Sağlık
  • 26.6.2016 01:15

Siyah sarmısak orucun dostu

Siyah sarmısak enerji veriyor, tansiyon ve şekeri düzenliyor. Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, ramazanı daha zinde geçirmek isteyenlerin normal sarımsağa göre daha faydalı ve kokusuz olan siyah sarımsağı tüketebileceklerini söylüyor. Ramazanın manevi ikliminde huzur bulacak olan müslümanlar oruç tutarken sağlıklarını da koruyabilir. Ramazan ayı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak için de bir fırsat... İftar saatlerinde sigara içmek enerjinizin düşmesine, daha çok susamanıza ve ağız kuruluğunu daha fazla hissetmenize neden olur. O yüzden sağlıklı bir ramazan geçirmek için iftar saatlerinde sigara içilmemesi gerekir.

BOL SU TÜKETİN

Akşamları 2.5 litre ve sahurda da yarım litre su tüketin. Tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, tuzlu zeytin, turşu gibi gün içinde susamanıza neden olacak yiyeceklerden uzak durun. Daha fazla susamamak için sıcak saatlerde güneşte çok fazla zaman geçirmeyin. Aşırı terleme ile su kaybederseniz hemen bir doktora danışın.

Mideyi yoracak yağlı ve ağır yemekler, pirinç pilavı gibi kan şekerini ani artıran gıdalar, şerbetli tatlılar ile şekerli-gazlı içeceklerden iftarda ve sahurda uzak durun. Ramazanda yaşanan en önemli sorun mide rahatsızlıklarıdır. 17 saat aç kaldıktan sonra mideye ani ve fazla yüklenmek acil servisi ziyaret etmenize neden olabilir.

Açlık ve sıcak havanın etkisiyle akşam saatlerine doğru bitkinlik ve halsizlik görülebilir. Her akşam mutlaka sahura kalkılmalı ve uygun besinler tüketilmelidir. Tam buğday ekmeği, yumurta, süt ürünleri, ceviz ve badem daha geç acıkmanızı sağlar ve tokluk hissi verir. Daha enerjik ve dinç olmak istiyorsanız size siyah sarımsağı tavsiye edebilirim. Siyah sarımsak enerjinizi artıracak ve doğal moral kaynağınız olacaktır. Mısır’ın sıcak ikliminde son derece ağır şartlarda çalışan piramit işçileri sarımsak sayesinde hem enerji kazanmış hem de sarımsağın antibiyotik etkisi ile hastalıklardan korunmuş ve yaralarını iyileştirmişlerdir. Günümüzde yeni keşfedilen siyah sarımsak, bildiğimiz sarımsaktan daha etkili... Siyah sarımsak, aslında bildiğimiz sarımsağın fermente edilmiş halidir. Fermantasyon sırasında kokusu ve acı tadı kaybolurken besin değeri artar. Vitamin ve mineraller dahil yararlı 200’ü aşkın bileşik içerir. Yüksek enerji verir. Tansiyonu ve şekeri düzenler. Aynı zamanda antioksidan özelliktedir. Siyah sarımsak, ramazan ayında görülebilecek mide yanması şikayetlerinde yardımcı olabilir ve doğal mide koruyucudur.  Sindirim sistemi hastalığı olanların çiğ sarımsak yememesi gerekir. Yenilecek çiğ sarımsak; mide rahatsızlığı, gaz ve alerji gibi sorunlara neden olabilir.

Güncellenme Tarihi : 26.6.2016 21:33

İLGİLİ HABERLER