Medya
  • 26.11.2015 21:26

Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Büro Temsilcisi Erdem Gül sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Büro Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin yayınlanması gerekçesiyle başlatılan soruşturmada ifade vermek üzere bugün sabah saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’ne gelmişti.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan’a yaklaşık 3 saat ifade veren Dündar ve Gül, “siyasal ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri ifşa etmek” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlarından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği'nde yaklaşık 3 saat ifadeleri alınan Dündar ve Gül’ün tutuklanmalarına karar verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Suriye'de Bayırbucak Türkmenlerine giden MİT TIR'ları Fethullahçı Savcıların emriyle polis ve askerler tarafından durdurulmuştu. Baskın sırasında Devletin MİT ajanları tartaklanmış ve TIR'lardaki sandıklar zorla kırılarak açılmıştı.
Fethullahçı askerler açılan sandıkların içindekileri kameraya almış daha sonra bu görüntüler Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştı.
Savcılık devletin gizli bilgilerinin ifşasını casusluk saydı ve her iki gazetecinin tutuklanmasını talep etti. Mahkeme de bu talebe uydu.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün sorgusu tamamlandı. Karar için duruşmaya ara verildi. Verilen arada açıklama yapan Erdem Gül ‘Haber yazdım tutuklanmak üzereyim’ dedi. Gül bu sözlerinden kısa süre sonra tutuklandı.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in internet üzerinden yaptığı canlı yayında Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül açıklama yaptı. Gül, şunları söyledi:

“DELİL GÖSTERMEDİLER”

“Ben savunmamda da söyledim. Yazdığım haber nedeniyle bana savcılıkta da burada da sorgumda da yönelttikleri suçlamalar karşısında yazdığım bir haber dışında hiçbir delil göstermediler.

“HABER YAZDIM TUTUKLANMAK ÜZEREYİM”

Ben yazdığım haber nedeniyle casusluktan tutun da bir örgüte üye olmadan da, devletin sırlarını ifşa etmekten yargılanıyorum. Kiminle ne yaptığıma dair delil göstermediler. Haber yazdım tutuklanmak üzereyim. Hakimin diyeceği kararla iş bitmiş olacak.

Gül bu sözlerinin ardından 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

TUTUKLANDIĞINI BÖYLE DUYURDU
 
 
Dündar ve Gül'e destek vermek için CHP ve HDP'li milletvekilleri ile bazı meslektaşları adliyeye geldi.
 
- Soruşturmanın geçmişi 
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde MİT tırlarıyla ilgili yapılan haber kapsamında, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlatmıştı.
 
Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği,  internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar  verdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2  Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu  Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının  durdurulmasıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:28

İLGİLİ HABERLER