Yaşam
  • 4.7.2017 18:15

İstanbul’a yakın hangi bölgeler yazlıkta popüler?

Emlakjet.com’un Nisan ve Mayıs verilerine göre, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir gibi İstanbul çevresindeki iller, yazlıkta popülaritesini artırdı. Aydın, İzmir ve Muğla’nın ardından, en yoğun gerçekleşen yazlık aramalarının bu bölgelerde olmasının nedeni uygun fiyat, İstanbul’a yakınlık ve ulaşım avantajı oldu

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet’in Nisan ve Mayıs verileri, yazlık daire aramasında tercih ettiğimiz klasik tatil beldeleri dışında İstanbul’a daha yakın ve sayfiye yerlerine sahip bölgelerin de bu alanda en yoğun aranan bölgeler arasında olduğunu gösterdi. Emlakjet.com verilerine göre, Nisan ve ona satılık yazlık aramasında paralellik gösteren Mayıs ayında en çok Aydın ve İzmir arandı. Bu iki bölgeyi sırayla Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Mersin, Balıkesir, İstanbul, Antalya, Çanakkale ve Edirne izledi. Kiralık yazlıkta da İzmir, Mersin ve Aydın en büyük oranı alan ilk 3 bölgeyi oluştururken, bu noktada Didim ve Kuşadası en çok ilgi gören yerler oldu.

Yoğun iş temposu ile yakınlık ve sakinlik arayışı etken

İstanbul’da oturanların bölgesel yakınlığı bir fırsat olarak değerlendirdiğini gözlemlediklerini kaydeden Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter’e göre özellikle yoğun iş temposu nedeniyle alıcılar, İstanbul’a yakın bölgeleri sadece yaz döneminde değil, 12 ay boyunca zaman zaman giderek nefes alınacak noktalar olarak görüyor.

Verileri değerlendiren Kunter, “Tekirdağ, Sakarya, Balıkesir ve Çanakkale gibi şehirlerin son dönemdeki emlak piyasasındaki gelişimi, bu bölgelerde altyapı projelerinin artması, popüler tatil beldelerine göre nispeten daha makul fiyatların olması ve alıcılardaki sakinlik arayışı, bu bölgelerin son dönemde yazlık konutta yükselmesine etken” dedi.

 Hangi komşu ilde neresi yazlık için gözde?

Tekirdağ’da Çorlu, Çerkezköy ve Saray ilçelerinin İstanbul ve bağlantı yollarına olan yakınlığı ile yatırımcının ilgisini çektiğini belirten Kunter, Sakarya bölgesinde ise Başiskele ve Kartepe ilçelerinin, deniz ve doğa ile iç içe olması ve temiz havası nedeniyle özellikle Arap yatırımcıların dikkatini çektiğini kaydetti.

Balıkesir’de Ayvalık Kruvaziyer Limanı, Tuzla Önü Marina Projesi gibi turizmi tetikleyen önemli yatırımların planlandığına değinen Kunter, Çanakkale’ye bağlı Yalova’nın da yine İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerine kolay ulaşımının olması ve Körfez Geçişi ile Gebze-Orhangazi İzmir Otoyolu'nun etkisi ile dikkat çekerken doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile yazlık konutlarda özellikle Arap yatırımcılarca tercih edildiğini sözlerine ekledi.

İzmir bu kez Bodrum’a rakip çıktı

Satılık yazlık aramasında İzmir ve Aydın’ın Muğla’dan önde olmasını değerlendiren Kunter, “Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde arsa fiyatlarının çok yüksek olması, müstakil yapılaşmaya uygun arsa stoğunun azalması, İzmir-İstanbul otoyolu projesi ile İzmir’in ulaşım bağlantılarının güçlenmesi, Çeşme, Urla vb ilçelerin İzmir kent merkezine yakınlığı gibi nedenler İzmir’i Bodrum’la rekabette bir miktar öne taşıdı” diye konuştu. Kunter, yine Emlakjet verilerine göre, İstanbul’da tatilcilerin Silivri, Şile, Büyükçekmece ve Adalar’da yazlık konut aradığını sözlerine ekledi.

 

Güncellenme Tarihi : 7.7.2017 12:05

İLGİLİ HABERLER