Medya
  • 25.4.2017 00:11

İşte bombaların anası GBU-43'ün patladığı yerin yerden fotoğrafları

HABERVİTRİNİ / ÖZEL ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusu envanterinde bulunan en büyük konvansiyonel bombayı Afganistan'da DAEŞ'e karşı kullanılması emrini verdi. Afganistan saldırıda sivillerin zarar görmediğini ve 36 DAEŞ militanının öldüğünü duyurdu.
Peki bu doğru mu?
Afganistan Özel Kuvvetleri, şüpheli İslamdevlet militanları tarafından kullanılan iddia edilen ve bombalanan bölgeye girdi. Askerler birlikte olay yerine giden Reuters muhabirleri GBU-43adı verilen bombaların anası kabul edilen bombanın patlama bölgesine verdiği zararı görüntüledi.
Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde terör örgütü DEAŞ'in Horosan kompleksine "nükleer olmayan en büyük bomba" olarak bilinen GBU-43 ile yapılan saldırı sırasnda bombanın patladığı yerlerdeki ağaçların yerinden kopup yandığı ve patlama yerinde ot bile kalmadığı görüldü. Bununla birlikte birkaç kerpiç binanın aslında tamamen yok olmadığı duvarlarının belli belirsiz seçilebildi dikkat çekti.Bu bile abartılan etkinin pratikte yaşanmadığının ispatı oldu.
Patlama yerinden yüz metre uzaklıktaki ağaçlarn dallarının ve yapraklarnın yerinde durduğu ve yerin altındaki tünelin de sağlam olduğu dikkat çekti.
GBU-43'ün Patlamadan sonra bir kilometrelik bir alana kadar yıkıcı bir etki yaptığı tezi böylece ortadan kalktı.
Afgan yetkililer saldırı sırasında kerpiç binalarda uyuyan 100 kadar militanın öldüğünü açıkladı ama Amerika ölü sayısını 36 olarak duyurdu.

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez kullandığı ve "Tüm Bombaların Anası" olarak nitelendirdiği MOAB'un özelliklerine yakından bakalım.

 

 

Güncellenme Tarihi : 24.4.2017 20:44

İLGİLİ HABERLER