Sağlık
  • 18.4.2021 00:50

Sigara içenlerde Koronavirüsün İngiliz mutantı görülüyor

İngiltere mutasyonu bu kişilerde daha çok görülüyor!

Bilim insanlarının koronavirüs ve sigara ilişkisi üzerine yaptıkları araştırma sonuçları yayımlandı. Yapılan bu çalışma sigara kullanımının Covid-19 hastalığına duyarlılığı ve hastalığın şiddetini arttırdığını ortaya çıkardı. Sağlık Bakanlığı, sigaranın Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığını belirterek, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Vefik Arıca, ne kadar çok sigara içilirse Covid-19 şiddeti ve ölüm oranının o kadar arttığına dikkat çekti..

Sağlık Bakanlığı, sigaranın Kovid-19'a yakalanma riskini artırdığını belirterek, ramazanın sigarayı bırakmak için bir fırsat olabileceğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sigara ve tütün kullanımının, Kovid-19 ile mücadele edilen şu günlerde her zamankinden çok daha fazla tehlike içerdiği belirtildi. Bilimsel çalışmaların, sigara kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, kullanmayan ve sigara dumanına maruz kalmayanlara göre Kovid-19'a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu gösterdiği vurgulanan açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

"Sigara kullanımı, ramazan ayında da son derece ciddi sağlık sorunlara sebep olabiliyor. Tüm gün sigara kullanılmamasının ardından, iftar sonrası üst üste sigara içilmesi ya da başka bir tütün ürünü kullanılması ile kandaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde ani yükselmeler oluyor. Bunun etkisiyle damarlarda daralma meydana geliyor ve organlara yeterli oksijenin taşınması zorlaşıyor. Bunun sonucu olarak da tansiyon yükselmesi, beyin kanaması ve inme riski artıyor. Ayrıca ani nikotin artışı, çarpıntıya

7 GÜN 24 SAAT HİZMET

Açıklamada, sigarayı bırakmak isteyenler için Sağlık Bakanlığı "ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı"nın ramazanda da 7 gün 24 saat hizmet verdiği bildirilildi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu açıklamasının ardından sigaranın koronavirüse yakalanma riskini de artırdığını belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, sigara ve covid-19 ilişkisinde İngiltere mutasyonuna dikkat çekti. Prof. Dr. Vefik Arıca, "Özellikle şu anda koronavirüsün %80 den fazlasının İngiltere mutasyonlu olduğunu varsayarsak, bu dönemde sigara içilmesinin İngiltere mutasyonlu virüse maruziyeti arttıracağı ve hastaneye başvuru oranlarını arttırabileceğini biliyoruz." dedi.

 

DÜZENLİ UYKU VE DÜZENLİ BESLENME...

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Bu dönemde özellikle düzenli ve kaliteli uyku (karanlık oda da ve en az 7 saat), düzenli beslenme (özellikle proteinden ağırlıklı beslenme), hafif egzersiz bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanında sigaranın bırakılmasının koronavirüse bağlı yoğun bakıma yatışı ve ölümleri azaltabileceği biliniyor." dedi.

AKCİĞER HASARINI 14 KAT ARTIRIYOR

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Şimdiye kadar olan bilimsel verilerle koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan kişilerin eğer sigara içimi var ise akciğerde oluşabilecek hasarı 14 kat daha fazla arttırabileceğini yani şiddetini arttırdığını biliyorduk. Yapılan araştırmalara göre, İngiltere mutasyonu ile sigara içilmesi arasındaki yakın ilişki ve sigara içilmesinin İngiltere mutasyonlu koronavirüse duyarlılığı arttırıyor." dedi.

"Sigara içilirken maskenin çıkarılması, sigara içilmesiyle ağız ve burun hasarının oluşması, solunum yoluyla sigaranın üflenmesi, sigara içerken elin ağza sık götürülmesi, sigara içenlerin ağız ve burun içindeki yararlı bakterilerin azalması nedenlerinden dolayı sigara içen kişileri virüse ve de özellikle İngiltere mutasyonlu koronavirüse karşı vücudumuzu savunmasız hale getirmektedir."

AŞI OLMADAN 72 SAAT ÖNCE...

Prof. Dr. Vefik Arıca, "Başka bir bilimsel yayında ise sigara içilmesinin aşıdan sonra oluşabilecek antikor oluşumu üzerine olumsuz etki edebileceği yönünde bulunmuştur. Bu nedenle Covid-19 aşısı için spesifik olmamakla beraber aşı olmadan önce sigaranın kesilmesi veya en az 72 saat içilmemesi gerekmektedir. Sigara içen insanların koronavirüse yakalandıktan sonra vücuttaki oksijen satürasyonunun hızla düşebileceği bu nedenle yakinen takibi gerekmektedir. Sigaranın akciğerlere ve tüm vücuda zararlarını bilmeyen yoktur, özellikle pandemi dönemlerinde özellikle içilmemesi gerektiği bilinmektedir." dedi.

Bilim Kurulu Üyesinden kritik aşı açıklaması! 4 kat azaldı...

Ülke genelinde 65 yaş üzerindekilerin yüzde 76,4'ü aşı oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 1 Ocak'ta 65 yaş üzeri kişilerin toplam vakalar içindeki oranı yüzde 17,7 iken, aşıdan sonra şu an yüzde 8,2'ye düştüğünü, sağlık çalışanlarının da toplam vaka içindeki oranının 1 Ocak'ta yüzde 5,5 iken aşıdan sonra bu hafta yüzde 1,3'e düştüğünü söyledi. İlhan, "Yani 4 kattan fazla azalmış. Demek ki aşı, gerçekten çok fazla miktarda koruyor" dedi.

Son dakika haberleri... Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, şu an neredeyse 65 yaş üzeri her 4 kişiden 1'inin aşı olmadığını söyledi. İlhan, "Bu vatandaşlarımızı ivedilikle aşı olmaya davet etmek gerekiyor. Biliyoruz ki aşı olanlar içinde hastalığı ağır geçirenler çok daha az. Halihazırda hastanede yoğun bakımda olanlar içinden de aşılı olmayanların fazla olduğunu söylemek mümkün.

Tüm yaş gruplarında aşının etkisine baktığımızda sağlık çalışanlarında hem hasta sayılarının hem de yoğun bakıma yatış sayılarının ne denli düştüğünü görüyoruz.

Sağlık çalışanları her yaş grubundalar, 20 yaşında olanlar da var 80 yaşında olanlar da var. Bunların tamamına yakınında aşının etkili olduğunu görmek çok sevindirici ve olumlu bir gelişme. Aynı şey tabi 65 yaş üzeri yaşlılarımız ve diğer vatandaşlarımızda da geçerli, tüm vatandaşlarımız hiç beklemeden aşılarını hemen olmalılar sıraları geldiği takdirde" diye konuştu.

'AŞIDAN SONRA 4 KAT AZALMIŞ'

Prof. Dr. İlhan, 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 76,4'ünün aşı olduğunu kaydederek, "1 Ocak'ta 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın tüm vakalar içindeki oranı yüzde 17,7 iken şimdi ise yüzde 8,2'ye düşmüş. Yani aslında yarı yarıya azalmış bu açıdan baktığımızda aşının ne denli etkili oldAynı şekilde sağlık çalışanlarına baktığımızda ise toplam vaka içinde sağlık çalışanlarının payı 1 Ocak'ta yüzde 5,5 iken bu hafta için baktığımızda bu rakam yüzde 1,3'e düşmüş. Yani 4 kattan fazla azalmış.uğunu gösteriyor bize. Demek ki aşı gerçekten çok fazla miktardı koruyor. Üstelik bu bilginin de tamamını Sinovac aşısına yormak mümkün; çünkü Biontech daha yeni başladı, aşının etkisini görmek için henüz erken; ama demek ki halihazırda kullandığımız aşı bir hayli etkili. Bu nedenle vatandaşlarımızın aşılarını bir an önce olması gerekiyor. Yoğun bakımda yatanlar içerisinde de hem 65 yaş üzeri hem de sağlık çalışanlarının azaldığını söylemek mümkün, bu da aşının etkisini gösteriyor" dedi.

'REHBERLERİ GÜNCELLEMEK GEREKİYOR'

Prof. Dr. İlhan, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı rehberlerin mutant virüse göre güncellenip güncellenmeyeceğine ilişkin değerlendirmesinde ise "Elimizdeki bilgilere göre elbette rehberlerin sürekli güncellendiğini hepimiz biliyoruz. Örneğin; mutant virüs ortaya çıktığında mutant virüse sahip olanlar ile olmayanların aynı odaya yatırılmaması hatta yoğun bakımlarının ayrılması söz konusuydu. Şu an herkes neredeyse mutant virüse sahip olduğu için güncellemek gerekiyor. Buradaki kriterleri hem dünyadaki bilimsel bilgilere hem de mutant virüsün bulaşma hızına göre elbette güncelleme

 

Güncellenme Tarihi : 18.4.2021 00:56

İLGİLİ HABERLER