Sağlık
  • 8.1.2020 19:17

Premenstrüel sendrom nedir?

Op. Dr. Müge Aksoy’a göre; Premenstrüel sendrom adet öncesi tüm kadınların yaklaşık %70-75’inde ortaya çıkan % 5-10’unda şiddetli olarak adlandıracağımız duygusal ve fiziksel şikayetlerle seyreden bir semptomlar bütünüdür. Premenstrüel sendrom adet görme ile ortadan kaybolur.

Aksoy şu bilgileri verdi: Tam bir sebebi net olarak bilinmiyor. Yumurtlama sonrası değişen hormonların bu süreci tetiklediği ise kabul ediliyor. Henüz adet görmeyen kız çocuklarında ve menopozdaki kadınlarda özellikle duygusal ve ruhsal değişiklikler görülmediği için bu sendromun tam olarak yumurtlama ile ilgili olduğu bilgisi konusunda hemfikiriz. (Sosyal hayatın içinde, entelektüel seviyesi yüksek modern kadınların bir sorusu aslında PMS ( Premenstrüel Sendrom)

Adet öncesi 5-10 gün periyodunda vücutta ortaya çıkan bazı fiziksel değişimler PMS’de şiddetli bir şekilde algılanır. Memelerde artmış hassasiyet, geçici kilo artışı, kas ve eklem ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, halsizlik, diş eti kanamaları, çarpıntı, denge bozuklukları, ateş basması, ajitasyon, uyku bozuklukları, ses ve kokulara aşırı duyarlılık, şiddetli adet ağrısı (dismenore) gibi kadınları hayatını olumsuz etkileyen fiziksel semptomlar vardır.

  Duygusal belirtiler ise şöyledir; alınganlık, depresif duygulanım, endişe, aşırı sinirlilik, ağlama nöbetleri, içe kapanma, bazı kadınlarda atmış cinsel istek, konsantrasyon kaybı vs.

  PMS’nin net bir sebebi yoktur. Ancak yumurtlamayı baskılayan ilaçlar( doğum kontrol hapları) kullanıldığında hastaların şikayetlerinde ciddi bir gerileme olmaktadır. GABA ve serotonin gibi bazı sinir iletiminde rol oynayan maddeler hormon aktivitesi ile bu sendroma yol açtığı çalışmalarla desteklenmiştir. Magnezyum ve kalsiyum dengesindeki bozukluklarda PMS nedenleri arasında işaret edilmektedir.

PMS tedavisi sebebi tam olarak bilinmediği için bir disiplin topluluğudur.

-Egzersiz; günlük 30 dk’lık yürüyüşler, yoga, pilates gibi aktiviteler

-Beslenme; kırmızı et, kafein ve alkolden tuzdan uzak durmak, bol taze sebze ve meyve tüketmek.

-Kalsiyum ve magnezyum desteği gibi yaşam şeklinde yapılacak değişimler işe yarar.

Son olarak yumurtlamayı baskılayan ilaçlar (oral kontraseptifler), antidepresanlar, ödem söktürücüler de tedavide kullanılabilir nadir de olsa PMS hastaları psikoterapi ve akupunkturdan da fayda sağlayabilirler.

Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

Güncellenme Tarihi : 8.1.2020 19:19

İLGİLİ HABERLER