Spor
  • 22.11.2014 11:28

UEFA Süper Lig ekibini yargılama kararı aldı

Finansal Fair Play kuralları çerçevesinde incelemeye alınan kulüplerden dördüyle ilgili olarak flaş bir karar alındı ve soruşturmada yeni bir aşamaya geçildi.

UEFA Soruşturma Komisyonu, 25 Eylül'de Beşiktaş, Monaco, Roma, Inter, Krasnodar, Liverpool ve Sporting Lizbon kulüpleri hakkında inceleme başlatılması kararını vermiş, ayrıca Bursaspor, CFR 1907 Cluj, FC Astra Giurgiu, FK Buducnost Podgorica ve FK Ekranas kulüplerinin Avrupa Ligi katılım paylarının vadesi geçmiş borçlarından dolayı askıya alındığı duyurmuştu.

Bu kulüplerden dördünün dosyaları, UEFA içinde farklı bir birime aktarıldı. UEFA'nın Kulüp Finansal Kontrol Kurulu'nun soruşturma biriminden yapılan açıklamada, Bursaspor, Ekranas, Cluj ve Giurgiu olmak üzere dört kulübün, yine Kulüp Finansal Kontrol Kurulu bünyesindeki yargılama birimine havale edildikleri duyuruldu.

Bu kulüplerle ilgili kararın yargılama birimi tarafından 2014 yılı sonuna kadar, yani yaklaşık bir ay içinde verileceği belirtildi. Adı geçen kulüpler, diğer kulüplere, çalışanlara borçları ve ayrıca vergi borçları nedeniyle gelirleri askıya alma işlemine tabi tutulmuşlardı.

NE ANLAMA GELİYOR? 
UEFA'nın Kulüp Finansal Kontrol Kurulu karar alma sürecini, farklı iki biriminin birbirini izleyen yürütmeleriyle işletiyor. Finansal Fair Play Kuralları'nı ihlal eden kulüplere uygulanacak disiplin prosedürleri için öncelikle soruşturma biriminde 'delil toplama', 'uzlaşma anlaşması' ve 'raporlama' gibi aşamalar geçiliyor. Bu birim davaya gerek olmadığına karar verip, dosyayı düşürebildiği gibi, ileri safha için konuyu yargılama birimine de sevk edebiliyor. Yargılama birimi ise davayı görüyor ve karara bağlıyor.

NE TÜR CEZALAR VERİLİYOR? 
Yargılama birimi cezaya gerek olmadığına hükmedebileceği gibi son derece katı cezalar da verebiliyor. Olası yaptırımlar arasında uyarı, kınama, para cezası, puan silme, gelirlere el koyma, transfer yasağı, Avrupa kupalarından men etme ve hatta kazanılmış bir kupanın geri alınması gibi gibi cezalar bulunuyor.

KARARI KİM VERECEK? 
Bursaspor ve beraberindeki üç kulüple ilgili kararı, yargılama birimindeki 5 isim verecek. Görev süreleri 2016'ya dek devam eden isimlerden, Portekizli Jose Narciso da Cunha Rodrigues başkanlık görevini yürütüyor. Diğer dört isim ise şöyle: Christiaan Timmermans (Hollanda), Louis Peila (İsviçre), Charles Flint (İngiltere), Adam Giersz (Polonya).

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:10

İLGİLİ HABERLER