Sağlık
  • 11.12.2017 01:06

Sarımsak kokusu nasıl giderilir

Koku gidermenin yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçiyor.

Sarımsak sevenler bilir, kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde hissedilir. Hatta sarımsak kokmak için ağzınıza sarımsak sürmüş olmanız bile gerekmez.

1936 tarihli Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan bir makalede doktorlar, hortumla midesine sarımsaklı çorba verilen bir hastanın nefesinde birkaç saat sonra sarımsak kokusu geldiğini yazıyordu.

Başka bir doktor ise sarımsak kokan hamile bir kadına doğum yaptırdıktan sonra bebeğin de aynı şekilde koktuğunu yazmıştı.

Sülfür bileşikleri

Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir. Bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar. Dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın gitmez kokusu; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.

Birkaç yıl önce Ohio Devlet Üniversitesi'nden Sheryl Barringer sarımsakla yenen bazı yiyeceklerin kokuyu ortadan kaldırması konusunu araştırdı. Marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği biliniyordu. Barringer öğrencileriyle bunun neden ve nasıl olduğunu inceledi.

Marul, nane, elma

En çok işe yarayan yiyeceklerin marul, nane ve elma olduğu görüldü. Bunlar piştiğinde aynı etkiyi göstermiyordu. Demek ki bu yiyeceklerdeki bazı enzimler pişme esnasında parçalanıyor ve işe yaramıyordu.

Barringer'e göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından zengin. Nanenin içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor. Elmada da benzer maddeler olsa da daha düşük seviyede. Fakat maruldaki fenolik bileşikler yeşil çaydakinden de az çıkmıştı.

"İşte burada ne olup bittiğini tam anlamıyoruz" diyor Barringer. Tek başına saf enzimler sülfür bileşiklerini etkisiz kılmada pek işe yaramamıştı. Ama marulun koku giderme etkisini yaratan, fenoliklerle birlikte enzimlerdi muhtemelen.

Kokuyla hastalık teşhisi

Henüz tümüyle anlaşılamayan bu kimyasal dansla sarımsak kokusu asgariye indirilebilir. Ama unutmayalım ki, istediğiniz kadar koku giderici işlemlere tabi tutun insan yaşayan, nefes alıp veren bir kimya fabrikasıdır.

Yediklerimizin yanı sıra, ağzımızda kamp kurmuş belli bakteriler, hatta belli hastalıkları taşıyıp taşımadığımız bile soluğumuz ve terimizdeki kokuyu belirler.

Bilim insanları, soluk verirken çıkan molekülleri inceleyerek akciğer kanserini teşhis etmenin ne kadar mümkün olduğunu anlamaya çalışıyor. Kan, idrar ya da doku örneklerindeki kokuları inceleyen elektronik koku alma cihazlarıyla yumurtalık kanseri ya da beyin zedelenmesi gibi hastalıklara özgü uçucu moleküllerin tespit edilip edilemeyeceği araştırılıyor.

İnsanın kendisinden çıkan kötü kokuları asgariye indirme çabası genel bir görgü kuralıdır; ancak bu kokuların değerli bilgiler içerdiği düşüncesi de az heyecan vermiyor.

Sarımsak Hangi Durumlarda Koku Yapmaz?

Sarımsağı ağız kokusu olmadan yemek ve şifasından faydalanmak mümkündür. Bunu yaparken üç seçeneğimiz vardır. Birincisi soyulmuş diş sarımsağı bütün halde yutmaktır. Bütün halde yutulan sarımsak koku yapmaz. Ancak soyarken en ufak bir yeri kesilmemelidir sarımsağın. Sarımsak turşusu da diğer seçenektir. Turşu sözcüğü sizi yanıltmasın, sarımsak turşusu çok tuzlu değildir. Ayrıca kıtır kıtır çiğneyerek yeseniz bile koku yapmaz. Üçüncü seçenek ise sarımsağı, ortasındaki yeşil filize benzeyen kısımları ayırarak kullanmaktır. Çünkü koku yapıcı maddeler ortasındaki yeşil kısımda bulunur.

Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?

Sarımsağın kokusunun nasıl giderileceğini anlatmadan önce sarımsağın neden koku yaptığını bilmenizi istiyorum. Sarımsağın kokusu sadece ağzınızdan gelmez. Sarımsağın kokusu akciğerlerden ve deriden de yayılır. Bunun nedeni ise sarımsağın içeriğindeki koku yapan bileşenlerinin yapıları hiç bozulmadan mideden vücuda yayılabilmesidir. Kokuyu sadece ağızda çiğnenen sakız ya da bitkilerle önlemek mümkün değildir. Koku yapan bileşenleri midede etkisiz hale getirecek besinler tüketmek gerekir.

En Etkilisi Süt

Yapılan araştırmalar sarımsak kokusunu önlemede en etkili besinin süt olduğunu göstermiştir. Yemekle ya da yemekten sonra içilecek süt, sarımsak kokusunu önler.

Sütü içerken mutlaka her yudumda ağzınızı bir süre çalkalayın. Böylece ağzınızda ve dişlerinizin arasında kalan koku yapıcı maddeleri de etkisiz hale getirebilirsiniz.

Koku bileşenlerine hiç maruz kalmak istemiyorsanız sarımsağı kullanmadan önce ortasından kesin ve içindeki filize benzeyen yeşil kısmı atın. Yeşil kısım en çok koku yapan yerdir. Eğer bu kısmı çıkarmak istemiyorsanız yemekten sonra süt içmeyi kesinlikle unutmamalısınız.

Sarımsaklı yemeklerin tabaklarını da maydanozla süslemek çok doğru bir seçim olacaktır. Çünkü maydanoz da kokuyu tutucu özelliktedir.

Ayrıca mantarda bulunan bazı enzimler çok hızlı bir şekilde sarımsak kokusunu önler. Sarımsaklı yemeklerdeki domates soslarına mantar katmak damak zevkine de uygun olacaktır.

Sarımsağa özel bu tedbirlerin yanı sıra ağız kokusuyla ilgili diğer tedbirleri de uygulamak şarttır. Sarımsağı sofranızdan eksik etmemenizin göreceğiniz sağlıklı günlerde büyük payı olacaktır.

bbc türkçe

Güncellenme Tarihi : 11.12.2017 02:39

İLGİLİ HABERLER