Dünya
  • 13.8.2020 10:23

Macron Yunan'a destek için Yunanca Tweet attı!..

Türkiye'nin her operasyonunda karşımıza Macron çıkıyor. Bu herif Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyor. Suriye'de teröristlerle savaşıyoruz Macron zıplıyor. Libya'da darbeci Hafter'i durduruyoruz karşımıza Macron çıkıyor.Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arıyoruz karşımıza Macron çıkıyor.
Bu Macron'da bir Türkiye takıntısı var. Sünepe Macron şimdi de Yunanlılara destek için Yunanca Tweet attı.

Macron,“Doğu Akdeniz'deki durum endişe verici. Türkiye'nin petrol arama konusundaki tek taraflı kararları gerginliğe neden oluyor ”dedi. Fransız lider hem Fransızca hem de Yunanca tweet attı.

Macron'dan haddini aşan Türkiye adımı
Oruç Reis Doğu Akdeniz'deki ilerleyişini sürdürürken peşi sıra açıklamalar da devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası haddini aşan Türkiye adımı attı.

Yunan hükümetinin “Oruç Reis kablolarını denize indirdi ama savaş gemilerinin çıkardığı gürültü yüzünden araştırma yapamıyor” sözleri ise büyük kriz çıkardı...

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası Türkiye'nin tek taraflı olduğunu iddia ettiği petrol arama çalışmalarını sona erdirmesi gerektiği açıklamasında bulundu. Macron ayrıca Doğu Akdeniz'deki askeri varlıklarının geçici olarak artırılacağını belirtti.

MACRON'DAN TÜRKİYE ADIMI 

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan gerilim sonrası Macron’dan açıklama geldi. Macron, Yunan Başbakan Miçotakis ile görüşme gerçekleştirdikten sonra bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Türkiye’nin bölgedeki petrol arama çalışmalarının sona erdirilmesi çağrısı yer aldı. Macron ayrıca Doğu Akdeniz’deki askeri güçlerinin geçici olarak arttırılmasıyla uluslararası kanunlara saygı göserilmesinin sağlanmasını amaçladıklarını belirtti. Açıklamada Doğu Akdeniz’deki askeri gücün AB ortakları ve Yunanistan ile birlikte artırılacağı bildirildi.

YUNAN HÜKÜMETİNE TEPKİLER ARTIYOR 

Oruç Reis, bölgede kuş uçurtmayan Türk savaş gemilerinin refakatinde çalışmalarını dün de sürdürürken, Yunan hükümeti “Kablolarını denize indirdi ama savaş gemilerinin çıkardığı gürültü yüzünden araştırma yapamıyor. Araştırma yaparsa tepki göstereceğiz” şeklinde iddialarla kamuoyu tepkisini yatıştırmaya çalışıyor.

"ORUÇ REİS GÜRÜLTÜDEN ÇALIŞAMIYOR" 

Hükümetin bu iddialarına tepki gösteren ana muhalefetteki Syriza Partisi lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras, “Başbakan Kiriakos Miçotakis’ten, Oruç Reis’in çalışmalarının engellendiğine ya da gürültüden bir şey yapamadığına ilişkin dayanaksız bilgiler sızdırmaya son vermesini istedim” dedi.

Yunan medyasında da, “Halk koyun değil. Ne olduğunu anlıyor. Bize masal okumasınlar” yorumları dikkat çekti. Atina’da, ikinci Oruç Reis krizinin daha da tırmanmaması için umutlar Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesine bağlandı.

MİÇOTAKİS: KAZA OLABİLİR 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin durumu askerileştirdiğini iddia ederek, bir kaza halinde bunun sorumlusunun Türkiye olacağını ileri sürdü. “Türkiye durumu askerileştirdi. Donanmasını çıkardı. Biz de silahlı kuvvetlerimizi teyakkuz durumuna geçirip donanmamızı gönderdik” diyen Miçotakis, “Bu kadar sınırlı bir bölgede bu kadar çok askeri güç birikince kaza tehlikesinin bulunduğunu herkes bilmelidir. Böyle bir durumda bunun sorumlusu, bu ortamı yaratan olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yunan Başbakanı bu sivri çıkışına rağmen, “uluslararası hukuk çerçevesinde tüm komşularımızla görüşmeye hazırız. Diyalogdan korkmuyoruz” sözleriyle diyalog kapılarını açık tutmaya çalıştı.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR 

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Yunanistan’ın olağanüstü toplantı çağrısına olumlu yanıt verdi.AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek temsilcisi Josep Borrell, bakanların yarın toplanacağını açıkladı. Türkiye ile ilişkilerin tüm boyutlarıyla masaya yatırılacağı 27-28 Ağustos’ta Berlin’de yapılacak gayriresmi AB Dışişleri Bakanları toplantısı’na çok az bir süre kala bu zirvenin düzenlenmesine karar verilmesinde “Yunanistan ile dayanışma zorunluluğu” etkili oldu. Toplantı, bazı yetkililerin tatilde olması ve lojistik açıdan son dakika ayarlaması yapılmasının mümkün olmaması nedeniyle videokonferans formatında gerçekleştirilecek.

KONSENSÜS YOK 

Yunanistan’ın olağanüstü toplantı talebi Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelikti. Ancak Borrell, toplantı çağrısı yaparken, üye ülkelerden gelen talepleri de dikkate alarak gündemi genişletti.

Zirvede Türkiye’nin yanı sıra Lübnan’daki patlama ve Belarus’taki tartışmalı seçimlerin ardından oluşan tablo da ele alınacak. AB üyesi ülkelerin önemli bölümünün önceliğinin Belarus’taki gelişmeler olması dikkat çekerken, toplantıda daha öncekilerde olduğu gibi, Yunanistan’la tam dayanışma içinde olunduğu mesajının verilmesi, Türkiye’nin faaliyetlerinin kınanması ve yaptırım uyarısının yinelenmesi dışında somut bir karar alınması beklenmiyor.

Güncellenme Tarihi : 13.8.2020 22:02

İLGİLİ HABERLER