Gündem
  • 19.1.2021 19:38

Türkiye Irak'tan Sincar'ı istedi, PKK tutuştu

Irak yönetimiyle masaya oturan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Bağdat hükümetinden Sincar'daki PKK yuvalarının temizlenmesi için isin istedi. Kandil'den kaçan hainlerin yeni yuvası olan Sincar, Suriye sınırına yakınılğı nedeniyle de stratejik bir önemi haiz.
Hulusi Akar, Irak yönetimine yapıtğı teklifte Sincar'e Irak ordusuyla veya TSK olarak müsadeleriyle operasyon yapmayı tekilf etti.
Karzai birlikte bir operasyona sıcak baktı.

Hulusi Akar ve Yaşar Güler Bağdat'ta: Masada Sincar var
Akar bu kez Erbil'e geçti.
Bakan Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in de yer aldığı heyetle Bağdat'ta gerçekleştirdiği yoğun temaslarının ardından dün akşam Erbil'e geçti. Bakan Akar ve Orgeneral Güler, burada ilk eski IKBY Başkanı ve KDP lideri Barzani ile görüştü. Erbil'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Akar, "Hem Iraklı kardeşlerimiz hem bölge halkı hem de Türkiye için sorunlarımızı görüşme fırsatı bulacağız. Sorunları birlikte çözebileceğimize inanıyoruz" dedi.
Erbil'de de masadaki konu Sincar'dı..

Akar ve Güler’in Bağdat ziyaretinin Ömer Çelik’in, “Irak merkezi hükümeti Sincar’a bir operasyon yaparsa Türkiye’nin destek verebileceği” yönündeki açıklamasından kısa süre sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Akar ve Güler’in gündeminde Sincar’ın yanı sıra çevresinde 2 kampı bulunan, içeride de PKK’nın etkili olduğu BM’nin Mahmur Kampı'nın da bulunduğu ifade edildi.

Akar ilk ziyaretini Savunma Bakanı Cuma Anad’a yaptı. Akar görüşmede yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak arasında kardeşlikten öte akrabalık bağlarının olduğunu belirterek, bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini vurguladı. Akar, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki zorlukları birlikte yenebiliriz. Her açıdan dünyanın en güzel coğrafyası olan Ortadoğu coğrafyasını, bölgemizi barış ve güvenliğin merkezi haline getirebiliriz. Irak’ın toprak bütünlüğüne, egemenliğine, esenliğine ve refahına saygılıyız. Irak’ın siyasi birliği bizim için esastır. Her zaman samimiyetle ifade ettiğimiz gibi bizim tek amacımız halkımızın güvenliği, sınırlarımızı korumak, sınırlarımız dahilinde barış ve refah içinde yaşamak, hak ve menfaatlerimizi savunmaktır. Hiçbir komşumuzun toprağında gözümüz yoktur.“ Irak’ın kuzeyindeki terör varlığının iki ülke için de önemli bir tehdit olduğunu vurgulayan Akar, “Terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliği ve koordinasyon çok önemli rol oynamaktadır. Irak ile her türlü işbirliğine hazırız” dedi. Akar ve Güler daha sonra Cumhurbaşkanı Berham Salih, Başbakan Mustafa Kazimi ve İçişleri Bakanı Osman Ganimi ile de görüştü.

ANKARA’DAKİ GÖRÜŞMELERİN DEVAMI

Bu arada, Irak Başbakanı Kazımi’nin Türkiye ziyareti sırasında Irak topraklarında faaliyet gösteren terör örgütü PKK’nın durumunun ele alındığını kaydeden kaynaklar, şu bilgiyi veriyor: “Türkiye içeride PKK’yı önemli ölçüde temizledi. Dağa çıkışlar büyük ölçüde durdu. Kandil bölgesi de Türkiye sınırına yakın bölgeler de sürekli kontrol altında. Hareketsiz kalan PKK’nin bir bölümü Kandil’in güneyine İran sınırına kaçarken, bir kısmı Süleymaniye, Erbil, Kerkük gibi şehirlerin çevresine yöneldi. Önemli bir bölümü de ABD üslerinin yakınındaki Sincar bölgesine yerleşti. Burayı yeni Kandil haline getirmeye çalışıyor. Kazımi ile Ankara’da bu konu ele alınmıştı. Daha sonra bazı hareketlenmeler oldu. Ancak gelinen nokta kimseyi memnun etmiş değil. Bu ziyaret Ankara’da yapılan görüşmelerin ve alınan kararın devamı.”

PKK TELAŞLANDI

Milli Savunma Bakanı Akar’ın Genelkurmay Başkanı ile birlikte ani Bağdat ziyareti PKK’yı da telaşlandırdı. PKK’lıların görüşme ile ilgili Bağdat’tan bilgi almaya çalıştıkları belirlenirken, Sincar’a yönelik ani bir operasyon endişesi yaşadıkları öğrenildi. Bu arada ziyaret sonrası bölgedeki tüm PKK’lılara dikkatli olmaları, güvenlik konusunda alarm durumuna geçmeleri konusunda talimat verildiği iddia edildi.

ABD PKK’YA KALKAN

Barzani ile PKK’nın arasının iyi olmadığını, Erbil’de Türk diplomatın öldürülmesinden sonra Barzani yönetimi ile PKK arasındaki “çatışmama anlaşmasının” bittiğini ifade eden kaynaklar, Barzani ile Irak Merkezi yönetimi arasında Sincar’ın PKK’dan temizlenmesi konusunda anlaşmaya varılmasına rağmen henüz sonuç alınamadığını bildirdiler.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.1.2021 19:51

İLGİLİ HABERLER