Dünya
  • 31.12.2015 01:20

Ünlü aktörden çarpıcı sözler


Çok sayıda filmde rol alan Jackson, Hollywood Reporter adlı dergiye  verdiği röportajda, ülkede Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığa değindi. 
Özellikle 1994 yılındaki "Ucuz Roman" filminde ortaya koyduğu  performansla adını duyuran 67 yaşındaki Jackson, Paris'i kana bulayan ve ardından  ABD'nin San Bernardino kentinde meydana gelen ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan  terör saldırılarının Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığı birçok insanın  gözünde meşrulaştırdığını söyledi. 
San Bernardino saldırısını ilk duyduğunda "Olayın failinin akli  sorunları bulunan bir beyaz olmasını umut ettim" diye düşündüğünü belirten  Jackson, bunun sebebini ise "bu tür saldırıların Müslümanlara yönelik anlayışı  etkilemesi" şeklinde gösterdi. 
Jackson, emlak milyarderi Donald Trump öncülüğünde Cumhuriyetçi başkan  adayların Müslümanlar aleyhine ürettiği seçim söylemlerinin de ülkede camilere  saldırıları ve Müslümanlara yönelik ayrımcılığı artırdığını vurguladı. 
Jackson, siyasetçilerin Müslümanları hedef göstermesiyle ilgili,  "Şimdi Amerikalıların Müslüman bir komşularından ya da arkadaşlarından  şüphelenmek için meşru bir sebepleri var. Artık yeni zenciler Müslümanlar"  ifadesini kullandı. 
ABD'de özellikle Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump'ın  Suriyeli mültecilerin ülkeye girmesinin engellenmesi, Müslümanların kayıt altına  alınması yönündeki çağrıları sonrasında artan Müslüman karşıtı söylem yapılan  araştırmalarda da ortaya çıkıyor. 
Associated Press haber ajansı ile NORC araştırma şirketinin anketinde,  Amerikalıların dini özgürlük konusunda Hristiyanlığa büyük önem gösterdiği,  Müslümanların dini özgürlük haklarını ise listenin en sonuna koyduğu görüldü. 
Araştırmaya göre, ankete katılanların çok büyük bir bölümü ABD'de  genel olarak dini özgürlüğün çok önemli olduğunu belirtti fakat tek tek dinler  sorulduğunda verilen önemin düştüğü ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 90'ı  Hristiyanlar için dini özgürlüğün önemine vurgu yaparken, Müslümanlar için  sorulduğunda bu oran yüzde 60'lara düştü. 
Araştırmanın sonucunu yorumlayan Newseum Enstitütüsü Dini Özgürlükler  Merkezi Başkanı Charles Haynes, sonuçlarda yeni siyasal söylemlerin etkisinin  büyük olduğunu vurguladı. 
Haynes, "Dini özgürlük meselesi şu anda gündemi takip eden herkesin  gözünün önünde. İnsanlar farklı geleneklerden farklı ideolojilerden geliyor ve  gördükleri sonrasında dini özgürlüğü farklı bir şekilde tanımlıyor" dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:58

İLGİLİ HABERLER