Gündem
  • 14.2.2006 12:46

TÜRKİYE-AMERİKA ARASINDA BAYDEMİR KRİZİ

DEHAP'lı Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ABD temasları iki ülke arasında diplomatik sıkıntıya yol açtı. Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı Ali Ba-bacan'ın ABD-islam Dünya Forumu toplantısına katılmama kararının ardından, Milli Savunma Bakanı ve Savunma Sanayii Müsteşarı da Türk Amerikan İş Konseyi toplantılarına katılmamaya karar verdi.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Babacan ile birlikte katılmaları beklenen Doha'da 18 Şubat'ta başlayacak ABD-Islam Dünya Forumu'na gitmeyecek. Türkiye'nin sözkonusu toplantıya üst düzey katılım olmamasına karar verdiği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar'ın davetli oldukları ATC (Türk-Amerikan İş Konseyi) toplantıları ise 26-29 Mart'ta Washington'da düzenlenecek. Gönül ile Bayar bu toplantılara şimdiye kadar her yıl katıldı. Ancak ATC Baydemir onuruna bir davet verme girişiminde bulundu. Türkiye devreye girip tepki gösterince davet son anda iptal edildi, buna rağmen Gönül ve Bayar ABD programından vazgeçti.

Tepki ABD yönetimine değil
Dışişleri yetkilileri Ankara'nın "protesto" kararınının ABD yönetimine yönelik olmadığını savunuyor. Baydemir'in ziyaretine tepki gösterilmesi konusunda "siyasi" kararlılık bulunduğunu vurgulayan Dışişleri kaynakları, bu tepkinin odağında ise Baydemir'i ağırlayan organizasyonların bulunduğunu belirtiyor. (VATAN)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:01

İLGİLİ HABERLER