Asayiş
  • 13.8.2020 01:03

Türkiye'nin operasyon bölgesinde PKK elebaşı ile toplantı yapan Iraklı komutanlar vuruldu

Türk birimlere haber vermeksizin operasyon bölgesine giren İrak Ordusu mensubu iki komutan ile onlarla toplantı yapan PKK elabaşı SİHA'larımız tarafından vuruldu.
PKK'lılarla operasyon bölgesinde buluşan  Irak ordusundan iki üst düzey Kürt komutanın yanı sıra PKK’li bir yönecinin hayatını kaybetti.
SİHA'larımızın hedefi olan Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralandı.Saldırıda hayatını kaybeden subaylarla yaralı askerler olay yerinden alınarak Sidekan Hastanesine getirildi.

Saldırı anında bölgede bulunan Ethem Bas da, “Saat 15:00 sıralarında görüşme bittikten sonra Sınır Muhafızları komutanları otomobillerine binerken bombardıman oldu. Olay yerinde üç kişi hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden ikisi Sınır Muhafızları’ndan Kürt komutanlardı. Ayrıca PKK’lilerden de Heval Egid adında bir sorumlu hayatını kaybetti. Daha sonra PKK’liler gelip cenazesini aldı” dedi.

Bağdat’tan sert tepki

Irak Sınır Muhafızları’na yönelik saldırıya tepki gösteren, Bağdat bunu "Türkiye'nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı" şeklinde değerlendirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklama ile, Sınır Muhafızlarını hedef alan saldırıyı kınanırken, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın Bağdat'a düzenleyeceği ziyaretin iptal etti.

"Türkiye'nin mütekerrir askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir" denilen açıklamada, Irak topraklarına giren Türk kuvvetlerininin geri çekmesi talep edildi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne protesto notası verileceği belirtilen açıklamada, "Türkiye'nin ihlallerine karşı açık ve birden fazla seçeneğimiz bulunuyor" denildi.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi topraklarına müdahalesine karşı çıkan Bağdat daha önce iki kere Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

TÜRKİYE'DEN SERT CEVAP

Türk Dışişleri: Ülkesindeki PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak Irak'ın sorumluluğunda..

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın iki üst düzey askeri yöneticisinin öldürülmesi olayı sonrası yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

"Yıllardır Irak’ta yuvalandığı bölgelerden ülkemize yönelik saldırılarda bulunan PKK terör örgütü, Irak’ın egemenliği, toprak bütünlüğü, güvenliği ve istikrarına da meydan okumaktadır.

Ülkesinde bulunan PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak öncelikle Irak’ın sorumluluğundadır. Bu hususta ülkemiz Irak ile işbirliğine hazırdır. Ancak Irak’taki PKK varlığına göz yumulmaya devam edilmesi halinde ülkemiz sınırlarının güvenliği için nerede olursa olsun gerekli göreceği tedbirleri şimdiye kadar olduğu gibi almakta kararlıdır.

Irak’ı bu doğrultuda gerekli adımları atmaya, bu durumu fırsat bilip ülkemize yönelik mesnetsiz iddialarda bulunan diğer bazı ülke ve bölgesel örgütleri de teröristleri cesaretlendiren ve terörle mücadelede çifte standart içeren yaklaşımlarına son vererek, ilkeli bir tutum takınmaya davet ediyoruz."

 

Güncellenme Tarihi : 13.8.2020 22:02

İLGİLİ HABERLER