Sağlık
  • 15.5.2017 13:17

BCAA Kullanmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

BCAA Kullanmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler

Sporcular için performans istedikleri verimi sağlayabilmek ve de gerekli olan yağsız kas kütlesini oluşturmak önemlidir.  Özellikle sporla uğraşan kişiler bu kas kütlelerine büyük önem verirler bu nedenle de bir takım takviyeler kullanmak zorunda kalırlar. Bu destek takviyeleri içerisinde de en önemlisi BCAA’dır.  BCAA hakkında merak edilen pek çok konu vardır ve bunun için bu makalemizde bu soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. İlk önce isterseniz BCAA Nedir? Sorusunun yanıtını vererek başlayalım.

BCAA dallı zincir amino asit destekleri demektir. Özellikle de vücut geliştirme başta olmak üzere pek çok spor dallarıyla ilgilenenler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. BCAA’lar dallı amino asitler olduğu içinde Valin, İzolösin ve de Lösin’den oluşmaktadır.

Spor salonlarında çalışmalarınız esnasında pek çok kişinin çeşitli supplementleri kullandıklarını görebilirsiniz. Nedeni daha hızlı kilo vermelerini ve de henüz zayıf olan kaslarının daha da güç kazanmasını sağlamak içindir. Ancak bunun için dikkat edilmesi gereken şey az karbonhidratla daha çok protein dengesini korumak gereklidir ancak bu şekilde amaçladığınız hedefe ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. Bugün internete baktığınız zaman size mucizeler vadeden ve de daha güçlü kaslara sizi sahip edebileceklerini iddia eden birçok kişi olduğunu da görebilirsiniz. Uzmanların yapmış oldukları incelemeler doğrultusunda bir takım supplementlerin doğrudan kana geçerek beyine gittikleri bu nedenle de beyindeki serotonin seviyesini düşürdüğünü görmüşlerdir bu sayede ise mental olarak bir güçlenme durumu hasıl olacaktır.

Siz de daha kaslı ve de güçlü vücuda kavuşturmak için antrenman yapıyorsanız kaslarınızın uyanmasını sağlarsınız kasların yaklaşık olarak BCAA’lar kas proteinlerinin 1/3’ünü meydana getirmektedir bu da kaslardaki kayıpların önüne geçecek amino asitlerin azalmasını engelleyecektir. BCAA’lar vücudun daha iyi bir şekilde protein depolamasını sağlarlar. Eğer ki yukarıda bahsettiğimiz gibi vücutta Valin, İzolösin ve de Lösin maddesinden bir tanesi eksik ya da az olursa  zaman kas kaybı durumu yaşanmasına neden olacaktır. BCAA’lar karaciğerde işlenmezler bu nedenle de karaciğere hiçbir zararı yoktur metabolize edildiği yer ise kaslardır. BCAA kullanımının faydaları denildiğinde bu saydıklarımız tam da bir sporcunun ihtiyacı olan şeylerdir.

BCAA’ların daima karşılıklı etkileşim içerisinde olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla burada biri olmadan diğerinin etkinliği de söz konusu olamayacaktır. Antrenman sırasında kaslardaki miktar hızlı bir şekilde düşmeye başlayacağından antrenman öncesinde ve sonrasında takviye almak önemlidir. Ancak bu şekilde daha sonrasında ve antrenman anında beklediğiniz performansa ulaşabileceksiniz. BCAA kullanımıyla birlikte vücudunuzdaki yorgunluk belirtilerinin de ortadan kalkacağını görebilirsiniz. Şimdi isterseniz yukarıda bahsetmiş olduğumuz Lösin İzolösin ve Valin hakkında açıklayıcı bilgi verelim.

Lösin

Proteinlerin bileşenlerinde bulunan Lösinİzolösin ve Valin dışarıdan alınması gerekir çünkü vücut bu enzimleri kendisi sentezleyemez Lösin’in vücuttaki görevi kan şekerini düzenlemek ve de deri dokusunun onarılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda kemikleri güçlendirerek insanın büyüme hormonu düzeyini de artırır. Yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar, enerji seviyesini de artırır.

İzolösin

İzolösinde insan vücudu tarafından üretilemez. Lösin ile benzerlik göstermesi nedeniyle bunun eksikliği de vücudunuzda bir takım olumsuz etkilere neden olacaktır. Kaslarınızın onarılmasını destekleyici bir özelliğe sahiptir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur açık yaralarda oldukça etkilidir. İnsanın daha fazla uyanık kalmasını sağlar.

Valin

Valin kasların dokusunu onarma etkisine sahiptir vücuttaki nitrojen dengesini koruyarak glikoz stoklarını korumakla görevlidir. En çok lor peynir, balık, et ve sebzelerde bulunmaktadır.

Vücuttaki Fonksiyonları

BCAA’ların vücuttaki fonksiyonu kasların ihtiyacı olan diğer amino asitlerin sentezlenmesine yardımcı olması için nitrojen taşırlar. Yani bir anlamda kas dokusunu oluştururlar diyebiliriz. İnsanın tam olarak hareket edebilmesi ve yorulmaması için enerjiye ihtiyaçları vardır dolayısıyla BCAA’lar kaslardaki bu enerji ihtiyacını karşıladığı için mutlaka alınması gerekir. Büyüme hormonunu artırdığı için kemik gelişimine faydası vardır.  Vücutta proteinler oldukça önemlidir. Bu nedenle de proteinlerin yıkılmasını önleyerek kas kayıplarının da ortadan kalmasına yardımcı olacaklardır. Diyet dönemi içerisinde olan kişilerinde BCAA takviyesi kullanması gereklidir.

Herhangi Bir Yan Etkisi Var mıdır?

BCAA’ların doğru ve belirtilen miktarlarda kullanılması durumunda insan sağlığına bir yan etkisi olmayacaktır. Ancak uzmanlar kullanımı sırasında daha fazla miktarda su tüketmeniz gerektiğini tavsiye ediyorlar. Yine de doktora danışmanızı kesinlikle tavsiye etmekteyiz.

Protein Tozlarında BCAA Yeterince var mıdır?

Protein tozlarının içerisinde genelde BCAA bulunduğu yazılır bunun nedeni ise o ürünün değerli olduğunun gösterilmesi içindir. Ancak protein tozlarının içerisinde serbest formda BCAA yoktur. Bunun için BCAA gıda takviyeleri sporcular tarafından ayrıca kullanılmaktadır. Bu noktada ise hangi supplement bu konuda daha iyi etki eder sorusu biraz kafamızı karıştırabilir. Şahsi bir tavsiye olarak öncelikle toz formda olanları tercih etmenizi tavsiye ederim. Onun dışında ise Scivation Xtend Bcaa ürünü diğerlerine nazaran biraz daha öne çıkıyor. Kişiye göre tabi ki değişmekle birlikte bu dönemde birçok sporcu hem tadı hem de etkileri açısından bu gıda takviyesini kullandığını belirtiyor.

Sizin de böyle bir düşünceniz varsa Xtend Bcaa nasıl kullanılır, güvenilir yerlerden nasıl temin edilir bunları iyice araştırın. Güvenmediğiniz yerlerden sipariş etmeyin.

BCAA Kimler Tarafından Kullanılmaktadır?

Yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki hayatlarını dengeli beslenme ve düzenli spor şeklinde devam ettiren kişilerin BCAA kullanmalarına gerek yoktur. Ancak çoğumuzun böyle düzenli sağlıklı bir spor hayatı olmadığında BCAA kullanmaları düşünülebilir.

Sonuç olarak toparlayacak olursak sporcu kişilerin kaslarının gelişmesi ve de güçlü bireyler haline gelebilmesi için 4-14 saat sür ile katabolizmaları hızlı çalışmaktadır ancak bu sayede kaslar güçlenmeye başlayacaktır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki BCAA takviyesi alan kişilerin daha güçlü oldukları tespit edilmiştir.

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2017 14:00

İLGİLİ HABERLER