Sağlık
  • 23.7.2016 00:55

Uyku problemi yaşayanlar dikkat

Birçok kişinin ortak derdi uykusuzluk...

Yenilen gıdaların da uykusuzluğa yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, "Kan basıncını ve nabzının düşüren bazı gıdalar metabolizmayı da yavaşlatarak uykuya yardımcı olurken, bazıları metabolizma ve beyin aktivitesini artırarak uykuyu zorlaştırabiliyor" diyor.

Çok yemek yiyip yatmamak gerektiğini vurgulayan doktorlar, daha rahat ve sağlıklı bir uyku için masal etkisi yaratan gıdaları sıralıyor:

1 KAŞIK FISTIK EZMESİ

Süt: İyi bir triptofan kaynağı olan sütteki kalsiyumun ve süt proteinin de vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır.

Ilık süt ve 1 tatlı kaşığı kadar fıstık ezmesi rahat bir uykuya dalmanızı sağlar.

Yulaf ezmesi: Çok miktarda tüketildiğinde yüksek lif içeriğiyle bağırsaklarınızı olumsuz etkileyebilecek yulaf ezmesinin 3 kaşığını yarım bardak düşük yağlı sütle hazırlayıp tarçınla karıştırırsanız mışıl mışıl uyursunuz.

Tahıllı ekmek: Yorucu bir iş gününün ardından akşam yemeğinde, serotonin salınması için, iki dilim tahıllı ekmek arasına koyacağınız bir parça ızgara veya haşlanmış hindi veya tavuk eti, yanında ayranla erken uykunun habercisi olur.

SÜT UYUŞTURUR

Kıvırcık salata: Akşamları kıvırcık salata yemek daha iyi uyumanıza yardım ediyor. Salatadaki sütlü bitki özü, lactucine diye bilinen bir çeşit afyon içeriyor. Bu madde uyku ve gevşeme sağlıyor.

Hindiba: Çay içmek istemiyorsanız, yeşil sebzelerde bulunan mineral, magnezyum, kasları ve sinirleri gevşetmeye yardım ediyor. Özellikle brokoli, brüksel lahanası, kıvırcık lahana, hindiba gibi sebzeler bol miktarda rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Karbonhidrat kokteyli: Akşam yemeğinizde karabuğday, darı, arpa ve tatlı patates gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden bir karma hazırlayın. Karbonhidrat, insülinin serbest kalmasını sağlar, bu da triptofanın beyne iletilmesi için gereklidir.

Bal: Doğal balın uykuya dalmada yardımcı olduğu biliniyor. İçindeki oreksin adlı doğal içerik beynin kendini kapatıp dinlenmesine katkı sağlıyor.

Şerbetçiotu Çayı : Rahatlatıcı, uyku getiren ve antiseptik olan şerbetçiotu bitkisi gerginlik ve kaygı nedeniyle yaşanan uykusuzluk sorunu için kullanılabilir. Hazımsızlığa iyi gelir ve baş ağrısını azaltır. Eşit miktarda papatya çayı ile karıştırılabilir. Depresyon hastalarına önerilmez ve hamilelik döneminde kullanılmaması gerekir.

Papatya Çayı: Hazmı kolaylaştırır, kas spazmlarını hafifletir, ağrı kesici ve antiseptiktir. Hafif dereceli uyku sorunları için oldukça etkili olan papatya çayı eşit miktarda şerbetçiotu bitkisiyle karıştırılabilir.

Güncellenme Tarihi : 23.7.2016 01:20

İLGİLİ HABERLER