Gündem
  • 19.1.2020 18:40

Rusya PKK'nın pezevenklik yaptığını duyurdu

PKK/YPG'lilerin IŞİD'li kadınları para karşılığı pazarlamasından sonra ikinci skandal patladı.. Lavrov: DSG'nin militanları para karşılığı serbest bıraktığına dair endişe verici bilgiler geliyor

 YPG'yi bünyesinde barındıran Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Fırat'ın doğusundaki kamplarda tutulan militanları para karşılığı serbest bıraktığına dair endişe verici bilgiler geldiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın bu bilgiyi doğrulatmaya çalıştığını söyledi.

Lavrov, Rusya diplomasisinin 2019 yılındaki çalışmalarının değerlendirildiği basın toplantısında Fırat'ın doğusundaki kamplarda tutulan militanların DSG üyeleri tarafından para karşılığı serbest bırakıldığına ve Suriye'nin diğer bölgelerine kaçtıklarına dair bilgiler geldiğini ifade etti.

'ABD'yi uzun süredir uyarıyorduk'

Bu bilgilerin çok endişe verici olduğunu ve Rusya'nın bunları doğrulatmaya çalıştığını kaydeden Lavrov, "DSG üyeleri üzerinde nüfuzu bulunan ABD'li partnerlerimizi uzun süredir uyarıyorduk. Kamplardaki militanların tutuklu olduklarını ve oradan kaçmamaları gerektiğini söyledik. Maalesef bunların gerçekleşme riski var" dedi.

‘Kampları denetimleri altında tutan DSG güçlerinden çoğu Kürt birlikleri’

"DSG güçlerinin kontrolü altındaki kamplarda 10.000'e yakın militan bulunuyor" diyen Lavrov, söz konusu kampları denetimleri altında tutan DSG güçlerinin ise çoğunlukla Kürt birliklerinden oluştuklarını söyledi.

 Türkiye, YPG'yi PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

 Kobani'den Lavrov'a yanıt: Uluslararası barış ve güvenliği koruduk

Rus Bakan Sergey Lavrov, Suriye’de aşırıcı güçlere karşı mücadele de başarılı oluklarını belirterek, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ise para karşılığında IŞİD mensuplarını serbest bıraktığını iddia etti. DSG Komutanı Abdi ise, bu bilgilerin doğru olmadığını savundu.

Güncellenme Tarihi : 19.1.2020 18:45

İLGİLİ HABERLER