Medya
  • 3.9.2020 15:34

RTÜK, Netflix'e cezayı kesti!

Üst Kurul’da öncelikle Netflix’te 9 Eylül 2020 tarihinde yayınlanacağı duyurulan “Minnoşlar” isimli filmin fragmanında yapımın 11 yaşında bir çocuğu konu almasına karşın 18 yaş üstü yetişkin izleyicileri hedeflemesi üzerinde duruldu.

'MİNNOŞLAR KATALOGDAN' ÇIKARILSIN

Üst Kurul’da öncelikle Netflix’te 9 Eylül 2020 tarihinde yayınlanacağı duyurulan “Minnoşlar” isimli filmin fragmanında yapımın 11 yaşında bir çocuğu konu almasına karşın 18 yaş üstü yetişkin izleyicileri hedeflemesi üzerinde duruldu.

Uzman raporunda yer alan çocukların erken yaşta yetişkin yaşantısı içinde yer aldığı, istismar ve kötüye kullanım içeren bir yapımın potansiyel çocuk istismarı davranış örüntülerini ortaya çıkarabileceği değerlendirildi.

RTÜK, müzakereler sonucunda bahse konu yapımla Netflix’in, 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (ğ) bendinde yer alan “yayın hizmetleri….. Çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez” hükmünü ihlal ettiği ve bu sebeple yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi.

RTÜK, Akit TV raporunu da ele aldı.

Akit TV’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’na ilişkin verilen haberin alt bandında “Devletin Zirvesi Anırkabir’de” ifadesinin toplam 1 dakika 43 saniye süresince ekranda kalması sebebiyle Kanun’da yer alan  “yayın hizmetleri… kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünün ihlal edildiği tespit edilerek yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası yaptırımı uygulanmasına karar verildi.

TV'DEN SAHTE ÜRÜN PAZARLAYANLARA YENİ CEZALAR

Her hafta kurulun rutin gündemlerinden olan sahte ürün satışı yapılan televizyonlar yine mercek altındaydı. Sağlık beyanıyla halkı kandırarak sahte ürün ve bitkisel ilaç satan KANAL YALOVA, TOP SHOP TV, ANADOLU TV, BLD, NEHİR, DOLUNAY INT kanallarına en üst sınırdan para cezaları ile program ve yayın durdurma cezaları verildi.

Netflix’e Cutıes yaptırımı: Netflix ısrar ederse Türkiye'ye veda etmek zorunda kalabilir

RTÜK’ün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın talebi üzerine Cuties (Minnoşlar) filmiyle ilgili hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda çocuk istismarı içeren yapımın Türkiye yayımından çıkarılması ve idari para cezası uygulanması önerildi. Netflix yayımda ısrar ederse lisans iptaline varan yaptırım gündemde.

LİSANS İPTALİ OLABİLİR

Netflix, yapımı Türkiye’de yayına sokmakta ısrar ederse geçici yayın lisansı iptaline varan yaptırımlar gündemde. Dijital Platform Netflix’te 9 Eylül’de yayımlanmaya başlanacağı duyurulan Minnoşlar (Cuties) filminin tanıtımında uygunsuz görüntüler kullanılması üzerine yoğun tepki gelmiş, çocukları cinsel obje olarak göstermekle suçlanan Netflix ilgili afişleri toplatmış, özür dilemek zorunda kalmıştı. Harekete geçen Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 20 Ağustos tarihli başvurusu üzerine konu Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna taşındı. Bakanlık, 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan söz konusu filmin tanıtımında “dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan bir çocuk” tanımlanmasında bulunduğu, bunun yanı sıra “çocuk filmi” görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaştığı belirtilerek, filmin çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirmesine yer verildi. Bakanlığın başvurusu üzerine RTÜK uzmanları söz konusu yapımla ilgili rapor hazırlayarak RTÜK Başkanlığına sundu.

Güncellenme Tarihi : 3.9.2020 22:49

İLGİLİ HABERLER