Sağlık
  • 3.12.2016 16:25

Bir Türk bir Alman'ın üçte biri kadar bal yiyor

Balparmak markasının kurucusu Özen Altıparmak, “Doğal diye petek balı alıp balmumu yemeyin. Doğal sandığınız balların çoğu antibiyotikli” dedi. Türkiye’nin bal tüketiminde hâlâ çok gerilerde olduğunu anlatan Altıparmak, “Almanlar yılda kişi başına 1.5 kilo bal yerken, Türkiye’de yılda kişi başına düşen bal tüketimi 650 gram” dedi.

 ÖZEN Altıparmak hayatını bal işine adamış bir isim. 40 yıldır bal konusunda çalışıyor, yatırım yapıyor. 8 yıl arıcılarla birlikte çadırlarda kalıp, bal konusunda uzun süre araştırma yaparak markası Balparmak’ı kuran Altıparmak, Türkiye’deki ve dünyadaki bal üreticilerini, arıcıkla ünlü köyleri geziyor, ileri teknolojinin son olanaklarını da kullanarak yalnızca Türkiye’de değil dünyada da bilinen bir bal markası olmayı hedefliyor. Altıparmak Gıda Analiz Laboratuvarı (Lapilab) Avrupa’da ilk 4 arasında sayılan bal ihtisas laboratuvarlarından biri. Balparmak markası bugün ambalajlı bal pazarında yüzde 55’lik payla lider. Özen Altıparmak üzerine basa basa söylüyor:  Sahte bal ile gerçek balı ayırmak hiç kolay değil.”

KANADA DÜNYADA LİDER

Ne kadar bal tüketiliyor Türkiye’de?

Kişi başı yılda 650 gr kadar... Dünyada ortalama 200 gr’a yakın. Almanya gibi gelişmiş ülkelerde ise 1.5 kg civarında. Türkiye bal üretimi yapan bir ülke olmasına rağmen bal tüketimi yüksek değil.

Son dönemde çok konuşuluyor. “Arıcılık bitiyor, teknik arıcılığa geçilmesi gerekir” diye. Arıcılıkta verimsizlik sorunu ne boyutta?

Türkiye’de kovan başı üretim 17 kg kadar. Bu çok düşük. Bu oran Çin ve Meksika’da 33 kg, Arjantin’de 40 kg, Avusturalya’da 55 kg, Kanada’da ise 64 kg. Rekor Kanada’da.

Biz dünyadaki bal hareketlerini çok iyi takip ediyoruz. Türkiye’de arıcılık verimli olmadığı için kovan başı üretim düşük. Bunun gelişmesi lazım.

Bal ile ilgili kafalar karışık. Siz balı nasıl temin edip, fabrikada ne yapıyorsunuz?

Biz Türkiye’nin her yerinden bal topluyoruz. Bu balların üretimini biz yapmıyoruz. Burası bal fabrikası değil. Burada yalnızca gerçek balı arıyoruz. Gerçek bal mı değil mi onu analiz ediyoruz. Bununla da işimiz bitmiyor. Balın içeriğine bakıyoruz. Çünkü balın içinde arıcıların bilinçli olmamasından kaynaklanan nedenlerle kalıntılar olabiliyor. Buna da çok rastlanıyor. Arıcılar petekte güve olmasın diye ilaç verebiliyor, farklı nedenlerle ilaç veriliyor arılara. Bunun dışında antibiyotikli ballar var.

Tavukçular da bu soruyla sık sık karşı karşıya kalıyor. Balda da antibiyotik mi çıkıyor?

Maalesef. Bu da yalnış uygulamalar nedeniyle oluyor. Arıya antibiyotik olarak verilen ilaçlar baldan çıkıyor.

Arıya antibiyotik verilir mi?

Verilebilir ama bunun zamanlaması önemli. Ne yazık ki bu konuda da bilinçsizlikten yanlış zamanlamada arıya antibiyotik verilince bu antibiyotik bala geçiyor. Balı yiyen tüketiciler de ister istemez antibiyotik alıyor.

Tüketicilerin de kafası çok karışık. Bir kere balı nasıl alacak? Markasız farklı üreticilerin doğal dediği ürüne güvenenler var. Bal mı değil mi emin olmaları mümkün değil. Kavanozda mı alsın, petekte mi alsın? Bilmiyor tüketici.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER