Gündem
  • 24.1.2020 18:23

Türkiye'ye Almanya'dan İdlib yardımı geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Merkel ise "İdlib'den kaçmış olan insanların çadırda bulundukları ve onların durumlarına katkı sağlamak için maddi destek vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik." açıklamasında bulundu.

MERKEL: İDLİB'DEN KAÇANLAR İÇİN MADDİ KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ

Merkel'in açıklamaları ise şöyle:

Bu sabah Alman Ticaret Odası'yla yaptığım görüşmede yerleşik Alman şirketlerinin eğitim faaliyetlerine de katkı sağlayabileceklerini konuştuk. Ticari ekonomi ilişkilerimizi ortak komisyonun çalışmalarıyla katkı sağlayabileceğimizi konuştuk.

Alman vatandaşı olan ve yurt dışına çıkış yasağı bulunan tutuklu bulunan alman vatandaşlarının durumlarıyla ilgili görüşmeye niyetli olduğumuzu ilettik.

Burada görevli Alman gazetecilere akreditasyonlarının verilmesi de konuştuğumuz konulardan biriydi.

İdlib’deki durumu da ele aldık. Oradan kaçan insanların çadırlarda barındıklarını ve onların durumumun düzletmek için maddi katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ilettik.

Alman şirketleri gümrük birliğinin modernizasyonuyla birlikte ilişkilerin daha iyi olabileceğini söylediler.

Libya’daki kırılgan ateşkes kalıcı barışa dönüşmeli. Umuyoruz ki Hafter tarafından da olumlu adımların atılmasını bekliyoruz.

Türkiye’nin mülteciler konusunda sağladığı destekleri takdir ettiğimizi ifade ettik.

3,5 milyon ve belki de daha fazla mültecinin burada kabul edilmesinin çok önemli olduğunu belirttik.

(Mülteciler konusunda yeni destekler olacak mı?)

 MERKEL: İki defa verilen 3 milyar Euro’nun haricinde AB’nin destek vereceğini düşünüyorum.

İdlib'le ilgili destek vermeye hazırız. Onların barınabileceği sabit binaların yapımı söz konusuymuş bu çabalara destek vermemiz mümkün olabilir.

Güvenli bölgeye ilgili olarak BM mülteciler komisyonuyla görüşüldü.

Fakat BM oradan beli bir mültecinin geri döneceğini düşünülürse o kuruluşla adımlar atılabilir.

"400 BİN İDLİB'Lİ SINIRIMIZA DOĞRU HAREKET EDİYOR"

ERDOĞAN: Şansölye Merkel’e İdlib’deki durumu açtım. Şu anda 400 bine yakın İdlib’li bizim sınırımıza doğru hareket halinde. Süratle briket barınaklar yapmak suretiyle bir seferberlik ilan ettik.

İlk etapta briket barınak yapma adımları atıldı.

Gerekirse bunları artırarak devam edeceğiz. Bizim sınıra 30-40 km mesafede Suriye tarafında bunlar yapılacak.

Güvenli bölge konusu Tel Abyad ve Resulayn arasındaki 32 km derinliğindeki bölgedir. Bu bölgede adımı attık. Maalesef başta ABD olmak üzere Rusya ve tüm batılı ülkeler burada dedik ki 'planımız hazır'. Bizler bu projeyi hayata geçirebilir ama el ele vermemiz lazım. Briket evlere benzemez insani bir yaşamın olacağı bir adımı atacağız. Bu güvenli bölge barışın hakim olduğu bir yer olsun dedik ama maalesef bize bir dönüş olmadı.

Maalesef gerek ABD gerek Rusya ile yaptığımız görüşmelerde terör örgütü bu bölgelerden çıkarılmış değil. Bunalrın buradan çıkarılması gerekiyor. Bizim mücadleemiz de sürüyor.

(Alman Gazeteci: biz buradaki alman gazetecilerin halen çalışma izni yok burada. kimlik kontrolü yapıldığında çalışma iznimiz yok)

 ERDOĞAN: Uluslararası basın mensuplarının çalışma izinleri İletişim Başkanlığımızın görev alanına girmektedir. Başkanlığımız 2019 yılında 19 alman medya kuruluşundan 30 gazeteciye yerleşik akreditasyon kartı düzenlenmiştir.

Başkanlığımız 17 Ocak 2020 itibarıyla 28 Alman basın mensubunun başvurusu ulaşmıştır. Başvurular 31 aralık 2019 tarihinde tamamlanmıştır. Değerlendirmeler yapılmaktadır.

Almanya ile ilişkilerimizden rahatsız olan bazı kesimlerin bu değerlendirmeleri Türkiye’nin Alman gazetecilere akreditasyon vermediği yönünde yansıtmaya çalıştığını görüyoruz.

Alman gazetecilere yönelik olumsuz bir tavır olmadığını ifade etmek isterim.

AB’DEN MADDİ DESTEK GELECEK Mİ?

 ERDOĞAN: AB’nin bize 6 milyar Euro bir destek sözü vardı. Bizim harcamamız 40 milyar doları geçmiş durumda. Ben burada tek olumlu yaklaşımı sayın şansölyeden aldım. Para para demekle cebe girmiyor. Ama para geldiği zaman sayın şansölye’ye teşekkürü de yapmasını biliriz.

 (Almanya’nın FETÖ'cülerle ilgili görüşü nedir?)

 MERKEL: Şunu söylebilirim PKK’yı konuştuk PKK konusunda önlem alınıyor Almanya'da. İltica talebinde bulunan insanlar söz konusu olduğunda bağımsız mahkemeler buna karar veriyor. Biz devlet olarak kimseyi desteklemiyoruz. Darbe teşebbüsünde bulunmuş bir kişiyse bağımsız mahkemelerimizin kararını saygıyla karşılamak durumundayız.

Güncellenme Tarihi : 24.1.2020 18:34

İLGİLİ HABERLER