Dünya
  • 26.9.2019 21:05

Sisi 1100 kişiyi tutukladı

Mısır'da Sisi karşıtı gösterilerde 1100 kişi gözaltına alındı

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi aleyhine gösteriler yapan bin 100 kişi göz altına alındı.

Mısır'da ülke genelinde hafta sonundan bu yana Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi aleyhine gösteriler yapan bin 100 kişi göz altına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bir muhalif siyasetçi, bir cumhurbaşkanlığı adayı sözcüsü ve ünlü bir yazar da bulunuyor.

İzinsiz gösteri yasağına rağmen geçtiğimiz hafta cuma gününden itibaren sokaklara çıkan göstericiler yolsuzluklara karşı tepkilerini dillendirdi. Protestolar hafta sonunda da devam etti.

İnsan Hakları Arap Bilgi Ağı direktörü Gamal Eid kendi grubu ile birlikte Mısır Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi ve Mısır Haklar ve Özgürlük Komisyonun ortaklaşa bir şekilde bin 100 gözaltını belgelendirdiğini duyurdu. Gözaltına alınanların yüzlercesi hakkında "sosyal medyayı kullanarak yalan haber yayma", "ulusal güvenliği tehlikeye atma", "yasaklı bir terör örgütüne katılma" ve izinsiz gösteri yapma gibi suçlamalardan işlem yapıldığı bildirildi.

Eid, muhalif partilerin oluşturduğu Sivil Demokrasi Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Halid Davud'un da salı günü göz altına alındığını belirtti. Ayrıca Kahire Üniversitesi profesörlerinden Mustafa Kamel el Seyyid, meslektaşı ve 2018'deki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Sami Anan'ın sözcüsü Hazım Hosni'nin de göz altına alındığını duyurdu. Seyyid ayrıca ülkenin önde gelen yazarlarından biri olan Hassan Nafaa'dan da salı gününden beri haber alınamadığını kaydetti.

Gösteriler Mısırlı iş adamının çağrısıyla başladı

Ülke genelinde güvenlik önlemleri arttırılırken kolluk güçleri habersiz bir şekilde cep telefonları içerisinde siyasal içerik olup olmadığını kontrol etmeye başladı.

Eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi'yi 2013 yılında darbeyle indirdikten sonra devlet başkanlığına geçen el Sisi dönemindeki sıkı yönetim nedeniyle ülkede sokak gösterileri çok nadir görülüyordu.

Sisi'nin destekçileri 2011 yılında Hüsnü Mübarek'in devrilmesi ile ülkenin sürüklendiği kaostan kurtulması ve istikrarın sağlanması için sert önlemlerin gerekli olduğunu savunuyor.

Fakat geçen hafta İspanya'da yaşayan Muhammed Ali isimli Mısırlı bir müteahhidin internet üzerinden yayınladığı videolarda Sisi yönetimi ve askeri yönetimin karıştığı yolsuzlukları hedef almasıyla alevlenen gösteriler bu durumun değişmeye başladığını gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 27.9.2019 00:14

İLGİLİ HABERLER