Dünya
  • 20.10.2019 09:00

PYD : Türkiye Esad'ın yardıma gönderdiği askerlerin hepsini öldürdü

YPG; PYD gibi Suriye'deki bölücü örgütlerin siyasal birliği olarak bilinen TEV-DEM'den ilginç bir iddia geldi.
TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil, Esad rejiminin kendilerine yardım etmesi için askerlerini gönderdiğini ancak Türkiye'nin bu askerlerin hepsini öldürdüğünü iddia etti.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyonu ile birlikte DSG’nin elinde tutuklu bulunan IŞİD’lilerin de isyana başladığını belirten Halil, “Hapisanalerde tutuklu bulunan IŞİD’li teröristler Türk devletinin saldırıda bulunduğunu işittiler. Hatta Türkiler iki hapisanenin yakınlarını bombaladı ve bir hapisanenin kapısında bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi.  Bu da IŞİD’lilerin hapisanelerde isyana başlamasına neden oldu.IŞİD’lilerin tutulduğu hapisanelerde durum tehlike arzediyor” dedi.

TÜRKLER ESAD'IN ASKERLERİNİN HEPSİNİ ÖLDÜRDÜ
DSG ile Suriye hükümeti arasındaki anlaşma değil ön mutabakat olduğunu dile getiren Aldar Halil, “Biz bu parçada Suriye’den kopmadık, Suriye’nin bir parçasıyız. Sistemimizin ismi ister otonomi, ister özerk yönetim ve isterse de federal bölge olsun fark etmez. Sınırlarını korumak merkezi hükümetin görevidir.. Biz Şam’a da söyledik; sınırları koruma görevi sizindir. Bu mütabakat da sınırların korunmasına yönelik askeri bir mutabatakttır” ifadelerini kullandı.

“Gerçekte bu mutabakatı sağlayan Rusya’dır” diyen Halil sözlerine şöyle devam etti:

“Rusya olmazsa Suriye rejimi tek başına bu mutabakatı kabul etmeye cesaret etmezdi. Efrin saldırdıklarında da Suriye güç göndermek istedi ama Rusya kabul etmedi. Türkler Suriye’nin gönderdiği askerlerin hepsini şehit etti. Çünkü Rusya onlarla değildi. Ama Rusya şimdi Suriye askerlerinin girdiği bölgelere Türkiye’nin saldırmayacağına dari garanti verdi.”

“Füzelerini getirip savaşa girşimek onların görevi”

TEV-DEM Yürütme Kurulu üyesi Halil, “Suriye ordusu neden Gire Spi ve Sere Kaniye’ye girmedi?” sorununa ise şu yanıtı verdi:

“Füzelerini getirip savaşa girişmeleri Suriye ordusunun görevi. Mutabakata göre Rusya Türkiye’ye ‘burada rejim var, saldırmayın’ diyebilir. Aama Suriye ordusu savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelere girmeyecek. Çünkü saldırı başlamadan önce Erdoğan Putin ile anlaşma yapmış ve Putin de ‘tamam’ diyerek yeşil ışık yakmış. Şimdi Suriye ordusunu gönderirse Erdoğan’a dur demek zorunda kalacak. Ne Şam’ı ne de Ankara’yı küstürmemek için ‘savaş olan bölgelerle bir işimiz yok’ diyorlar.”

ABD’nin DSG ile Şam yönetimi arasındaki mutabakata yaklaşımı hakkında bir soruya Halil, “Doğrusu bu mesele onlara da soruldu ama onlar ‘biz gidiyoruz, bu sizin iç meseleniz, nasıl anlaşırsanız bu size kalmış’ dediler” şeklinde yanıt verdi.

TEV-DEM NEDİR?
Demokratik Toplum Hareketi ) veya kısaca TEV-DEM, 16 Ocak 2011'de Suriye'de kurulan solcu siyasi koalisyon. Kuzey Suriye Federasyonu'nun yasama organı ve ulusal parlamentosu olan Suriye Demokratik Konseyi'nin koalisyon hükûmetidir. Koalisyondaki lider parti Demokratik Birlik Partisi'dir.
PYD, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) yanı sıra 6 siyasi parti ile gençlik ve kadın kurumlarının bağlı olduğu Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) özellikle Irak'ın Kuzeyindeki Barzani ve Kürt partilerle ortak hareket ediyor.

Suriye'de PYD, YPG ve DSG'nin bağlı bulunduğu Demokratik Halk Hareketi'nin sözde siyasal birliğidir.Eş başkanlar PYD Kuzey Irak Sorumlusu Xerib Hiso ve Zelal Ceger'dir.
 

Güncellenme Tarihi : 21.10.2019 00:03

İLGİLİ HABERLER