Ekonomi
  • 18.1.2020 13:10

Tesislerde Neden Parafudr Kullanılmalıdır?

Yıldırım ve aşırı gerilimden korunma son yıllarda giderek popüleritesini arttıran etmenler başında geliyor. Giderek hayatımıza giren iklim değişikliği birçok kıtada orajlı gün sayısını da önemli bir biçimde değiştirdi. Bunların başında Türkiye geliyor. Soğuk ve karlı günler azalırken, yağışlı ve yıldırımlı günlerin sayısı her geçen yıl ülkemizde artıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, küresel iklim değişikliği. Peki yıldırım ve aşırı gerilimeden nasıl korunabiliriz.

Öncelikle yıldırım ve aşırı gerilimden korunma uzmanlık isteyen bir daldır. Uzman elektrik mühendisi tesiste inceleme yaparak 4lü koruma oluşturmayı amaçlar. Nedir bu 4lü koruma. Birincisi dış yıldırımlık, ikincisi parafudr, üçüncüsü topraklama ve son olaraksa eş potansiyelidir. AG Parafudr, bu dördü arasında en fazla unutulan koruma şeklidir diyebiliriz. Doğru koruma için parafudr bir tesis için olmazsa olmazdır. Heleki eğer tesisde paratoner gibi dış yıldırımlık sistemi kullanılmış ise, ana panolarda tip 1 parafudr kesinlikle kullanılmalıdır. Tip 1 parafudr B sınıfı olarak da geçer ve yıldırım darbelerine karşı sönümleyici görev yapar.

Parafudr Çeşitleri

Temel olarak 3 tipte ag parafudr bulunur. Bunlar Tip 1, Tip2 ve Tip3 üründür. Tip 1 parafudrlar, ana panolarda kullanılır ve yıldırım darbelerine karşı koruma yapar. Tip 2 ürünlerse, tali panolarda kullanılır ve 8/20 eğrisinde koruma yaparlar. Tip 3 parafudrlarsa hassas ürünlerin korunmasında kullanılır. Tip 1 ürünler, 100 kA, 50 kA veya 25 kA olarak üretilir. Tip 2 ürünlerse genel de 40 kA koruma değerine sahiptir.

Parafudr Montajı

Parafudrlar türüne göre farklı monte edilirler. Tip1 ürünler, paralel bir şekilde 16 mm2lik kablo ile, Tip 2 ürünler 10 mm2lik kablo ile paralel olarak bağlanır. Tip 3 ürünlerse 1.5 mm2lik kablo ile seri olarak bağlanır. Bu değerlere uymak önemlidir. Aksi halde kablonuz gelen darbeyi taşıyamayabilir.

Parafudr Kullanımı Zorunlu mudur?

Pararfudr kullanımının zorunlu olup olmadığı birçok yerde sorulmaktadır. Evet parafudr kullanımı IEC 62305 yıldırımdan korunma standartına göre zorunludur. Sizlere önerimiz elektrik, otomasyon, bilgisayar, veri merkezi gibi hassas sistemlerinizi çökmemesi için parafudr kullanmanızdır. Özellikle evlerde gördüğümüz bir durum şudur. Özellikle yağmurlu ve yıldırımlı havalarda kaçak akım rölesi atmaktadır. Bunun nedeni yine parafudr kullanılmamasıdır. Doğru ve sağlıklı bir koruma için kaçak akım röleleri ile parafudr kesinlikle kullanılmalıdır.

Daha fazla bilgi için: http://www.oboblog.com/parafudr/

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.1.2020 13:13

İLGİLİ HABERLER