Sağlık
  • 2.8.2017 12:58

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisi, sperm ve yumurtaların vücut dışı bir ortamda yani laboratuvarda döllendiği IVF işlemidir. Tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunu yaşayan her çift için farklı şekilde işleyebilir bu sebeple de süreç herkes için farklı olabilir.

Peki, tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Tüp bebek tedavisi ortalama olarak bir ayda tamamlanmaktadır. Bu süreç her çift için değişebilmektedir. Bu aşamada ameliyat olmadığı için hastanede kalmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sebeple deiş ya da günlük hayatı engellememektedir. IVF mümkün olduğunca çok sayıda yumurta üretmenize yardımcı olmak için doğurganlık ilaçları ile başlayan bir dizi adımı izler. In vitro fertilizasyon, tüp bebek tedavisinin tıbbi literatürdeki karşılığıdır. Tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurta bir laboratuar çanağında birleştirilir; inkübe edilen ve döllenme süreci boyunca dikkatli bir şekilde izlenir. 3 ila 5 gün boyunca, başarılı bir şekilde döllenmiş yumurtalar embriyolara dönüşür. Daha sonra embriyo kalitesinin transferi, donması veya daha fazla kültürlenmesi ve geliştirilmesi için incelenir.

Sperm örneği alınması: Sperm örneği, mastürbasyon yöntemi ile merkezde alınmaktadır. Erkek aday, özel odalarda mastürbasyon yöntemiyle ve herhangi bir yabancı madde kullanmadan (kayganlaştırıcı, tükürük vs. ) Ardından alınan sperm hücresi diğer işlemler için laboratuvara gönderilmektedir.

 Yumurtaların Elde Edilmesi: Yumurtanın alınması yaklaşık 20-30 dakika sürer. Prosedür sırasında doktor, her yumurta içeren sıvıyı çıkarmak için her yumurta içine bir iğne yönlendirir. Doktor, iğne ile nereye rehberlik edileceğini görmek için prosedür sırasında ultrason kullanır.

Yumurtaları ve spermleri birleştirdikten sonraki bir gün içinde, herhangi bir yumurtanın döllendiğini görmek için çanak kontrol edilir. Varsa, uterusuza geri gönderilmeden önce iki gün beş gün boyunca saklanırlar.

Yumurta hücreleri alındıktan sonra, sperm hücresi ve yumurta hücresi uygun şekilde döllendirilecektir. Döllenmenin gerçekleşebileceği iki yol vardır: konvensiyonel inseminasyon veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI). Doktor sperm kalitesine dayalı olarak hangi yöntemi kullanılması gerektiğine karar verilecektir. Çeşitli vakalarda ise, embriyolog geleneksel tohumlamanın semen parametrelerinin karşılanmadığını ortaya çıkarabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi kime uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunu gören baba ve anne adaylarına uygulanmaktadır. Anne adayının hem fallop borusu tıkalı veya yoksa, ciddi endometriyozdan mustaripse veya erkek eşin sperm sayısının düşük, açıklanamayan infertilite veya fallop tüplerinin dış kısmında döllenmenin gerçekleşmediği herhangi bir başka nedeni varsa tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

 

Güncellenme Tarihi : 2.8.2017 12:59

İLGİLİ HABERLER