Gündem
  • 10.5.2024 20:16

Milli boksör Rabia Topuz yaşam savaşı veriyor.. Boksörü sokan engerek yılanı hakkında bilmeniz gerekenler

Milli boksör Rabia Topuz yaşam savaşı veriyor: Engerek yılanı ısırdı!

Malatya'da milli boksör Rabia Topuz'u antrenman yaptığı sırada engerek yılanı ısırdı. Yoğun bakımda yaşam savaşı veren Topuz'un yakınları, Türk halkına "Dualarınızı eksik etmeyin" çağrısı yaptı.

Malatya'da 8 Mayıs Çarşamba sabahı Akçadağ ilçesine bağlı Kotangölü Mahallesi Dikendede mevkiinde meydana gelen olayda, Milli boksörler Rabia Topuz ile Hatice Akbaş, antrenör Kerem Akbaş ile birlikte antrenman için bölgeye gitti. Dağlık bir alanda koşu çalışmalarına başlayan iki sporcudan Rabia Topuz'u bir süre sonra otların arasına gizlenmiş engerek yılanı ısırdı.

Durumun fark edilmesinin ardından ilk müdahalesi antrenör Kerem Akbaş tarafından yapılan Topuz, önce Akçadağ Şehit Gökhan Devlet Hastanesi'ne daha sonra ise Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Kızından gelecek güzel haberleri hastane önünde bekleyen Rabia Topuz'un babası Sabri Topuz, Rabia'nın tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü ifade ederek gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Malatya Boks İl Temsilcisi Murat Tan ise antrenör Kerem Akbaş'ın ilk müdahalesinin önemine vurgu yaparak Rabia Topuz'un bir haftaya kadar eski haline kavuşmasını umut ettiklerini ifade etti.

Rabia Topuz'a ilk müdahalede bulunan ve özel aracı ile hastaneye kaldıran antrenör Kerem Akbaş da olayın sıcaklığı ile ilk etapta kendisinin de paniklediğini belirterek, "Bölgeye ulaştıktan sonra koşu için Hatice ile Rabia dağlık alana doğru yürümeye başladı. Bir süre sonra Rabia bağırarak kendini yılanın ısırdığını söyledi. İlk olarak bende panikledim daha sonra olayın şokunu hızlıca atlatarak Rabia'nın ayakkabı ipini çıkarıp yılanın ısırdığı bölgeye turnike yaptım.

Daha sonra Rabia'yı aracımıza alarak hastaneye kaldırdık. Şu an yoğun bakımda tedavisi sürüyor sağ olsun sağlık ekipleri yakından ilgileniyorlar. Halkımızdan dualarını eksik etmemelerini istiyorum. Kızımızı ısıran yılanın türü de engerek olarak belirlenmiş" diye konuştu.

About Vipers, Family Viperidae

ENGEREK YILANI

Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri mevcuttur. Başları üçgen şeklinde ve kuyrukları küttür. Daha çok geceleri avlanırlar.

Engerekgiller ( engerekler ), Antarktika , Avustralya , [2] Hawaii , Madagaskar , Yeni Zelanda , İrlanda ve diğer çeşitli izole adalar hariç dünyanın çoğu yerinde bulunan bir yılan ailesidir . Zehirlidirler ve zehirlerinin derinlemesine nüfuz etmesine ve enjeksiyonuna izin veren uzun (engerek olmayanlara göre) menteşeli dişlere sahiptirler . 
Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor. Nesli tükenmekte olan bu sürüngenler, yüksekliği bin 500 metreye kadar alanlarda barınabiliyor. 

Muş'ta Türkiye'de görülen en zehirli tür olan, her biri 7 metre uzunluğunda 2 engerek yılanı görüldü. Hakkari'de de bir kişi koca engerek yılanı yakaladı. Engerek yılanının ülkemizdeki 15 zehirli yılan türünden birisi ve oldukça zehirli ve tehlikeli bir hayvan olduğu belirten uzmanlar yılanın 5 veya 10 dakika içinde ölüme neden olabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

UZMANLARDAN UYARI 

Havaların ısınmasıyla birlikte yılanlar da kırsal alanlarda sıklıkla görülmeye başlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıklıkla görülen yılanlarla ilgili uzmanlar da çeşitli uyarılarda bulundu. Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Doçent Doktor Mehmet Zülfü Yıldız, özellikle engerek yılanının zehirli olduğunu belirterek, "Bölgede en çok görülen türlerden birisi engerek yılanıdır ve oldukça zehirli, tehlikelidir. Engerek yılanı kendisine dokunulmadıkça saldırgan değildir ama dokunduğunuz anda saldırır ve sizi zehirler" dedi.

Doçent Doktor Mehmet Zülfü Yıldız, bölgede yaz mevsimiyle birlikte görülmesi muhtemel engerek yılanının ülkede mevcut 55 yılan türünün en zehirlisi olduğunu ifade etti. Türkiye'de varlığı bilinen 55 yılan türünün 15'inin zehirli olduğunu anlatan Yıldız, en zehirli olan engerek yılanı konusunda da vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Güncellenme Tarihi : 11.5.2024 23:50

İLGİLİ HABERLER