Dünya
  • 15.9.2021 16:49

Taliban: Türkiye'den 4 talebimiz var

Afganistan'da Taliban kontrolü ele geçirdikten sonra ülkede önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye ile iyi ilişkiler kuracaklarını açıklayan Taliban'dan dikkat çeken bir talep geldi. Detaylar haberimizde. İşte Afganistan'dan son gelişmeler...

Foto - Gazeteci Mete Sohtaoğlu, Taliban Emiri Hibetullah Ahundzade, halen Kandahar'da. Kabil'e planlanan girişi, güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle ertelendi.

Gazeteci Mete Sohtaoğlu, Taliban Emiri Hibetullah Ahundzade, halen Kandahar'da. Kabil'e planlanan girişi, güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle ertelendi.

Foto - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'daki olaylar konusunda özeleştiri yaparak ders çıkarmaları gerektiğini, Taliban'ı tanımasalar bile ilişki kurma ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'daki olaylar konusunda özeleştiri yaparak ders çıkarmaları gerektiğini, Taliban'ı tanımasalar bile ilişki kurma ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Foto - Afgan Kaynakları: Taliban, Kabil'deki Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğine girip alkol deposunu buldu ve bu evin Salahuddin Rabbani'nin evi olduğunu iddia etti. Rabbani, Eşref Ghani'nin hükümetinin çöküşünden sonra Kabil'den kaçan önde gelen bir Taliban karşıtı siyasi liderdi

Afgan Kaynakları: Taliban, Kabil'deki Çek Cumhuriyeti büyükelçiliğine girip alkol deposunu buldu ve bu evin Salahuddin Rabbani'nin evi olduğunu iddia etti. Rabbani, Eşref Ghani'nin hükümetinin çöküşünden sonra Kabil'den kaçan önde gelen bir Taliban karşıtı siyasi liderdi

Foto - Öte yandan Afganistan'da geçici hükümet kurma çalışmaları yürüten Taliban yönetimi içinde büyük anlaşmazlık çıktığı iddia edildi. Taliban yetkililerinden edinilen bilgiye göre tartışma cumhurbaşkanlığı sarayında grubun kurucularından Molla Abdulgani Baradar ile Hakkani grubunun önde gelen isimlerinden Mülteciler Bakanı Halil-ur-Rahman Hakkani arasında çıktı.

Öte yandan Afganistan'da geçici hükümet kurma çalışmaları yürüten Taliban yönetimi içinde büyük anlaşmazlık çıktığı iddia edildi. Taliban yetkililerinden edinilen bilgiye göre tartışma cumhurbaşkanlığı sarayında grubun kurucularından Molla Abdulgani Baradar ile Hakkani grubunun önde gelen isimlerinden Mülteciler Bakanı Halil-ur-Rahman Hakkani arasında çıktı.

Foto - Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlamasının ardından bu ülkeye ilk uluslararası ticari uçuşu gerçekleştirdi.

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), Taliban'ın Afganistan'da kontrolü sağlamasının ardından bu ülkeye ilk uluslararası ticari uçuşu gerçekleştirdi.

Foto - Özbekistan, Afganistan'a gıda ve temel ihtiyaç ürünleri ile giysi ve tıbbi malzemelerden oluşan 25 vagon insani yardım malzemesi gönderdi.

Özbekistan, Afganistan'a gıda ve temel ihtiyaç ürünleri ile giysi ve tıbbi malzemelerden oluşan 25 vagon insani yardım malzemesi gönderdi.

Foto - Taliban’a yakınlığıyla bilinen Afganistan Barış Konseyi Başkanı Muhammed Davud Abidi, Kudüs TV ekranlarında konuştu. Abidi, hiçbir sömürgeci güce Afganistan’da izin vermeyeceklerini kaydetti. Türkiye ile ilişkiler hakkında ise ‘4 talebimiz var’ diyerek bunları şöyle sıraladı: “Öncelikle Afganistan şu anda ambargo altında, gıda yardımına ihtiyacımız var. Büyükelçilik açıp hükümetimiz tanınmalı. Tarım alanında işbirliği yapmalıyız. Son olarak da eğitim alanında işbirliği yapmalıyız.”

 

Taliban’a yakınlığıyla bilinen Afganistan Barış Konseyi Başkanı Muhammed Davud Abidi, Kudüs TV ekranlarında konuştu. Abidi, hiçbir sömürgeci güce Afganistan’da izin vermeyeceklerini kaydetti. Türkiye ile ilişkiler hakkında ise ‘4 talebimiz var’ diyerek bunları şöyle sıraladı: “Öncelikle Afganistan şu anda ambargo altında, gıda yardımına ihtiyacımız var. Büyükelçilik açıp hükümetimiz tanınmalı. Tarım alanında işbirliği yapmalıyız. Son olarak da eğitim alanında işbirliği yapmalıyız.”

Güncellenme Tarihi : 15.9.2021 17:04

İLGİLİ HABERLER