Gündem
  • 7.8.2014 23:56

Tayyip Erdoğan'ın IŞİD kaygısı

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda resmi konutta güvenlik toplantısı yapılacak.

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda resmi konutta güvenlik toplantısı yapılacak. Büyük kaygı: IŞİD'in elinde Amerikan silahları var
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün silahlı gücünü Kuzey Irak'a yöneltmesi, Türkiye sınırında ciddi bir tehdit oluşturması ve buna paralel olarak yeni göç dalgası ihtimalinin gündeme gelmesi, Ankara'nın alarm durumuna geçmesine neden oldu. IŞİD tehditi, bu geceyarısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak güvenlik zirvesinde ele alınacak. Zirvede, askeri seçenek dahil her türlü senaryonun değerlendirileceği yorumları yapılıyor.

Ankara, IŞİD'in Irak'a yönelik saldırılarını ve yaşanan kagaşayı başından beri yakından izliyor. Ancak IŞİD'in son günlerde Kuzey Irak'a yönelik operasyonları ve Türkiye sınırında oluşturduğu tehdit, gelişmelerin yeni bir boyut kazanmasına ve risk değerlendirmelerinin daha ön plana çıkmasına neden oldu. Ankara'daki değerlendirmelere göre; IŞİD örgütü, Musul ve çevresinde Irak ordusunun geride bıraktığı Amerikan menşeli sofistike silahlara sahip oldu. Bu da yeni bir tedirginlik konusu. Bu gelişmeler üzerine, perşembe sabahı Dışişleri Konutu'nda, Davutoğlu'nun başkanlığında kritik bir toplantı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıya; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı.



Ancak gelişmelerin yeni boyut kazanması üzerine bu gece Başbakanlık'ta yeni bir toplantı kararı alındı. Malatya ve Gaziantep gezisinden Ankara'ya geceyarısı dönen Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıya; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılacak. Toplantıda, Irak'taki gelişmeler ve sınırda oluşan yeni tehdit durumuna karşı bütün seçenekler değerlendirilecek.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:42

İLGİLİ HABERLER