. İşleminiz onaylandıktan sonra işleminiz diğer işlemlerle beraber bir blokta kronolojik bir sırada tutulur. Bütün işlemler kronolojik bir şekilde sıralandıktan sonra veriler blok haline çevrilir ve tüm ağda herkes tarafından görüntülenebilir.

 

Kripto Paraların Özellikleri Nelerdir?

 

Güvenli Olmaları

 

Kripto paralar, ileri seviye şifreleme yöntemleri ile güvenliği sağlar ve açık şifreleme sistemleri sayesinde güvenli bir şekilde işlemler gerçekleşir. Ayrıca kullanıcıların kendilerine ait özel anahtarları olduğu için fonlarınız kimse tarafından kontrol edilemez. Bunun sonucu olarak anahtarlar kaybedildiği zaman fonlarınızı kaybetme riski vardır.

 

İşlemler Geri Alınamaz

 

Kripto para işlemleri doğrulandıktan sonra işlem detayları herkes tarafından görülebilecek hale döner. Bunun sonucu olarak işlemler gerçekleştikten sonra iptal etme şansınız yoktur. Bu yüzden kripto para işlemleri gerçekleştirirken son derece dikkatli olmanız gerekir.

 

Ağı Kullanmak İçin İzin Almanız Gerekmez

 

Kripto para ağlarını kullanmak için kurumlardan izin almanıza gerek yoktur. Bu da, kripto para ağlarının herkes tarafından engellenmeksizin kullanılabileceği anlamına gelir. Tek yapmanız gereken şey ise ücretsiz yazılımı yükleyip kullanmanızdır. Bu özellik sayesinde kullanıcılar ağda özgürce dolaşabilirler.

 

Hızlı Olması

 

Banka işlemleri son derece yavaş olabilir. Ama kripto para işlemleri, en fazla 1 saat içinde onaylanıp herkes tarafından görülebilecek şekilde tasarlandı. Bunun sonucu olarak birçok kişi, büyük meblağ işlemleri hızlı ve düşük ücretli bir şekilde gerçekleştirir. Ama yine de işlemler, genel olarak birkaç dakika içinde gerçekleşir.

 

Konumunuzun Önemi Yoktur

 

Kripto para ağlarına dünyanın herhangi bir yerinden katılabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan mobil cihazlar, internet bağlantısı ve göndermek istediğiniz kripto paralardır. Kripto para işlemleri için ihtiyaç duyulan ekipmanlara sahip olduktan sonra dünyanın herhangi bir yerine fon aktarabilirsiniz.

 

Gerçek Kimlikler Saklanabilir

 

Kripto para ağlarında herkese açık kimlikler 30 karakterli harf ve sayı dizisinden oluşur. Bu sayede kim olduğunuz gözükmez ve kim olduğunuzun takip edilmesi normal ağlara göre daha zordur.

 

Altcoin Nedir?

 

Alternative coin’in kısaltması olan altcoin, Bitcoin’den sonra çıkan tüm kripto paraları tanımlamak için kullanılır. İlk olarak Litecoin’in (LTC) çıkması ile hayatımıza giren kavram, zaman içinde farklı özellikler ile beraber piyasada önemli bir konuma ulaştı. Özellikle belli başlı altcoin’lerin sağladığı özellikler sayesinde, blockchain ekosisteminde inovasyonun gerçekleştiği bir yer haline geldi. Altcoin haberleri ve duyurularına baktığımızda her geçen gün yeni bir kripto para projesinin geliştirildiğini görüyoruz.

 

Altcoin’lerin Özellikleri Nelerdir?

 

Her bir altcoin, başta Bitcoin ve diğer kripto paralar ile aynı ve benzer özelliklere sahip olsa da, farklılaştıkları alanların olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle binlerce altcoin’in olduğunu hesaba katarsak, birçok altcoin’in özelliklerinde ayrışmalara rastlayabiliriz. Ama altcoin’lere baktığımız zaman, uygulama geliştirilebilmesi ve uzmanlaşmış özelliklere sahip olması, altcoin’lerin çalıştığı blockchain ağları üzerinden uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlar. İkinci olarak altcoin’ler, stablecoin’ler, menkul kıymet token’ları, fayda token’ları ve madencilik tabanlı token’lar olarak dörde ayrılır.

 

Altcoin Sınıfları

 

Madencilik Tabanlı Kripto Paralar

 

Madencilik tabanlı token’lar, bilgisayarların hesaplama gücü kullanılarak token’ların çıkarılması işlemidir. Bu sayede token’ların orijinalliği sağlanır ve blockchain ağının yenilenmesini sağlar. Madencilik aracılığıyla çıkarılan kripto paraları Monero (XMR), Zcash (ZEC) ve Ripple’ı (XRP) örnek olarak gösterebiliriz.

 

Menkul Kıymet Token’ları

 

Menkul kıymet token’ları, bir insanın şirketin karlarına pay sahibi olma hakkı tanır. Bu da, hissedarların şirket kararları hakkında oylama hakkına sahip olmalarını sağlar. Normal hisse senetleri aynı mantıkla çalışsa da, tokenize edilmiş menkul kıymetlerin kayıtları blockchain üzerinden kaydedilir. Bu sayede şirketler, hissedarlar hakkında daha iyi bir şekilde bilgi sahibi olabilir.

 

Fayda Token’ları

 

Fayda token’ları, ağdaki kullanıcılara ürün ve hizmetleri gerçekleştirilmesi için yakıt olarak kullanır. Token’ların ağda kullanımı sayesinde ekosistem oluşur ve token’ın değerinin artmasına olanak sağlar. Fayda token’larına örnek olarak Filecoin’i (FIL) gösterebiliriz. Filecoin ağında merkezsiz depolama hizmeti sunup almak için ödemelerinizi FIL token’ları ile gerçekleştirmeniz gerekir.

 

Stablecoin’ler

 

Stablecoin’ler, fiyat istikrarını sağlamak için değerini belli bir varlığa göre belirleyen kripto paralardır. Bu sayede kripto paraların fiyat istikrarsızlığından çok az etkilenip ödeme aracı olarak kullanılabilirler. Stablecoin’ler için en iyi örneği, değeri ABD dolarına endekslenmiş Tether (USDT) olarak verebiliriz.

 

Kripto Para ve Altcoin’ler Neyi İfade Etmektedir?

 

Kripto para ve altcoin’ler, kripto para piyasasında bulunan coin ve token’ları kapsar. Ayrıca son günlerde Tesla ve Coinbase’in sunduğu tokenize edilmiş menkul kıymetler, merkezsiz finans (DeFi) yönetişim tokenları ve eşsiz token’lar (NFT), kripto para ve altcoin’lerin içinde bulunduğu büyük piyasayı gösterir.

Güncellenme Tarihi : 21.4.2021 15:55

İLGİLİ HABERLER