Dünya
  • 20.9.2019 22:44

Twitter'den Suudilere büyük şok

Twitter Suudi hanedanına yakın yüzlerce hesabı kapattı

Sosyal medya şirketi Twitter, devlet destekli enformasyon operasyonlarına karıştığını tespit ettiği hesaplar ve bu hesaplara karşı alınan önlemlerle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

 

Sosyal medya şirketi Twitter, devlet destekli enformasyon operasyonlarına karıştığını tespit ettiği hesaplar ve bu hesaplara karşı alınan önlemlerle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Twitter’ın resmi blog sayfasından yapılan açıklamada, kapatılan hesaplar arasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde rol oynadığı iddiasıyla yaklaşık 1 yıl önce işine son verilen eski kraliyet danışmanı Suud el-Kahtani’nin hesabının da olduğu belirtildi.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın eski danışmanı el-Kahtani'nin, şirketin manipülasyonla ilgili politikalarını ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan’ın resmi medya aygıtları ile bağlantılı 6 hesabın da askıya alındığı duyuruldu. Bu hesapların 'kendilerini bağımsız gazetecilik yayınları olarak sunduğu halde Suudi hükümeti yanlısı paylaşımlar yaptığı' vurgulandı.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yüzlerce hesap kapatıldı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır merkezli 267 hesaptan oluşan bir ağı da tespit ettiklerini söyleyen Twitter, askıya alınan bu hesapların, 'Katar ve İran gibi ülkeleri hedef alan 'komplike bir enformasyon operasyonu' yaptığını ayrıca sıkça Suudi hükümetini destekleyen paylaşımlarda bulunduğunu duyurdu.

Bu hesapların Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'da faaliyet gösteren özel bir teknoloji şirketi olan 'DotDev' tarafından oluşturulduğu ve yönetildiğini açıklayan Twitter, bu şirketin hesabının da kalıcı olarak kapatıldığını belirtti.

Şirket ayrıca BAE'den faaliyet gösteren ve özellikle Katar ile Yemen'i hedef alan 4.258 hesabı askıya aldığını, bu hesapların Yemen'deki savaş ve Husiler hakkında mesajlar paylaştığını duyurdu.

Çin, İspanya ve Ekvador'daki hesaplar kapatıldı

Açıklamada İspanya'da çoğu sahte olan ve Halk Partisi tarafından yönetilen 259 hesabın ayrıca Ekvador'da yine çoğu sahte olan ve Alianza Pais partisi ile bağlantılı binden fazla hesabın kapatıldığı belirtildi.

Hong Kong'daki gösteriler hakkında anlaşmazlık çıkarmayı amaçlayan Çin merkezli 200 bin sahte hesabı ağustos ayında ifşa ettiğini hatırlatan Twitter, son olarak kamuoyunun konu hakkındaki farkındalığını artırmak için bunlardan 4 binden fazlası hakkında ek veri kümeleri yayınladığını da aktardı.

Facebook'tan da benzer bir hamle gelmişti

Sosyal paylaşım sitesi Facebook da geçen ay Suudi Arabistan propagandası yaptıkları gerekçesiyle 350 sahte hesap ve sayfayı kapattığını duyurmuştu.

Facebook ayrıca BAE merkezli 'Newave' ve Mısır merkezli 'New Waves' adlı pazarlama şirketlerine bağlı 350'den fazla hesabı kapattığını açıklamıştı.

Güncellenme Tarihi : 20.9.2019 22:45

İLGİLİ HABERLER