Gündem
  • 23.1.2021 07:59

NASA alarm verdi!.. Türkiye'de 10 şehir tehlike altında

WWF, Türkiye'deki su kıtlığının boyutlarını açıkladı. 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla, yıllık su tüketiminin kişi başına

Türkiye için tedirgin edici açıklama! 10 ilimiz alarm veriyor...

Geçtiğimiz günlerde NASA’nın yayımladığı kuraklık haritasında Türkiye için tedirgin edici tablo da gözler önüne serilmişti. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilimiz susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalırken yeni bir uyarı da Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ndan (WWF) son dakika açıklaması geldi. Bu kapsamda WWF’nin gerçekleştirdiği Su Riski Filtresi isimli çalışmada 10 ilimiz için küresel ölçekte bir risk taşıdığı ifade edildi. İşte İstanbul dahil 10 ilimiz için gelen son dakika açıklamasının detayları…

İstanbul ve birçok ilde baraj doluluk oranlarının kritik seviyenin altına düşmesiyle adeta alarm verilmişti. NASA ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuraklık haritasında yaşanan susuzluk tehditi gözler önüne serilirken bir açıklama da WWF'den geldi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından yürütülen Su Riski Filtresi isimli çalışmada İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi şehirlerin olduğu toplam 10 kentin küresel ölçekte yüksek su riski taşıdığı bildirildi…

WWF'DEN 10 İL İÇİN TEDİRGİN EDEN UYARI!

İklim değişikliğinin etkileri ülkemizde tüm boyutuyla yaşanırken yağışların ciddi oranda azalması durumu susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalmamıza neden olmuştu. WWF'den gelen son dakika açıklamasında Türkiye için kuraklık tehlikesinin kapıda olduğunu ortaya koydu…

SU SEVİYELERİ ALARM VERİYOR
"Bugün artık iklim değişikliğinin etkilerini ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası'nda ortalama sıcaklıkların artması, yağışların azalması ve kuraklık şeklinde yaşıyoruz. Musluğumuzdan akan ve kolayca erişilebilir gördüğümüz suyun değerini ne yazık ki barajlardaki su seviyeleri alarm verdiğinde fark ediyoruz."

WWF- Türkiye Başkanı Uğur Bayar, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2021 yılı Küresel Risk Raporu'na göre, önümüzdeki 10 yıl boyunca dünya ekonomisini etkileyecek ilk beş riskin bulaşıcı hastalıklar, kitle imha silahları ile iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve su krizini de kapsayan doğal kaynak krizi olduğunu belirtti. Türkiye'nin su kaynaklarının da risk altında olduğunu söyleyen Bayar, "Son 50 yılda Türkiye'deki sulak alanların yarısı, su miktarı ve kalitesi bakımından, sağlıklı yapısını kaybetti. Bir başka deyişle üç Van Gölü büyüklüğünde sulak alan ekolojik işlevini yitirdi" dedi.

RİSK HEM YÜZEY HEM YER ALTINDA
Riskin sadece yüzey sularıyla da sınırlı olmadığı, yer altı su seviyelerinin de alarm verdiğini kaydeden Bayar, "Orman alanlarımızı kaybetmemiz de kuraklığa zemin hazırlayan bir başka etken. Su kaynaklarının yönetiminde ve kentleşme, tarım, gıda, üretim, enerji gibi alanlarda doğayı gözardı eden yaklaşımlar, hidrolojik müdahaleler ve sürdürülebilir olmayan uygulamalar karşısında susuzluk riskini daha ciddi ve sistemli ele almak zorundayız" diye konuştu.

10 KENT KÜRESEL YÜKSEK RİSK LİSTESİNDE

Akarsular ve göllerin sadece barındırdıkları canlılar için değil, insan için de yaşam kaynağı olduğunu belirten WWF Küresel Tatlısu Programı Başkanı Stuart Orr, WWF'in gerçekleştirdiği Su Riski Filtresi çalışmasına göre küresel ölçekte su riski yüksek şehirlerin arasında Türkiye'den 10 şehrin yer aldığını vurguladı. Orr, bu şehirleri İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Konya, Adana ve Antalya olarak açıkladı.

Türkiye'ye NASA'nın kuraklıkla ilgili uydu verileri raporu sonrası, bir diğer uyarı da Dünya Yaban Hayatı Fonu'ndan (WWF) geldi.

"SU TEMİNİ KONUSUNDA CİDDİ SORUNLAR YAŞANACAK"

WWF’nin iklim değişikliği, suyun düzenlenmesi ve yönetimle alakalı 5 yıllık verilerin analizine göre, Türkiye'de büyük bir kuraklık beklendiği ve özellikle de şehirde yaşayan insanların su temini konusunda ciddi sorunlar yaşayabileceği belirtildi.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #1

 

EN RİSKLİ BÖLGE OLARAK KABUL EDİLEN FİLİSTİN'E YAKLAŞTIK

Yapılan açıklamada Türkiye'nin su kıtlığı riski oranının 2,78'e düştüğü, dünyanın en riskli bölgesi kabul edilen Filistin'de bu oranın 3,67 olduğu belirtildi.

Dünyada en az su kıtlığı riskine sahip ülkenin ise 1,54 ile Norveç olduğu açıklandı.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #2

 

GÜNEY ASYA ÜLKELERİ DE BENZER SORUNLARI YAŞAYABİLİR

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, Türkiye'nin yanı sıra Hindistan ve Güney Asya'daki bazı ülkelerde de benzer sorunlar yaşayabileceğini söyledi.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #3

 

"BAŞLICA NEDEN KAÇAK KULLANIM VE SULAMA SİSTEMLERİ"

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, iklim değişikliğinin şehirlerdeki suyu azalttığını ancak bu duruma asıl yanlış planlamanın neden olduğunu belirterek, "Su kıtlığının başlıca nedeni kaçak kullanım ve sulama sistemlerinin iyileştirilmemesidir. Bunun yanında talep yönetiminin doğru yapılamaması ve suyun yanlış taksim edilmesi de diğer büyük sebeplerdir" diye konuştu.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #4

 

KRİTİK SEVİYENİN ALTINDA

Haberde, WWF’nin şu anda Türkiye'de yıllık su tüketiminin kişi başına bin 519 litre olduğu belirtilirken ancak 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla bu seviyenin de bin 120 litreye düşeceğinin öngörüldüğün altı çizildi.

WWF Türkiye Temsilcisi Uğur Bayar ise su kıtlığı oranının bin 700 litre kabul edildiğini açıkladı.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #5

 

NASA DA UYARMIŞTI

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uydu ölçümleriyle, Türkiye'nin kuraklık haritalarını yayımladı. Yağışların mevsim ortalamasının altında olduğuna dikkat çekilen haritalarla, Türkiye'nin çoğu bölgesinin şiddetli kuraklık yaşadığı vurgulanmıştı.

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, 11 Ocak 2021 günü GRACE-FO uyduları tarafından kaydedilen, Türkiye'nin yer altı suyu ve toprak nemi ölçümlerine ilişkin iki harita yayımlamıştı.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #6

 

METEOROLOJİ RAPORUNU AÇIKLAMIŞTI

Daha önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan meteorolojik haritalarda Türkiye'nin yüzde 80'inden fazla alanında 'olağanüstü şiddetli kurak ve şiddetli kurak' verilerinde olduğu gibi NASA'nın yayımladığı benzer iki haritada şiddetli kuraklık tehlikesine işaret edilmişti.

 

WWF den Türkiye ye uyarı: Kuraklık kritik seviyeyi geçti #7

 

 

Güncellenme Tarihi : 24.1.2021 00:23

İLGİLİ HABERLER