Medya
  • 24.1.2021 22:36

Özge Törer : Eski kadınlar çok daha güçlüydü

22 yaşındaki Özge Törer, ilk oyunculuk tecrübesi olan Kuruluş Osman’da canlandırdığı Bala Hatun karakteriyle dikkat çekiyor. Törer, rolü öyle bir giymiş ki üstüne; ‘Artık her olay ve durum karşısında ‘Bala nasıl tepki verirdi?’ ‘Bala nasıl yapardı?’ diye düşünüyorum’ diyor...

Tarihi dizilerde, dönem işlerinde yer almak her açıdan zordur. O dönemin kostümleri, dili, atmosferi hem oynayanı hem de izleyeni başka bir dünyaya ait hissettirir. İşin içinde at, kılıç gibi aksiyonel teçhizatlar varsa iş daha da çetrefilli hal alır. Dolayısıyla normalden çok daha sıkı hazırlık gerektirir.
Dünyada benzeri az rastlanan bir platoda büyük bir prodüksiyonla sizden tarihi bir karakteri canlandırmanızı isteseler ve o rol de kariyerinizin ilk işiyse, eliniz ayağınıza dolaşır, ilk fırsatta oradan kaçmak istersiniz.
Ya da bunu bir şans olarak görüp, tamamen o role konsantre olur, sıkı bir çalışmayla birçok ülkede izlenen bir dizide adınızdan bahsettirmeyi başarabilirsiniz.
İşte Özge Törer ikincisini yapanlardan. Atv'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde devletin kurucusu Osman Bey'in eşi Bala Hatun karakterini başarıyla canlandıran Törer, sanki yıllardır bu işi yapıyormuş gibi... Bala Hatun gibi tarihte önemli bir yeri olan karakter artık onun da hayatında çok önemli bir yer tutuyor. 1998 İstanbul doğumlu güzel oyuncu ile diziyi ve Bala Hatun'u konuştuk.
- Bala Hatun rolü için birçok aday arasında seçildiniz. Kuruluş Osman ilk profesyonel işiniz, rolü aldığınızda ne hissettiniz?
- Hayatımın en mutlu anlarından biriydi. Titizlikle çalışılmış, hem Türkiye hem de dünyada merakla beklenen bir proje olduğunu biliyordum. Bu motivasyonla yoğun, ama bir o kadar da heyecanlı bir hazırlık süreci geçirdim.
Tarihi önemi olan bir karakteri canlandırmak için hazırlık aşamasında ne tür çalışmalar yaptınız?
- Osman Bey'in eşi olması dışında yine kurucu unsurlar arasında yer alan Şeyh Edebalı'nın kızı. Dünyanın ilk kadın teşkilatı olan Bacıyan-ı Rum teşkilatının yani Anadolu Kadınlar Birliği'nin temel taşı. Bu kadar önemli bir ismi izleyiciye en doğru şekilde yansıtmak ilk günden bu yana en hassas olduğum konu. Projeye dahil olduğum günden beri başta yapımcımız, proje tasarımcımız Mehmet Bozdağ başta olmak üzere tarih danışmanlarımızdan çok destek aldım. O döneme ait insanların sosyal yaşamıyla ilgili teorik dersler aldım. Ahiliği, Bacıyan-ı Rum teşkilatını öğrenerek işe başladım. Döneme ait neredeyse bütün kitapları, akademik çalışmaları okudum. Artık her olay ve durum karşısında 'Bala nasıl düşünürdü' 'Bala nasıl yapardı, tepki verirdi' diye düşünüyorum. Bala Hatun'u doğru anlatmak için oyunculuk dışında onun gibi yaşamak lazım. Bala Hatun aynı zamanda dönemin her Türk kadını gibi gerektiğinde obası, halkı, milli ve dini değerleri için savaşçı olan bir karakter. Bu yönü iyi yansıtmak için aylarca at binme, kılıç kullanma, ok atma gibi dersler aldım.

1200'LÜ YILLARI YAŞAR GİBİYİM

- Bozdağ Film platosu dünyada benzeri az bulunan bir mekan. Böylesi bir mekanda çekim yapmak ilham verici olsa gerek…

- Etkilenmemek imkansız. Plato içindeyken 1200'lü yılları yaşar gibiyim. Kostümden, dekor-mekanlara ve sosyal alanlara kadar her şey özenle düşünülmüş ve çalışılmış.
- Osman Bey'in Kayı Beyi olmasının ardından Bala Hatun obanın hatunu haline geldi ve kendi nizamını kuracağının sinyallerini verdi. Bala Hatun, yeni dönemde nasıl bir değişim yaşayacak?
- Bala, Şeyh Edebalı'nın kızı. Ahilik kurumunun ve Anadolu Kadınlar Birliği'nin güçlü bir aktörü. Donanımıyla, ahlakıyla zorlukların başından kalkabilecek bir karakteri var. Bey hatunu olmasıyla da kuruluş sürecinde kadınların nasıl aktif ve önemli bir role sahip olduğunu göreceğiz.
- Obadaki kadınlar arasında kıyasıya bir mücadele var. Bala Hatun, bu çatışmada tavrından ödün vermiyor. Bala Hatun'un bu olgunluğunun kaynağı nedir?
- Küçük yaşlarından itibaren belli bir terbiye ve tedrisattan geçmiş biri. Bunların yanında çok önemli bir şey var ki o da kalbinde asla kötü bir niyet barındırmaması. Tavrındaki ve duruşundaki asalet bundan kaynaklanıyor. Yanlışa doğruyla, sabrıyla ve aklıyla karşılık vermesi lazım. Yanlışları, hataları, kötülükleri içinde barındıranları bile doğruya sevk etmesi lazım. Osman Bey'in hatunu, kayı kadınların lideri gibi davranmalı.
- Targun Hatun'un obaya gelişi ve Osman Bey'in onunla nikahlanacağını açıklaması Bala Hatun'u epey yaraladı. Bir de Ertuğrul Bey'in Osman Bey'e yeni bir hatun almasını öğütlediği vasiyeti söz konusu. Bala Hatun bu gelişmeleri nasıl karşılayacak?
- Kadın olarak baktığımızda çok zor ve kabullenmesi güç bir durum. Ama her olay ve duruma kendi zamanı ve çağının şartlarında bakmak lazım. Bir yanda Osman'a âşık Bala Hatun varken bir yandan varis olmaması nedeniyle Kayıların geleceği tehlikeye giriyor. Varisi olmayan Osman'ın beyliğinin geleceği tartışmaya açılıyor. Bala Hatun, Osman'a güçlü hisleri olan bir kadın olmasının yanı sıra milletinin, obasının geleceğini düşünen lider bir kadın. Obasına, milletine duyduğu hisler aşktan da öte. Önümüzdeki bölümlerde Bala Hatun'un bu duygu durumunu nasıl göğüsleyeceğini ben de seyircimiz kadar merakla bekliyorum.

KADINLAR O DÖNEMDE DAHA GÜÇLÜ

- Rol arkadaşınız Yeşim Ceren Bozoğlu'nun geçen günlerde yaptığı "Kuruluş Osman'ın kadını çok onurlandıran bir iş olduğunu düşünüyorum" yorumu çok konuşuldu. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

- Sonuna kadar katılıyorum. Osmanlı'nın kuruluş döneminde kadınlar, erkekler kadar önemli bir role sahip. El ürünleri ve yetiştirdikleri ile obalarının, kentlerinin ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de ekonominin lokomotifi oluyorlar. Ekonomik ve sosyal hayatın devamını sağlıyorlar. Yönetimde söz sahibiler. Aynı zaman da kendilerini, obalarını ve vatanlarını korumak için gerektiğinde de savaşçı olabiliyorlar. Güçlü, erkeğin yanında, hayatı yönlendiren bir konumda kadınlar. Günümüzle kıyaslarsak kadınların o dönemde daha güçlü olduklarını söyleyebiliriz.
- Bala Hatun sık sık kılıcını eline alıp adeta bir alp gibi çatışmaların içine dalıyor. Aksiyon sahnelerinde rol almaktan keyif alıyor musunuz?
- Başta da belirttiğim gibi aylar süren bir hazırlık sürecimiz oldu. Zorlanmaktan ziyade her seferinde daha iyisini nasıl yapabilirim derdindeyim. Bala Hatun'un beni en çok heyecanlandıran yönü de savaşçı ve aksiyoner bir kadın olması.
- Dizide izlediğimiz kadarıyla çok iyi bir binicisiniz. At binmeyi seviyor musunuz?
- Öncelikle teşekkür ederim. Sevdiğiniz bir şeyi yapmak nasıl keyif veriyorsa ben de öyle hissediyorum. At binmek insanı özgürleştiriyor, doğallaştırıyor. Atla organik bir ilişki ve iletişim doğuyor. Dizide Bala Hatun en zor anlarında atı Alaca ile dertleşiyor.

SET DE OKUL GİBİ

- Oyuncu olmaya nasıl karar verdiniz?
- Küçük yaşlardan beri sinemaya hayranlık duyuyordum. Hayallerimde oyuncu olmak vardı. Okul hayatım boyunca tiyatroyla hep ilgiliydim ve üniversite yetenek sınavlarına kadar peşini bırakamadım. Bu yüzden de sahne sanatları bölümünü tercih ettim. Hayallerimin peşinden koştum, diyebiliriz.
- Oyunculuk kariyerinizle ilgili gelecek hedefleriniz neler?
- Üniversite eğitimim de oyunculuk üzerine. Şanslıyım ki Kuruluş Osman seti de benim için okul gibi, çok şey öğreniyorum. Çok fazla hayalim var oyunculukla ilgili ve bu hayalleri hedeflerim haline dönüştürmek için her gün yeni bir şey eklemeye çalışıyorum öğrendiklerime.

PROFESYONELLİĞİ BANA DA YANSIYOR

-Burak Özçivit'le karşılıklı sahneleriniz bilhassa kadın izleyicilerden çok ilgi görüyor. Özçivit gibi yıldız bir oyuncuyla çalışmak nasıl?
- Burak Bey'in tecrübesi ve başarıları sizin de belirttiğiniz gibi yadsınamayacak derecede. Onun profesyonelliği, başarılı oyunculuğu tabii ki bana da yansıyor. İlk projemde böyle bir oyuncuyla çalışmak benim için büyük bir şans.

SABAH GAZETESİ İLKER GEZİCİ

Güncellenme Tarihi : 24.1.2021 22:40

İLGİLİ HABERLER