Gündem
  • 21.1.2020 22:09

Rum gazeteci : Kavga etmek yerine Türklerle ortak olmalıyız

Türkiye itirafı: Onlarla kavga etmek yerine iş birliği yapılmalı.. Rum gazeteci Kristos Panayiotidis, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile kavga etmek yerine, iş birliği yapmanın gerektiği belirterek, "Türkiye ile mücadele etmemiz mümkün değil" dedi.

Cyprus Mail gazetesinde "Türkiye, bizim inandığımız canavar mı?" başlıklı bir yazı yazan Rumların ünlü gazetecilerinden Panayiotides, "Türkiye ile coğrafi, ekonomik, nüfus, askeri ve diğer bütün verilere bakıldığında mücadele etmemiz mümkün değildir. Gelinen aşamada, Türkiye ile zıtlaşma, bu yönde politika gütme adayı uçurumdan aşağıya atmakla eş anlamlı olur" ifadelerini kullandı.

"HAYAL KURMAYIN" TEPKİSİ

"Türkiye'yi herhangi bir şekilde mağlup etmemiz veya geri çekilmeye zorlamamız olanak dışıdır" diyen Rum gazeteci, "Bunun hayalini kuran vatanseverler bir hayal aleminde yaşamaktadırlar ve bundan uyandıklarında çok geç olacak. Bizim Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de hidrokarbon meselesinde önemli bir aktör olarak tanımamız gerekmektedir. Türkiye zaten bunu sağlamak için uğraşmaktadır" dedi.

DOĞU AKDENİZ'DE YENİ SONDAJ NOKTASINDA ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, perşembe günü Yavuz sondaj gemisinin yeni sondaj görevi için Lefkoşa-1 hattına hareket edeceğini duyurmuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy de bugün yaptığı yazılı açıklamada, Yavuz sondaj gemisinin, cuma günü KKTC hükümetinin 2011'de Türkiye Petrollerine verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Ada'nın güneyindeki "G" ruhsat sahasına intikal ettiğini belirtmişti.

AB'den skandal Türkiye hamlesi! Yaptırım

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'ye Akdeniz'deki doğal gaz çalışmaları nedeniyle uygulanacak yaptırımlar için isim listesi hazırlandığını söyledi. Borrell, "Gerekli yaptırım uygulanması doğrultusunda isim listesini tamamlamasını bekliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım için isim listesi hazırlıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği üyesi ülkeleri dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından açıklama yaptı.

"YAPTIRIMLAR İÇİN İSİM LİSTESİNİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ"

Toplantıda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in sondaj çalışmaları hakkında bilgi verdiğini söyleyen Borrell, "Konuyla yakından ilgilenen çalışma gruplarının gerekli yaptırım uygulanması doğrultusunda isim listesini tamamlamasını bekliyoruz. Listede bazı isimlerin yer aldığını biliyoruz" diye konuştu. Borrell, listenin ne zaman hazır olacağına yönelik bilgi vermedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell.

LİBYA GÖRÜŞÜLDÜ

Berlin'deki uluslararası konferansın hemen ardından Brüksel'de Libya'daki gelişmeleri masaya yatıran Avrupa Birliği dışişleri bakanları bölgede kalıcı barış arayışına girdi. Borrell, "Bugün burada Avrupa Birliği'nin bölgede barış sağlamak için daha fazla neler yapabileceğini konuştuk. Farklı senaryoları masaya yatırdık. Silah ambargosuna uyulmasının önemine vurgu yaptık. Bu geçici bir ateşkes, bizler kalıcı ateşkes için çalışmalar yürütmeliyiz." dedi.

Libya'nın "bir tümör gibi bölgeye hızla yayıldığını" ifade eden Borrel, 2019 yılında Sahel ülkelerinde toplam bin 500 askerin hayatını kaybettiğini ifade etti. 2012 yılından bu yana bu rakamın en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

23 MART'TA BRÜKSEL'DE ULUSLARARASI ZİRVE DÜZENLENECEK

Bölgenin güvenliği konusunda Avrupa Birliği'nin önemli bir aktör olduğunu ifade eden Borrell, "Stratejik işbirliği için anlaşma sağlandı. 23 Mart tarihinde farklı aktörleri bir araya getiren uluslararası bir zirve düzenlemeyi planlıyoruz. Umarız Berlin zirvesi kadar başarılı olur." dedi.

Toplantıda görüşülen diğer konular ise iklim krizi ve Avrupa Birliği'nin bu konuda atacağı adımlar oldu. Venezuela, Bolivya, Hindistan ve İran da masaya yatırıldı. Borrell, "Önemli olan yeni bir anlaşma yapmak değil, İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak" dedi.

NE OLMUŞTU?

AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını,Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla "yasa dışı" olarak nitelendirmiş ve 15 Temmuz 2019'da yaptırım kararı almıştı.

Kıbrıs'ta garantör olduğunu belirten Türkiye ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin diğer ülkeler tarafından resmi olarak tanınması nedeniyle doğal kaynaklarla ilgili haklarının yok sayıldığını ve faaliyetlerin yasal olduğunu belirtiyor.

 

Güncellenme Tarihi : 21.1.2020 22:13

İLGİLİ HABERLER