Sağlık
  • 19.5.2017 01:03

Çiriş otunun müthiş faydaları

Çiriş otu son dönemlerde sıkça aranan besinlerden biri… Peki, bu çiriş otu nedir? Çiriş otu faydaları nelerdir? Sizin için hazırladığımız çiriş otu haberinde hepsini bulabilirsiniz…

Sağlıklı beslenmek ve hastalıklara alternatif tıp yöntemleri ile müdahalede bulunmak isteyenlerin sıkça aradığı çiriş otu nedir? Çiriş otunun hangi hastalıklara faydası bulunmaktadır? Bu sorular hemen herkesin merak ettiği sorular. Bu nedenle biz de sizin için cevaplarını bir araya getirdik…

Çiriş otu nedir?
İlk bakıldığında pırasaya benzer yaprakları olan çiriş otu, bu nedenle yabani pırasa olarak anılır. Pırasaya oranla daha küçük olmakla birlikte bazı yörelerde güllük diye de adlandırılır.
Mevsimsel değişimlere göre Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçek açan çiriş otunun bilinen bir çok faydası bulunmaktadır.

Çiriş otu nerelerde yetişir?
Türkiye’de hemen hemen her yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu, Güney Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur.
Oldukça lezzetli bir tada sahip olduğu için yemeklerin içinde ve sade olarak yenebilir.

 



Çiriş otunun faydaları nelerdir?
Çiriş otunun halk arasında bilinen birçok faydası vardır. Hastalıklar için doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan çiriş otunun iyi geldiği hastalıklar şu şekildedir.

*Basura iyi gelir.
*Regl düzensizliğini ortadan kaldırır.
*Ağrı kesici etkisi vardır.
*İdrar söktürür.
*Mesane taşlarına etki eder.
*Cinsel gücü arttırır.
*Akrep gibi zehirli hayvanların etkilerine sirke ile kaynatıldığında fayda sağlar.
*C vitamini kaynağı sağlar.
*Saç kırana iyi gelir.
*Egzamayı tedavi eder.


Çiriş otlu börek tarifi
Daha önce de söylediğimiz gibi yemeklerde çok lezzetli bir tat verir.

Malzemeler
*Çiriş otu
*Yufka
*Yumurta sarısı

Yapılışı
Çiriş otunu sade veya isteye göre zeytinyağı ile kavurup yufkanın içine koyup sarın. Sardığınız yufkayı fırın tepsisine dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Fırında normal börek pişirme süresince pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun

Güncellenme Tarihi : 19.5.2017 01:06

İLGİLİ HABERLER