Gündem
  • 19.4.2024 10:36

Ortadoğu'da alarm verildi.. İşte İsrail saldırısıyla ilgili bildiklerimiz

İran'a yönelik saldırının ardından Orta Doğu gergin durumda. İşte bildiklerimiz

Devrim Muhafızları, patlama haberlerinin ardından İran'ın İsfahan kentindeki gökyüzünde parlamalar gösterdiğini söylediği bir fotoğraf yayınladı. IRGC

ABD'li bir yetkili Cuma günü CNN'e verdiği demeçte , İsrail'in İran'a bir saldırı düzenlediğini ve bunun Orta Doğu'daki çatışmayı daha da tırmandırma tehdidini içeren bir hareket olduğunu söyledi.

Devlet medyasında Cuma sabahı erken saatlerde çıkan haberlere göre, İran'ın hava savunma sistemleri, İsfahan vilayetindeki havaalanı ve askeri üssün yakınında patlamalar duyulduktan sonra birçok noktada devreye sokuldu.

İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi .

İşte bildiklerimiz:

İran raporları ne diyor: İran'ın yarı resmi FARS haber ajansının bildirdiğine göre, İsfahan'ın kuzeybatısında savaş uçaklarının bulunduğu askeri üssün yakınında üç patlama duyuldu. Saldırının ardından İran medyası, bölgedeki önemli nükleer tesisler de dahil olmak üzere İsfahan çevresindeki tüm tesislerin güvende olduğunu bildirdi. İran Ulusal Siber Uzay Merkezi sözcüsü Hossein Dalirian, hava savunmasının üç insansız hava aracını düşürdüğünü ve "şimdilik bir füze saldırısına ilişkin rapor bulunmadığını" söyledi.

Hedef neydi? Bu henüz belirsizliğini koruyor ancak ABD'li yetkili CNN'e saldırının hedefinin nükleer olmadığını söyledi. FARS'a göre askeri bir radar olası bir hedefti. FARS'ın bildirdiğine göre, patlamanın duyulduğu Gahjaworstan, İsfahan Havaalanı yakınında ve "Ordu Hava Kuvvetlerinin sekizinci av üssü".

Buraya nasıl geldik? İsrail Gazze'de İran'ın müttefiki Filistinli militan grup Hamas'a karşı savaş sürdürürken Orta Doğu'daki gerilimler hâlâ ciddi. Bu arada, İsrail ile İran arasında onlarca yıldır süren gölge çatışma, hafta sonu İran'ın İsrail'e benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasıyla açığa çıktı; Tahran, İsrail'in İran'ın Suriye konsolosluğuna düzenlediği ölümcül şüpheli hava saldırısına misilleme olduğunu söyledi.

İsrail ne diyor: İsrail ordusu Cuma günü, CNN'in İran'daki patlama raporları hakkındaki sorusuna "şu anda bir yorumlarının olmadığını" söyledi. İsrail savaş kabinesi, İran'ın geçen hafta sonu İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından herhangi bir kesin eylem duyurmadan bu hafta periyodik olarak toplandı.

ABD ne diyor: ABD dahil İsrail'in müttefikleri, bölgesel bir savaşı önlemek amacıyla İsrail'e itidal çağrısında bulundu. Başka bir üst düzey ABD'li yetkili CNN'e, ABD'nin İsrail'in tepkisine "yeşil ışık yakmadığını" söyledi. İkinci yetkili, Cuma günkü saldırıdan önce ABD'nin beklentisinin İsrail'in sivil veya nükleer tesisleri hedef almayacağı yönünde olduğunu söyledi.

Sonra ne olur? Bu da belirsizliğini koruyor. Patlamalara ilişkin haberler, İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian'ın CNN'e  , İsrail'in İran'a karşı herhangi bir askeri eylemde bulunması durumunda tepkisinin "hemen ve maksimum düzeyde" olacağını söylemesinden saatler sonra geldi. Şöyle ekledi: “İsrail rejimi bir kez daha büyük bir hata yaparsa, cevabımız onlar adına kesin, kesin ve üzücü olacaktır.”

Emekli ABD Ordusu generali, saldırının İran'a hesaplanmış bir mesaj olduğunu söyledi

CNN'den Elizabeth Wolfe'tan

Emekli bir ABD Ordusu Tümgenerali CNN'den Michael Holmes'a, Cuma günü erken saatlerde İran'a düzenlenen saldırının muhtemelen hem misilleme amaçlı hem de uyarıcı bir mesaj olarak tasarlandığını söyledi.

İsrail, günlerdir İran'ın bu ayın başlarında Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik şüpheli İsrail saldırısına misilleme olarak başlattığı benzeri görülmemiş hafta sonu saldırılarına tepkisini tartıyor.

ABD'li bir yetkili CNN'e Cuma günkü saldırının İsrail saldırısı olduğunu söyledi. İsrail bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Emekli Tümgeneral Mark MacCarley, İran'ın başka bir güç gösterisiyle karşılık vermeye karar vermesi durumunda "İsrail'in tetikte olması gerektiğini" söyledi.

MacCarley, İsrail'in İran'ın önemli nükleer tesislerin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef alarak muhtemelen İran'ın savunmasını kolayca alt edebileceği konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

"İsrail savaş kabinesinin son derece kasıtlı bir düşünce süreci olduğunu düşünüyorum" dedi.

“İsrailliler misilleme yapmak zorundaydı ama aynı zamanda bu misillemenin içinde bir mesaj da vardı ve bu şuydu: 'Evet, bunu başarabiliriz. Bunu bir daha yapma. Bir daha yaparsan, o zaman her şey patlak verir' .”

Güncellenme Tarihi : 19.4.2024 10:45

İLGİLİ HABERLER