Sağlık
  • 30.6.2016 01:01

İşte Vücudu gençleştirmenin pratik yolu

DR. Mehmet Öz'den vücudu yenilemek için pratik öneriler..

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN

Vücudunuzu yenilemek, yediklerinizde taze bir başlangıç yapmak anlamına geliyor. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri size önceden bahsetmiş olduğum hızlı kilo verme planını uygulamak. Bu plan sizi kilo vermeniz ve yeni bir başlangıç yapmanız için ihtiyacınız olan sağlıklı besinlerle tanıştıracak. Mümkün olduğunca işlenmiş ve ambalajlı ürünlerden kaçının, özellikle de işlenmiş şeker içerenlerden...

 ORGANİK TERCİH EDİN

 Hayvansal ürünler alacağınız zaman ‘doğal ortamda yetişmiş’ hayvanlardan elde edilen ürünleri tercih etmeye çalışın. Örneğin yumurta alırken serbest dolaşan tavuk, et alırken de merada beslenmiş hayvanların ürünleri olmasına dikkat edin. Bu ürünleri bulabileceğiniz, doğal çiftlik ürünleri satan dükkanlar aynı zamanda yerli tarımı da destekleyen yerlerdir.

BİTKİSEL PROTEİNE AĞIRLIK VERİN

Vücudumuzu yenilemenin en önemli kurallarından biri protein kaynakları. Proteinimizi hayvansal ürünler yerine, bitkisel ürünlerden almaya özen gösterin. Hayvansal proteinin aksine, bitkisel proteinler daha fazla lif içeriyor. Bu da yedikten sonra daha fazla doygunluk sağlıyor. Protein oranı nispeten daha yüksek olan ve sağlıklı bakteriler bakımından da zengin olan süzme yoğurt dışında, hayvansal süt ürünlerinden uzak durun. Omega-3 zengini serbest dolaşan tavuk yumurtası ve düşük cıva içeren balıklar da iyi birer protein kaynağı.

GÜNE BİR SMOOTHIE İLE BAŞLAYIN

İnsanların çoğu yeteri kadar meyve ve sebze tüketmez. Güne başlamanın en harika yollarından biri karalahanadan yaban mersinine, havuçtan kiraza kadar seçeceğiniz farklı çeşit ve renklerdeki meyve-sebzelerden oluşan bir smoothie hazırlamak. Biraz omega-3 katmak için içine keten tohumu ekleyebilir ve bitkisel protein tozu koyarak günlük protein ve lif ihtiyacınızı karşılarken bir yandan da doygunluğunuzu artırabilirsiniz.

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

Bol su tüketmek bir yandan vücut fonksiyonlarınızın düzgün çalışmasının en önemli kurallarından biriyken diğer yandan da enerjinizi yükselten bir alışkanlık. Vücudunuz susuz kaldığında enerjiniz düşebilir, bu da sersem hissetmenize yol açabilir. Erkeklerin günde yaklaşık üç, kadınlarınsa iki litre su tüketmeleri gerek. İhtiyacınız, yaptığınız spora, hasta olup olmadığınıza ve havanın sıcaklığına göre değişir. İdrar renginiz koyulaşırsa, daha fazla sıvıya ihtiyacınız var demektir.

MİKRO YEŞİLLİKLER

‘Mikro yeşillik’ diye, filizlenmeyle sebzenin bebek formu arasındaki bitkilere diyoruz. Yeşillikler, bitki yalnızca 2.5–8 santim arasındayken toplanır. Bu yeşillikler genelde bitkinin olgun versiyonundan daha sert bir aromaya sahiptir ve olgun halinden daha fazla vitamin-mineral içerebilir. Mikro yeşillik olarak büyütülen sebzelere kırmızı lahana ve kişnişi sayabiliriz. Bu gıdaları salatalarınıza ekleyebilir, garnitür olarak tüketebilir veya smoothie’lerinize katabilirsiniz.

DULAVRATOTU KÖKÜNÜ DENEYİN

Bu kök sebze, yabani havuca benzer. Hem yemeklerde pişirilebilir hem de öğütülerek smoothie’lere eklenebilir. Çünkü lif, B vitaminleri ve mineraller bakımından çok zengin. 50–70 yaş arası erkek ve kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma, kurutulmuş dulavratotu kökü çayının osteoartrit olarak bilinen eklem hastalığına iyi gelebileceğini öne sürüyor. Mahallenizdeki marketlerde bulamasanız da sağlık ürünleri satan dükkânlarda bulabilir ya da internetten sipariş edebilirsiniz.

KARAHİNDİBA KÖKÜ ÇAYINI DENEYİN

Akşam öğününüzden yarım saat önce bir fincan sıcak karahindiba kökü çayı içmek vücut fonksiyonlarınız açısından son derece faydalı. Önceden hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar karahindiba özünün safra salgılanmasına yardımcı olabileceğini, bunun da sindirimi kolaylaştırabileceğini gösteriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ayrıca karahindibada bulunan bazı bileşiklerin antioksidan özelliklere sahip olduğunu, bunun da karaciğeri bazı hasarlara karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

10 DAKİKALIK MEDİTASYON

Stres seviyeniz yükseldiği zaman nefes egzersizleri sinirlerinizi yatıştırmaya birebir. Asıl iyi haber şu ki, zamanı kısıtlı olan insanlar bu nefes meditasyonunu yürürken bile yapabilir. Nefes alma yöntemi şöyle işliyor: Dört kısa nefes alıp, dört kısa nefes vereceksiniz. Her bir nefesi, her bir adımınıza denk getirerek sekiz adımın sekiz nefese eşit olmasını sağlayın. Bunu 10 dakika boyunca yaptığınızda stresinizin eriyip yok olduğunu göreceksiniz.

 

Güncellenme Tarihi : 30.6.2016 01:13

İLGİLİ HABERLER