Dünya
  • 22.2.2020 14:47

Rusya’dan senaryo: Türkiye boğazları kapatacak

İdlib meselesi yüzünden Rusya ve Türkiye arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. Rusya’dan gelen son iddiaya göre, Türkiye’nin Rus askeri nakliye ve savaş uçaklarına hava sahasını kapattığı iddia edilirken, boğazların kapatılması ihtimali de konuşuluyor.

Suriye’de Rusya ve Türkiye arasındaki gerginlik tartışılmaya devam ediyor. Türkiye’nin Rus askeri uçaklarına hava sahasını kapattığı iddia edilirken, bir yandan da boğazların Möntrö Anlaşması uyarınca kapatılabileceği söyleniyor. Olayların bu noktaya gelmesinin nedeni olarak Moskova’da yapılan başarısız müzakerelerin etkili olduğu söyleniyor.

free-news.su'da yer alan habere göre, Rus Hava Kuvvetlerinin askeri nakliye uçağı Tu-154 ve iki Su-24M bombardıman uçağının topraklarında geçişine izin vermediğini, bu uçakların rotasını Hazar Denizi, İran ve Irak topraklarına çevirdiğini iddia etti.

Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü Müdür Yardımcısı Alexander Khramchikhin, “Montrö Sözleşmesi’ne göre Türklerin boğazları engelleme hakkı bulunmuyor. Bu ancak Rusya ile Türkiye arasında bir savaş çıkmışsa yapılabilir. Böyle bir savaş teoride dışlanmaz tabi ama bu en son düşünülecek şey, yine de gözardı etmemek gerek.” dedi.

Tedarik kesilirse Rus ordusu zor duruma düşer

Khramchikhin, “Boğazlar kapatılırsa Rusya tarafından Suriye'ye tedarik sağlayan gemi ve gemilerin geçişi ile ilgili sorunlar göz ardı edilemez. Yüklerin büyük çoğunluğu askeri teçhizat ve gıda maddesinden oluşuyor. Şimdi Rusya'dan Suriye'ye deniz yoluyla giden bu malzemeler engellenirse, bu sadece Rus askeri grubuna değil, Erdoğan'ın İdlib'de savaşacağı Suriye hükümet güçlerini de zor duruma sokar.” Dedi.

Askeri uzman Korgeneral Yuri Netkachev tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'deki Rus askeri grubunun hava tedarikini kesme girişimi, Ankara'nın Moskova'yı artık Astana sürecinin ortağı olarak görmediğini gösteriyor." Ona göre, “Rusya Havacılık Kuvvetleri'nin askeri uçaklarının Türkiye toprakları üzerinden geçişinin yasaklanması yolu iki katına çıkarıyor. Bu da maliyeti artırıyor. ” dedi.

 Yunus Bayar   yeniakit.com.tr

Güncellenme Tarihi : 22.2.2020 13:48

İLGİLİ HABERLER