Gündem
  • 29.10.2014 11:34

Madene inen dalgıçlar şok oldu

Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağındaki su baskınında mahsur kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı.

Bakan Taner Yıldız, son açıklamasında aşağıda 10-12 ton su olduğunu belirtti, "Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler" dedi.

Yıldız, "Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var" diye konuştu.
Olayla ilgili Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı

DALGIÇLAR İNDİ AMA...

Maden kazası sonrası Bakan Taner Yıldız son açıklaması saat 11.00'de yaptı, çarpıcı bilgiler verdi. Maden tabanında 10-12 bin ton su bulunduğunu anlatan Yıldız, dalgıçların arama-kurtarma çalışması için dalış yapmayı denediğini fakat sonuç alınamadığını belirtti. Yıldız,  "Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz" diye konuştu.

NE YAZIK Kİ SU SEVİYESİ...

Şu anda su  seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki  böyle bir gerçek var.

SU SEVİYESİ 10 METRE AZALDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman  Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Suda  aşağı yukarı desandreden 10 metrelik bir düşüş söz konusu"

'AHTAPOT' BÖLGEYE ULAŞTI, ÇALIŞMA HIZLANACAK'

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı  (AFAD), Ermenek'te işçilerin mahsur kaldığı madende, su tahliye çalışmalarını  büyük oranda hızlandıracak "ahtapot" olarak adlandırılan aracı bölgeye ulaştığını  bildirdi.

Açıklamada AFAD koordinasyonunda 379  kişilik ekibin üstün gayreti ve 62 araç ile yürütülen arama kurtarma  çalışmalarının kesintisiz sürdüğü belirtilerek, AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve  Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve  Karaman Valisi Murat Koca ile sabah saatlerinde çalışmaları yerinde incelediği  kaydedildi.

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun  tahliyesini hızlandıracak jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk edildi.  Bunlardan biri olan ve 'ahtapot' olarak adlandırılan hortum araçları, dakikada 8  bin 500 litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine  sahip olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen  jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha  hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı. Dün, olayın meydana geldiği ilk andan  saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere, 16 işçi göçük altından kurtuldu.  Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye  edilmesi işlemi devam ediyor."

 

AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıcın da çalışmalara  katıldığı belirtilerek, arama kurtarma çalışmalarının 379 kişilik ekip, 2 uçak, 2  helikopter, 21'i ambulans ve 15'i AFAD Arama-Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla  AFAD koordinasyonunda aralıksız sürdüğü bildirildi.

 

Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır,  seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildiği  ifade edilerek, 7 mobil baz istasyonunun kurulduğu, kumanya ve içecek sağlandığı  kaydedildi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:43

İLGİLİ HABERLER