Medya
  • 28.7.2014 22:08

Sosyal medyaya göre cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala heyecan giderek artmaya başladı. Türk halkının ilk kez kendi oyuyla cumhurbaşkanını seçecek olması seçimin önemini daha da arttırıyor. Aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın bulunduğu cumhurbaşkanı adayları görüş ve düşüncelerini halka aktarabilmek için radyo, televizyon, gazete… vb. gibi kitle iletişim araçlarını yoğun bir şekilde kullanırken, bununla birlikte;internet ve internet bünyesinde gelişim gösteren yeni iletişim ortamları bu seçimlerde kullanım açısından daha ön plana çıkmaya başladı. Sosyal paylaşım ağlarında yürütülen kampanyaların, yapılan konuşmaların ve sunulan görsel-işitsel içeriklerin seçim sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusunu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.
SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN MERKEZİNDE
Sosyal medya üzerine araştırmalar yürüten Kırık, Sosyal medyanın her yaştan her kesimin yoğun ilgisini çeken yeni nesil iletişim ortamlarına verilen genel adı olduğunu belirterek; ‘’Elbette sosyal medya denildiği vakit akıllara öncelikle Facebook, Twitter, Instragram, YouTube gibi web siteleri geliyor. Sosyal medyanın bu denli aktif hale gelmesini sağlayan temel unsur ise etkileşim. Yani geleneksel medyada olmayan çok yönlü iletişim süreci, kaynağın alıcı, alıcının da kaynak durumuna geçmesi… Özellikle Türkiye’de sosyal medya aktif bir şekilde kullanılıyor. Mobil iletişim araçlarının gelişim göstermesi ve akıllı telefonlar sosyal medyayı tabiri caizse zirveye taşıdı. Bu nedenle sosyal medya kullanımı noktasında Türkiye, dünya genelinde ilk 10 ülke içerisinde yer almaktadır. Sosyal medyanın paylaşıma açık olması ve kendine özgü demokratik yapısı bireylerin yoğun ilgisini çekmektedir. Kimi zaman dezenformasyona rağmen haber ve bilgi akışı da sağlayan sosyal medya; bu yönüyle hayatın merkezinde bulunmaktadır.” dedi.
SOSYAL MEDYA AYNI ZAMANDA SİYASET ARENASI
Sosyal medyaya internetin olduğu her noktadan rahatlıkla erişilebildiğinin altını çizen Kırık açıklamalarına şöyle devam etti: “Yeni medyanın gelişim göstermesi seçim kampanyalarının da çehresini değiştirdi. İnternet tabanlı iletişim araçları, geleneksel kitle iletişim araçlarına oranla daha maliyetsiz ve kullanımı kolay bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda sosyal paylaşım ağlarına üyelik için ekstra bir ücret ödemeye gerek yoktur. Dolayısıyla kullanıcılar, ilgi duydukları siyasetçi ya da beğendikleri siyasi parti ile ilgili paylaşımlarda bulunabilmekte ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebilmektedirler. Nitekim sosyal medyada yapılan paylaşımların çoğu incelendiğinde siyaset ve sporun ön plana çıktığı görülmektedir. Kullanıcıların bir kısmı beğendikleri siyasi partiyi ve tuttukları takımı fanatizm derecesinde savunabilmektedir. Bu durum; sanal ortamda başlayan kavgaların reel ortama sıçramasına neden olmakta ve devam eden dostlukları, arkadaşlıkları zedeleyebilmektedir.”
‘CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ SOSYAL MEDYA ETKİLEYECEK
Türkiye’nin önemli bir seçim sürecine girdiğini ve sosyal medyanın seçim sürecine doğrudan etki edeceğini söyleyen Kırık; “10 Ağustos’a sayılı günler kala cumhurbaşkanı adayları halktan destek alabilmek ve seçim vaatlerini sunabilmek için iletişim araçlarını aktif bir şekilde kullanmaya çalışıyorlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Selahattin Demirtaş daha çok açık hava mitinglerini tercih ederken, Ekmelleddin İhsanoğlu halkla küçük çaplı buluşmalar gerçekleştiriyor. Geleneksel kitle iletişim araçlarının anlık akış özelliği nedeniyle seçmenler, adayların seçim vaatlerini, düşüncelerini kaçırabiliyorlar. Ancak, Twitter ve Facebook üzerinden yapılan paylaşımlara daha rahat bir şekilde erişim mümkündür. Yapılan görsel,işitsel ve metinsel paylaşımlar seçmenlerin ilgisini çekebilmekte ve kişisel görüşlerini ya da sorularını etkileşim imkânı nedeniyle adaylara doğrudan yöneltebilmektedirler. Her ne kadar sosyal medyada gençlerin daha aktif olduğu düşünülse de yaş sınırlaması yapmak pek doğru değildir. Erdoğan, İhsanoğlu ve Demirtaş’ı cumhurbaşkanı seçebilmek amacıyla sosyal medya kullanıcıları da resmi hesapların yanında paylaşımda bulunabilmekte ve propaganda yapabilmektedirler. Bu paylaşımlar çoğu zaman toplumun fikrini ve bakış açısını etkileyebilmektedir. Dolayısıyla sosyal medyanın seçim sürecine müdahale edeceğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.” İfadelerini kullandı.
‘SOSYAL MEDYA SONUÇLARINA GÖRE SEÇİMİN GALİBİ ERDOĞAN’
Son olarak sosyal medya incelendiği vakit adaylar arasından Recep Tayyip Erdoğan’ın ön plana çıktığını ifade eden Kırık; “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sosyal medyada açık ara önde. Seçimler öncesi adaylar ve destekçileri Twitter’da farklı etiketler (hashtag) oluşturarak gündemde yer bulmayı amaçlıyorlar. Bu nedenle toplu olarak etiket çalışması gerçekleştiriyorlar. Hemen her gün bu çalışmalardan bir kaçını sosyal paylaşım ağlarında görmek mümkün. Resmi hesaplar incelendiğinde Twitter üzerinde Recep Tayyip Erdoğan 4.408.895, Ekmeleddin İhsanoğlu 259.352, Selahattin Demirtaş ise 352.311 takipçiye sahiptir. Başbakan Erdoğan’ın resmi hesabından atılan iletilerin etkileşim oranı diğer adaylara oranla oldukça yüksektir. Verilen cevapların bir kısmı olumlu, bir kısmı da olumsuz içeriğe sahiptir. Hatırlanacağı üzere Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığının açıklanması ardından adına birçok sahte hesap açılmış ve İhsanoğlu kendi ağzından kişisel hesabının hangisi olduğunu açıklamıştı. Bunun dışında Başbakan Erdoğan adına açılan birçok hesap da mevcuttur. Bu hesapların birçoğundan Başbakan Erdoğan’ın seçimle ilgili görüş ve düşünceleri paylaşılmaktadır. Bu durum Facebook’ta da çok farklı değildir. Recep Tayyip Erdoğan’ın 5.651.896 , Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 258.461 ,Selahattin Demirtaş’ın ise 1.082.339 sayfa beğenisi bulunmaktadır. Etkileşim ve paylaşım sayısı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi Facebook sayfası diğer adayların sayfalarının önünde yer almaktadır. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya hesaplarında seçim pusulasında yer alacak fotoğrafın kullanılması da yine algıları yönlendirmektedir. Diğer adaylardan farklı olarak Selahattin Demirtaş adına yapılan mobil aplikasyon sayesinde kullanıcılar profil fotoğraflarına “Oyum Demirtaş’a” ifadesini de ekleyebilmektedirler. Yine sosyal medya hesaplarının birçoğunda profil fotoğrafı olarak Recep Tayyip Erdoğan ve seçim logosu kullanılmaktadır. Sonuç olarak sosyal medyanın nabzı bu şekilde olsa da son kararı halk verecektir. Umarım cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olur.” dedi.
MEHMET YILDIZ
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:56

İLGİLİ HABERLER