Gündem
  • 10.12.2015 00:02

Rusya Balkanları karıştıracak

Vladimir Putin'in Kremlin'i, NATO'nun daha fazla büyümesine inatla karşı çıkıyor. NATO'nun Karadağ'a davette bulunmasına karşılık Rus yetkililer “karşılık vermek zorunda kalacağız” açıklamasında bulundu. Ancak Rusya'nın tepki olarak ne tür girişimlerde bulanacağı belirsizliğini koruyor.

NATO'nun bu hareketine karşılık Rusya'nın Karadağ ve Bosna Hersek'teki Sırp ayrılıkçılarını destekleyerek ya da Makedonya ve Kosova'daki etnik çatışmaları kışkırtarak Balkanları batısını istikrarsızlığa sürüklemesi kuvvetle muhtemel görünüyor. Ancak Rusya'nın bölgede sıkı bir dostu olmadığı gibi Sırbistan da Rusya'yı sadece diplomatik ve ekonomik amaçlar için kullanıyor. Rusya'ya ideolojik, siyasi ya da stratejik olarak herhangi bir vaatte bulunmuyor.

NATO'nun Balkanlar'a ilgisi Ukrayna'daki savaşın arifesinde keskin bir azalma göstermekteydi. Zorunlu parçalanma, toprak kazanma tutkusu ve askeri saldırganlık 21. yüzyıla damgasını vuran gerçekliklerdir. Tüm bu gerçekliklerin cezbine karşı koymak için Batı Balkanlar hattı NATO şemsiyesi altında yarımadanın diğer ülkelerine katılma zorunluluğunu hissetti.

NATO'ya üye olmak bölgesel güvenliği arttırmak, var olan sınırları korumak, demokrasiyi ikame etmek, yabancı yatırımları çekmek ve ekonomik gelişmeyi sağlamak açısından öneme haizdir. Üyelik aynı zamanda Moskova'nın bölgede ayrılık ve çatışma tohumlarını ekme, Batı başkentlerini ele geçirme faaliyetlerini ve Sovyet sonrası devletler üzerindeki ihtiraslarını etkisiz hale getirmeye yardımcı olacaktır.
Karadağ'ın NATO'ya dâhil olması her iki tarafın niyet ve değerleri açısından uyum gösteriyor. Üyelik, Karadağ'ın geleceği hakkındaki endişeleri ortadan kaldıracağı gibi son yıllarda görülen siyasi bağlantılı Rus yatırımları yerine Batı yatırımlarına imkân tanıyacak. Karadağ'ın üyeliği ile birlikte tüm Adriyatik sahili NATO hattı haline gelmiş olup dolayısıyla ortak operasyonlara yardım sağlanacağı gibi sahilden gelecek terör saldırılarına engel olunmuş olacak.

tımeturk

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:18

İLGİLİ HABERLER