Yaşam
  • 4.8.2017 12:29

Asla vazgeçemediklerimiz: Kek ve Kurabiye

Şöyle güzelce kabarmış bir keke ya da mis gibi vanilya kokan bir kurabiyeye “hayır” diyebilen var mı? Un, şeker ve yağın mükemmel oranlarda birleşiminden doğan bu lezzetler, artık başka başka adlar altında ve zengin sunumlarla karşımıza çıkıyor. Büyüklerimizin tarif defterlerinde ya da yemek kitaplarında  bulduğumuz klasikleşmiş kek ve kurabiye tariflerinin yanı sıra kapkek, muffin ve yılbaşı kurabiyeleri gibi yabancı ülkelerin lezzetleri de artık mutfağımıza girmiş durumda. Kek tarifleri ve kurabiye tarifleri on-yirmi sene öncesine kadar yemek dergilerinden kesilip değiş tokuş edilirken, artık internet sitelerinde ve bloglarda aranıyor ve çağa ayak uyduruyor.

Özellikle düğünler, doğum günleri ve özel günler için hazırlanan ve şeker hamuruyla süslenen tasarım kekler ve kurabiyeler yepyeni bir iş kolu oluşturmuş durumda. Günümüzde pek çok pastane ve yemek kursu şeker hamuru üzerine yoğunlaşmış durumda. Çizgi film karakterleri, süper kahramanlar doğum günü pastalarını süslerken; düğün pastalarına gelin ve damadın sevimli küçük birer figürü yerleştiriliyor. Kurabiyeler de aynı şekilde tematik olarak hazırlanıyor. Örneğin, yeni doğan bir bebeğin aileye katılışını kutlamak için emzik şeklinde kurabiyeler sipariş edilirken, nişanlanmış bir çiftin kurabiyeleri alyans şeklinde tasarlanıyor.

Habersiz gelen bir misafirimiz olduğunda hemen buzluktan çıkarıp fırına attığımız ev kurabiyeleri ise kurtarıcımız olurken, rejim yapmaya başladığımızda en büyük düşmanımıza dönüşüyorlar. Kek ve kurabiyelerle yaşadığımız bu aşk-nefret ilişkisinde kazanan tarafsa çoğunlukla iştahımız oluyor. Tatları kadar görüntülerine de önem verilen bu mis kokulu lezzetler; bir pastanenin yanından geçerken ya da kahve içmek için bir kafeye oturduğumuzda bizi baştan çıkarmak için en albenili halleriyle vitrinlerden göz kırpıyorlar.

Evlerimizde pişen sade ya da kakaolu kek ve kurabiyelerin görsel olarak oldukça ötesine geçilse de annelerimizin ve anneannelerimizin pişirdiklerinin tadının da ayrı bir güzel olduğunu kabul etmek gerek. Altın günlerinde çay ve kahve yanında afiyetle tüketilen, fırından taze çıktığı anda bir büyük bardak soğuk sütle mideye indirilen kek ve kurabiyelerin tariflerinde bulunan malzemeler de artık eskiye göre oldukça farklılık göstermekte. Eski tariflerde yer almayan; esmer şeker, vanilya çubuğu, çiya tohumu ya da yaprak jelatin gibi zamanla aşina olduğumuz ve sıkça kullanılan malzemeler artık marketlerde dahi bulunabiliyor. Kek ve kurabiyelerin içerdiği malzemeler kadar kullanılan ekipmanlarda da yenilikler mevcut. 10 sene öncesine kadar hayatımızda olmayan silikon kek ve kurabiye kalıpları, çeşitli boy, renk ve şekillerde satılıyor ve hemen hemen herkesin mutfağında bulunuyor. Renkli ve desenli muffin ve kapkek kalıpları sunumlarda ayrı bir hoşluk yaratıyor ve tercih ediliyor.

İster pastaneden alınsın ister evde yapılsın, kek ve kurabiyeler iştahımızı kabartmaya her zaman yetiyor. Yine de ipin ucunu fazla kaçırıp, sonradan pişman olmamakta büyük fayda var.

 

Güncellenme Tarihi : 4.8.2017 12:30

İLGİLİ HABERLER