Sağlık
  • 16.10.2016 00:45

Canan Karatay : Hergün 30 zeytin yiyen hastanenin yolunu unutur

Karatay: Türkiye’yi kıtlıktan kurtaracak olan o ağaç…

Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesaplıyor. Ancak Mersin'de bir sempozyuma katılan Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye'de bolca bulunan bir ağacın, kıtlık yaşamamızı engelleyeceğini iddia etti. İşte Karatay'ın faydalarını her fırsatta dile getirdiği o ağaç...

Mersin’in Mut İlçesi’nde 2.’si gerçekleştirilen Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu, zeytin meyvesinin ve ağacının faydalarını konu aldı. Sempozyuma katılan Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay ise sık sık övdüğü zeytin ve zeytinyağının bizim için önemini vurgulayarak, “Zeytinyağı meyve suyudur, zeytin ise altındır. Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesap etmektedir. Tek ayakta duracak ağaç zeytin ağacı olacaktır. Zeytin ağacı olan ülkeler kıtlık yaşamayacaktır” dedi.

zaytin
 

Türkiye'de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin'in Mut ilçesinde belediye ve kaymakamlık tarafından gerçekleştirilen 2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu'na katılan ünlü Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay, Mutlulara zeytin ve zeytinyağıyla beslenmenin önemini anlattı. Karatay, “Zeytin altındır, zeytinyağı bir meyve suyudur. Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesap etmektedir. O kıtlık yılında tek ayakta kalacak ağaç zeytin ağacı olacaktır. Zeytin ağacı çok olan ülkeler kıtlık yaşamayacaktır. Zeytin ağacı yok edilmemeli, canınız gibi korumalısınız. Yiyeceklerinizi zeytinyağlı yemeye devam edin, ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın. Zeytinyağı ana sütünün aynısıdır. Ana sütünde hayvansal kolesterol vardır ama zeytinyağında bitkisel kolesterol vardır. Zeytinyağlı yemekleri, zeytinyağını, tuzsuz siyah ya da yeşil zeytini bol bol tüketin. Hayatınızdan karbonhidratı çıkarın. Vücudunuzda yağ olarak depoladığınız şey yediğiniz yağlar, yediğiniz tereyağı ya da zeytinyağı değil, yediğiniz karbonhidratlardır. Vücudunuz hareketsizlikten ve yediğiniz karbonhidratlardan yağlanır. Ekmek, hamur işi, şekerli gıda ve işlenmiş yiyeceklerden uzak olursanız zayıflar ve sağlıklı yaşarsınız. Önemli olan zayıflama diyetleri değil, doğru beslenme biçimidir. Hele şu Mut halkı elinizdeki zeytin ve zeytinyağının kıymetini bilin. Zeytinyağlı yemeye devam edin ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı ve zeytinyağlı sebze yemeklerini yerseniz, zayıflar ve sağlıklı olursunuz. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın” diye konuştu.

Zeytin ve zeytinyağının şifa olduğunu belirten Karatay, sözlerine şöyle devam etti:
“Her gün 30-40 adet zeytin yiyen kişi hastanenin yolunu unutur. Her bir zeytin tanesinde 5 kalori bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağında iyi bir antioksidan var. Zeytinyağı kilo aldırmaz. Ekmek ve şeker tansiyonu yükseltir. Ekmek obezite sebebidir. Bol ekmek ve şeker tüketimi kalp krizi riskini arttırır. Günlük 30-40 adet zeytin yiyin ve bol bol zeytinyağı kullanın. Zeytin yaprağı çayının da bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği var. Ülkemiz zeytincilik konusunda bir cennet vatanıdır.”

Sempozyumun açılışında konuşan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise, “Kayısıdan sonra ilçenin en büyük gelir kaynaklarından biri zeytin ve zeytinyağıdır. Kayısıda Türkiye'nin yüzde 70'ini ve zeytinde ise yüzde 13'ünü Mut karşılıyor. Türkiye'de ilaç kullanılmadan üretilen zeytin ve zeytinyağının asidi olmayan tek yöresi Mut ilçesidir” dedi.

Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise, “Zeytin memleketimizde sık tüketilmekte. Zeytin ve zeytinyağı insan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkmaktadır. İlçemizin kendine özgü ikliminden dolayı zeytin ilaçsız üretilmekte, organik zeytin, kaliteli zeytin elde edilmektedir” ifadelerini kullandı.Türkiye, dünyada en çok zeytin ağacı yetişen ülkeler arasında 4. sırada yer alıyor. Ancak bazı verilere göre var olan zeytin ağacı bakımından önemli bir yere sahip olan Türkiye, zeytinliklerin konumu ve insan eliyle katledilmesi sebebiyle üretimde ve tüketimde dünya standartları yakalanamıyor. Ayrıca Türkiye’de bu kadar olanağa rağmen, zeytinyağının kişi başına tüketimi yılda ortalama 15 litre olması gerektiği düşünülürken, günümüzde sadece 1 litre tüketiliyor.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2016 00:01

İLGİLİ HABERLER