Asayiş
  • 14.2.2020 12:30

MİT kumpasına ilişkin iddianame hazırladı: İşte istenen cezalar

FETÖ'nün, MİT Başkanı Hakan Fidan ve bazı MİT görevlilerine yönelik, 7 Şubat 2012'deki kumpasıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 7 Şubat MİT kumpasına ilişkin aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 34 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, MİT kumpası öncesi örgütün emniyet ve yargı imamlarının ABD'ye giderek FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile görüştükleri belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlarından cezalandırılmaları istendi.

Müebbet hapis istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının "7 Şubat MİT kumpası" iddianamesinde, 34 şüpheli hakkında birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

"7 Şubat MİT Kumpası" iddianamesinde, şüpheliler arasında FETÖ elebaşı Gülen ile yargı, emniyet, MİT imamları, eski polisler ve bir gazeteci bulunuyor.

Erdoğan'ın ameliyatına denk getirildi

İddianamede MİT kumpasıyla ilgili şu tespitler yapıldı: "Türkiye'nin çözüm sürecinde yürüttüğü politikalardan dolayı MİT'i, PKK/KCK ile ilişki içindeymiş gibi hedef gösterdiler. MİT görevlileri ifadeye çağrıldı, evlerinde arama yapıldı, haklarında yakalama çıkarıldı. Bu işlemler o tarihte başbakan olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ameliyat olacağı güne denk getirilerek, bu şekilde kurgulandı. FETÖ/PDY'nin hükümete karşı açıktan giriştiği ilk operasyondur."

Olay

Dönemin savcısı Sadrettin Sarıkaya, 7 Şubat 2012 günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı MİT görevlilerini ifade vermeye çağırdı. Savcının zamanlaması oldukça manidardı. 26 Kasım 2011'de ameliyat olan Erdoğan, ikinci ameliyatını şubat ayı başında olacaktı. Kumpasın püskürtülmesi için yasal düzenleme yapılması kararı alındı. Meclis'te kabul edilen MİT yasası, 18 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.

 

Güncellenme Tarihi : 14.2.2020 21:02

İLGİLİ HABERLER