Dünya
  • 30.9.2020 12:02

Terörist first Lady!.. Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın eşi Anna Hagobyan da silahlandı

Bakü Büyükelçiliği İçişleri Bakanlığı Müşavirliği’nden bir ay önce emekli olan Ali Demir, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın saldırılarının ardında kendi kusurlarını örtme çabasının olduğunu söyledi. Ayağının tozuyla Hürriyet’e konuşan Demir, Paşinyan’ın psikolojisini ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi:

Paşinyan’ın 2018’deki iktidarı o bilindik ‘renkli devrimler’ benzeri sokak hareketleriyle oldu. Amerikanvari bir havası vardı. Zaten diyasporadaki ‘Los Angeles’ lobisinin desteğiyle neredeyse bütün sorunları çözeceği beklentisi oluştu. Ayrıca önceki Başbakan Koçaryan yolsuzluk ile suçlanıyordu. Sokaklar buna tepkilerle dolup taşıyordu. Nihayetinde Paşinyan geldi, Koçaryan hapsi boyladı. Ama sonra Paşinyan hakkında da yolsuzluk iddiaları ortaya çıktı.

Nasıl iddialar?

Sigara ve elmas kaçakçılığı ile suçlanıyor. Afganistan merkezli bir kaçakçılık. Hatta bunun için devletin uçaklarını kullandığı bile iddia ediliyor.

Koçaryan taraftarlarının suçlaması mı?

Farklı kesimlerden de var. Bu arada Putin hapisteki Koçaryan’ı unutmadı. İki kez doğum günlerinde tebrik mesajı gönderdi. Bunun tabii başka bir anlamı olmalı ki Koçaryan daha sonra tahliye edildi.

LOS ANGELES YÜZÜSTÜ BIRAKTI

Putin Paşinyan’ı istemiyor mu yani?

Şahıs meselesinden ziyade politika meselesi. Paşinyan yönetimi iyi durumda değil. Son dönemde ağır bir politik travma yaşıyor. İçişleri Bakanı istifa etti. ‘Milli Tehlikesizlik Başkanlığı’ diye bir istihbarat teşkilatları var. Oraya başkan atadığı iki kişi üst üste istifa etti. Genelkurmay başkanı istifa etti. Yolsuzluk iddiaları havada uçuşuyor. Bunun dışında, hatırlayın lütfen, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi sürecinde açıkladığı ‘Durumu En Kötü 10 Ülke’ arasında Ermenistan da vardı.

Los Angeles desteği ne oldu?

İçerdeki yorumlara göre Los Angeles lobisi ‘yüzüstü’ bıraktı. Dolayısıyla ‘Paşinyan yüzünü tekrar Rusya’ya dönecek’ beklentisi de vardı. Netice itibariyle iç politikada böylesine yetersiz ve huzursuz olunca dış müdahaleler ve beklentilerle savrulmak da kaçınılmaz oluyor. Ermenistan kamuoyu müthiş huzursuz.

Rusya çözümden yana mı?

Ermenistan 12 Temmuz’da bir saldırı yapmıştı. Bu saldırıdan sonra Türkiye-Azerbaycan arasında askeri işbirliği daha ivme kazandı. Bu Rusya’nın öteden beri devam eden bu işbirliğinden rahatsız. Rusya ‘Barış Gücü’ ve ‘Ortak Ulaştırma Sistemi’ tesis etme adı altında Azerbaycan’a askeri birlik konuşlandırmak istiyor. Bu maksatla da Ermeni işgali altındaki 5 reyonun Azerbaycan’a teslimi önerisini gündeme getirdi.

Bu iyi niyetli bir öneri değil mi?

Görünüşte öyle olabilir ama asıl gaye ‘barış gücü’ görüntüsüyle askerlerini oraya yerleştirmek. Bir kere yerleştikten sonra da yapacak çok fazla bir şeyiniz kalmaz. Buna çok dikkat etmek gerekir.

Rusya Azerbaycan taarruzlarının ilerlemesini elbette istemeyecektir. Bu taarruzlar Laçin ve Kelbecer ile Dağlık Karabağ’ın Suşa, Akdere, Hocalı, Hankendi gibi meskûn mahallere sirayet etmesin diye ‘ateşkes’ çağrılarını da yoğunlaştıracaktır.

Anna Hakobyan to Visit Five US Cities - The Armenian Mirror-Spectator

KARABAĞ’DA KALAŞNİKOFLU POZ

Son dakika haberi: Ermenistan neden saldırdı ‘İçeride sıkıştı, Azerbaycana saldırdı’
 

Paşinyan’ın eşi Anna Hagobyan, eylül ayı başında elinde bir Kalaşnikofla Dağlık Karabağ’da verdiği pozlarla Azerbaycan’da büyük tepki çekmişti.
 

Son dakika haberi: Ermenistan neden saldırdı ‘İçeride sıkıştı, Azerbaycana saldırdı’
 

MİLLİYETÇİ VE MİLİTARİST BİR BAŞBAKAN

Nikol Pashinyan visits Defense Army units and border positions; PM briefed  on efforts to develop modern agriculture in Artsakh - Press releases -  Updates - The Prime Minister of the Republic of Armenia

Why did Nikol Pashinyan send his wife to shoot at Azerbaijan's positions?

Bölge siyasetinin kızışmasında etkin rol oynadığı öne sürülen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, aslında eski bir gazeteci. 45 yaşındaki Paşinyan, 10 yıldır görevde olan dönemin Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Başbakanlık için adaylığını açıklamasının ardından patlayan yolsuzluk protestolarında öne çıktı. 2018 yılında göreve geldi. Ancak şimdi kendi adı yolsuzluk ve kaçakçılık iddialarıyla anılıyor. Milliyetçi ve militarist bir portre çizen Paşinyan, kitlelere hitap ederken daima kamuflaj desenli kıyafetler giyiyor. Che Guevara ve Nelson Mandela’dan ilham aldığını söylüyor. Başbakan olduktan sonra ilk ziyaretini de Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’a yapmıştı. Paşinyan, geçen Temmuz ayında ise Ermenistan’da yeni açılan ve Kalaşnikof tüfekleri üreten fabrikayı ziyaret ederek bu silahlarla poz vermişti. (Seda TÜRKOĞLU)

HÜRRİYET GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 30.9.2020 12:23

İLGİLİ HABERLER