Sağlık
  • 24.6.2016 00:34

İşte çayın faydaları

Çaylar farklı tat ve aromalarıyla hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Peki, çay demlerken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Çay

ÇAYIN SAĞLIK KARNESİ

Günde üç fincan çay, kardiyovasküler hastalıklarda ölüm oranını ve kalp krizi geçirme riskini %10-12 azaltıyor. Düzenli çay içenlerin kan yağlarında azalma oluyor. Çay, kanserden korunmanın en etkin yollarından biri. Yeşil çay tüketimi ile mide kanseri arasında da bir ilişki olduğu belirtilmiştir. Bu konudaki araştırmalardan birine göre, yeşil çay içenlerde mide kanseri gelişme riski, yeşil çay içmeyenlere göre %48 oranında azalırken, kronik mide iltihabı %51 oranında azalmaktadır. Ayrıca, Japonya’da yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak günde üç fincandan fazla yeşil çay tüketiminin, erken evredeki meme kanserinin nüksetmesine karşı koruyucu olabileceği bulunmuştur.

Çok zengin bir florür kaynağı olan çay, diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olur. Çaydaki tanenler diş çürümesini engeller. Çay, dişlerdeki asit erozyonuna karşı etkilidir. Flavonoidler dişlerinde dostudur. Çay, ağız kanserinden korur. Çay vücuttaki zararlı maddeleri yok eder. Detoks yapıcı bir güce sahiptir. Detoks etkisi özellikle yeşil ve beyaz çayda belirgindir. İshali durdurur.

Çay böbreklerin daha iyi ve düzenli çalışmasını sağlar. Çaydaki theobromin ve theofilin maddeleri idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Çay içerdiği mineral maddeler nedeniyle vücuttaki mineral madde dengesinin kurulmasında sudan çok daha etkilidir. Sıcak çay emdirilmiş temiz tülbent veya pamukla yapılan kompres ve pansumanlar, göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir; dış derideki hemoroid memelerini küçültür ve ağrıları dindirir.

 

Güncellenme Tarihi : 24.6.2016 00:43

İLGİLİ HABERLER