Spor
  • 19.11.2017 09:28

Şampiyon Naim'i kaybettik... Türkiye evladına ağlıyor

Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50), 28 Eylül’den bu yana tedavi gördüğü Memorial Ataşehir Hastanesi’nde hayatını kaybetti. 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, beyindeki kanama nedeniyle de 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı. Süleymanoğlu bugün öğle vakti Fatih Camisi’nde düzenlenecek cenaze namazının ardından, Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedilecek. Türkiye’yi yasa boğan Süleymanoğlu’nun hikayesi özetle şöyle:

 
İLTİCA ETMİŞTİ
Naimi kaybettik... Türkiye evladına ağlıyorBulgaristan’ın Mestanlı kentinde 23 Ocak 1967’de dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, güreşle başladığı spor hayatına halterle devam ederken, Naum Şalamanov adıyla Bulgaristan’a 2 dünya şampiyonluğu getirdi. Doğu blokunun boykot etmesi nedeniyle, altın madalya kazanmasına kesin gözüyle bakılan 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na katılamayan Naim, 1986’da Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda Büyükelçiliğimize sığınarak Türkiye’ye iltica etti. Büyükelçilik ilk başta şampiyon sporcuyu kabul etmek istemese de devreye bizzat Başbakan Turgut Özal girdi ve işlemlerin tamamlanmasını sağladı.

SİYASETTE BAŞARISIZ
Başarısız olduğu 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları’nın ardından sporculuğa veda etti, siyasete atıldı. 1999 genel seçimlerinde Bursa’dan bağımsız milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 2004 yerel seçimlerinde bu kez MHP’nin İstanbul Kıraç Beldesi belediye başkan adayı oldu ancak yine başarı sağlayamadı. Son yıllarda inzivaya çekilen ve sağlığı bozulan ‘Cep Herkülü’ 23 Eylül’de aniden fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinden dolayı tedavi gören Süleymanoğlu’na 6 Ekim 2017’de ameliyatla karaciğer nakli yapıldı. Nakil sonrası beyin kanamasına bağlı ödem nedeniyle beyin ameliyatına alınan milli sporcu, dün 14.50’de hayata gözlerini yumdu.


MÜTHİŞ KARİYERDE İLK 10
1-) Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu’nun boyu 1 metre 47 cm idi. Buna karşın kariyeri boyunca girdiği şampiyonalarda kendisinden çok daha iri, uzun kollu onlarca halterciyi yendi.

2-) İlk dünya rekorunu henüz 16 yaşında kırdı.

3-) Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek halterci.

4-) Silkmede kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran ilk ve tek halterci.

5-) Bulgaristan’daki Komünist rejimin politik uygulamaları nedeniyle 1980’lerde resmi kayıtlara “Naum Şalamanov” diye girdi. 

6-) 1986’da Avustralya’daki Dünya Halter Şampiyonası sırasında Bulgar kampından kaçıp Türkiye’ye sığındı. Bulgar hükümeti Süleymanoğlu’nun Türkiye adına Seul Olimpiyatları’nda yarışmasına izin vermek için 1.2 milyon dolar istedi. Turgut Özal’ın çabalarıyla sorun çözüldü.

7-) Seul’de “tüy sıklet”te altın madalyayı kazanan Naim Süleymanoğlu’nun kaldırdığı ağırlık, üst sıkletteki sporculardan bile fazlaydı!

8-) 1989’daki Dünya Şampiyonası’nı da kazanıp henüz 22 yaşında emekli oldu. 

9-) Ama halterden fazla uzak kalamadı. 1992’de emeklilikten dönüp Barselona’da ikinci Olimpik altınını kaptı.

10-) 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda üçüncü altını da kazandıktan sonra tekrar emekliye ayrıldı. Sunucu Lynn Jones, “Az önce tarihin en büyük halter müsabakasına tanıklık ettiniz” diyerek finale son noktayı koymuştu. Naim o finalde, Türk ve Yunan sporseverler önünde, Yunanistan’ın efsanevi haltercilerinden Valerios Leonidis’i, 187.5 kiloyu kaldırarak yenmişti. 190 kiloyu kaldıramayınca gözyaşlarına boğulan Leonidis’i teselli eden de yine Naim olmuştu.

Naimi kaybettik... Türkiye evladına ağlıyor

'DOSTUMU KAYBETTİM... EŞİ YOKTU'
NAİM Süleymanoğlu’nun sporculuk yıllarında “ezeli rakibi” Yunan Valerios Leonidis Hürriyet’e konuştu. Leonidis “Naim’in öldüğü haberini duyunca yıkıldım. Ben büyük bir dostumu, dünya da çok büyük bir sporcuyu kaybetti. Öldüğüne hâlâ inanamıyorum” dedi. Leonidis, halteri bıraktıktan sonra Naim ile pekçok kez görüştüklerini, iyi dost olduklarını, Türk ve Yunan halklarının dostluğu için de birlikte etkinliklerde bulunduklarını belirtti, “Dünyanın en iyi sporcusu idi. Dünyada bir eşi yok. Bundan sonra da gelir mi? Çok zor.”

Halterdeki başarısını Naim Süleymanoğlu ile rekabeti sayesinde sağladığını da söyleyen Leonidis, şöyle konuştu: “Naim, benim bir için Tanrı’nın bir hediyesi idi. Onunla olan rekabet yüzünden hep daha fazla çalıştım. Müthiş bir rakipti. O olmasaydı ben de bu kadarını başaramazdım. Biraz Tükçe biliyorum. Allah rahmet eylesin”. 

Yunan haber siteleri Süleymanoğlu’nun ölümünü “Halter tarihinde adını altın haflerle yazdıran cep Herkül öldü” , “Feryat... Süleymanoğlu gitti...”, “Halterin efsanesi öldü” ve “Büyük bir yıldız söndü” başlıkları ile duyurdular. / Yorgo KIRBAKİ/ATİNA

Naimi kaybettik... Türkiye evladına ağlıyor

MİLLETİN BAŞI SAĞ OLSUN
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Naim Süleymanoğlu’nun vefat haberini Rize’deki konuşması sonrasında aldı. Erdoğan bunun üzerine, “Haftalardır maalesef yoğun bakımdaydı. Kendisini hastanede ziyaret ettik ve Rahmet-i Rahman’a kavuştu. Allah taksiratını affetsin. Tüm yakınlarına ailesine Allah’tan sabırlar diliyoruz. Milletimizin de başı sağ olsun” dedi. Daha sonra taziye mesajı yayımlayan Erdoğan, “Olimpiyat şampiyonu, milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Genç yaşlardan itibaren elde ettiği başarılarıyla spor tarihine adını yazdıran, halter alanında ülkemize gurur dolu şampiyonluklar armağan eden Naim Süleymanoğlu, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir ” ifadelerini kullandı. Diğer taziye mesajları da şöyle:

Başbakan Binali Yıldırım: Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu’nun vefatı bizi derinden üzmüştür. Halterde ülkemizi en yüksek seviyelere çıkaran ve bütün zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu, milletimize armağan ettiği altın madalyalar ve dünya rekorlarıyla gönüllerde taht kurmuştur. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ülkemize yaşattığın gururlar için sana minnet borçluyuz. Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’na rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır diliyorum.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı niyaz ediyorum. Merhum şampiyonumuzun mekânı cennet olsun diyorum.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Tüm zamanların en iyi haltercisi, ‘cep herkülümüz’ Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Naimi kaybettik... Türkiye evladına ağlıyor
 

DÜNYANIN EN İYİ SPORCUSU
50 yaşında hayatını kaybeden Naim Süleymanoğlu için Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor başta olmak üzere çok sayıda kulüp başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajlar özetle şöyle: 

BJK: Halter tarihinde en genç dünya rekortmeni olan, 46 kez dünya rekoru kıran, 3 kez Olimpiyat Şampiyonu olan, 8 kez Dünya Şampiyonluğu elde eden, ‘cep herkülü’ lakabıyla anılan Naim Süleymanoğlu, ay-yıldızlı formamızla birçok başarı kazanan büyük bir sporcuydu. Dünyanın en iyi sporcusu unvanını hak ederek elde eden Naim Süleymanoğlu’nun vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. 

FB: Haberi derin üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhum Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet, başta Süleymanoğlu ailesi olmak üzere merhumun tüm yakınları ve sevenlerine başsağlığı dileriz.

GS: Türk halkını yıllarca ekranlara kilitleyen, milletimizi ‘Haydi Naim’ sözleriyle heyecanlandırıp gururlandıran, İstiklal Marşımızı dünyanın her yerinde kıvançla okutan, sporumuzda bir mihenk taşı olan ‘Cep Herkülü’ lakaplı Naim Süleymanoğlu’nun vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. 

TS: Ülkemizin gururu, olimpiyat şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu’na Allah’tan rahmet dileriz.

Güncellenme Tarihi : 19.11.2017 09:47

İLGİLİ HABERLER