Yaşam
  • 24.12.2004 00:36

SÜRÜCÜLER DİKKAT!.. 8 MİLYON ARAÇ AKILLI KAMERALARLA GÖZETLENECEK...

Trafik kazalarının yoğun olduğu şehiriçi ve şehirlerarası karayollarında seyreden 8 milyon araç akıllı kameralarla gözetlenecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı, karayollarında trafik kazalarını önleyebilmek için elektronik takip sistemini devreye sokmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili Zaman’a konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bolcu, Türkiye genelinde 8 milyon aracın seyrettiği 4 bin 500 km’lik karayolu ağına 30 akıllı kamera yerleştireceklerini söyledi. Hız sınırını aşan, dikkatsiz hareketlerle trafiği tehlikeye düşürenlerin kameralarla tespit edilerek haklarında cezai işlem yapılacağını belirten Bolcu, “Akıllı kameralar karayolunda seyreden araçların plakasını da merkeze yansıtacak. Böylece plakanın sahte olup olmadığı, aracın çalıntı olup olmadığı anında tespit edilecek. Sistem 2006 başında devreye girecek.” dedi.

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl 9 milyon olan motorlu araç sayısı 1 milyon 178 bin adet artarak 10 milyon 82 bine ulaştı. Şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız sınırını aşan araçların tespitini yapan 450 radarlı trafik ekibi bulunuyor. Trafiğe çıkan araç sayısının sürekli artması, trafik ekiplerinin kontrollerde yetersiz kalmasına sebep oluyor. Bu yüzden Trafik Daire Başkanlığı, karayollarında trafik denetimini sağlıklı yapabilmek için elektronik takip sistemi projesi üzerinde çalışıyor. Buna göre kazaların yoğun olduğu şehir içi ve şehirlerarasındaki kara noktalara akıllı kamera yerleştirilecek. İstanbul’dan yola çıkan bir araç Ankara’ya kadar kameralardan takip edilebilecek. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Bolcu, “Trafiği tehlikeye düşüren araca polislerimiz gerekli cezai işlemi uygulayacak. Herhangi bir itiraz halinde görüntüler delil olacak. Akıllı kameralar araçların plakalarını da tespit edip merkeze gönderecek. Böylelikle sahte plaka konulmuş çalıntı arabalar da tespit edilmiş olacak. Kameralar asayişin sağlanması yönünden de katkıda bulunacak.” dedi. Yurtdışında birçok ülkede uygulanan kameralı takip sistemini en geç 2006 yılına kadar devreye sokmayı planladıklarını anlatan Bolcu, kameraların yanına yerleştirilecek tepeüstü adı verilen elektronik tabelalarla sürücülerin yol, hava durumu ve trafik işaretleri konusunda uyarılacağını söyledi.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:31

İLGİLİ HABERLER