Sağlık
  • 18.10.2021 13:34

Yaraları iyileştiren böyle 'kudret'li ilaç yok.. Kudret narı faydaları

Çok güçlü bir yara kapatıcı özelliği olan kudret narı, asırlardır şifa verici bir bitki olarak kullanılmaya devam ediyor.

Antibiyotikler çıkmadan evvel insanların her hangi bir yara veya ülser, basur gibi rahatsızlıklar için zeytin yağında eritip kavanozlar içinde evlerinde özenle sakladığı kudret narı günümüzde de rağbet görüyor. Alternatif tıbbın vazgeçilmezlerinden olan kudret narının faydaları saymakla bitmiyor.

Bursa'da bitkisel ürünler satılan Nilüfer Köylü Pazarı'nda taze kudret narları tezgahları süslemeye başladı. Kudret narı satan pazarcı esnafı Furkan Şahin, bu harika bitkinin güçlü bir antibiyotik olduğunu ileri sürerek, ''Kudret narı bilhassa ülsere, mide yaralarına iyi geliyor. Karaciğer, kabızlık, basur tedavisinin yanı sıra hücreleri yeniler. Tanesini 4 liraya satıyoruz'' dedi.

Furkan Şahin, kudret narının ham halinin yanı sıra, zeytin yağında eritilmiş merhemini de sattıklarını ifade ederek, ''250 gramlık kavanozu 20, 500 gramını 35, bir kilosunu ise 80 liraya satıyoruz. Böylece vatandaş kendi evinde yapmaya uğraşmıyor'' diye konuştu.

Bursa'da bitkisel ürünler satılan Nilüfer Köylü Pazarı'nda taze kudret narları tezgahları süslemeye başladı. Kudret narı satan pazarcı esnafı Furkan Şahin, bu harika bitkinin güçlü bir antibiyotik olduğunu ileri sürerek, ''Kudret narı bilhassa ülsere, mide yaralarına iyi geliyor. Karaciğer, kabızlık, basur tedavisinin yanı sıra hücreleri yeniler. Tanesini 4 liraya satıyoruz'' dedi.

Furkan Şahin, kudret narının ham halinin yanı sıra, zeytin yağında eritilmiş merhemini de sattıklarını ifade ederek, ''250 gramlık kavanozu 20, 500 gramını 35, bir kilosunu ise 80 liraya satıyoruz. Böylece vatandaş kendi evinde yapmaya uğraşmıyor'' diye konuştu.

Ülser ilacı nasıl yapılır?

Kudret narı (momardika charantia bolsanaple), sarmaşık olup, çiçekleri küçük sarı, yaprakları çınar ağacının yaprağı gibidir. Meyvesi, üstü çıkıntılı, yeşil hıyar gibidir. İçi beyaz ise de, kesilince kırmızı olur. Kırmızı çekirdekleri saklanıp mayısta dikilir. Mide ülserine karşı çok iyi ilaç olan kudret narı doğranıp, şişede ki bir kilo zeytin yağına konur. Şişe, güneşte bırakılır. Birkaç hafta sonra sabahları aç iken, bir çorba kaşığı içilip, bir saat hareketsiz yatılır. Bu yağ basur için de içilir. Derideki yaralara da sürülür.

Doğal Şifa: Kudret Narı



 

Kudret narı, botanik olarak, kavun, salatalık ve kabaklara yakın bir akrabadır. Dahası, kudret narı, Hindistan başta olmak üzere Asya mutfağında kullanıldığı kadar bitkisel tıpta da yaygındır.

Kudret narı, tam olarak olgunlaşmadan hasat edilmektedir, aksi halde giderek acılaşır. Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya macunu yapılarak tüketilmektedir. Kudret narı çoğu insanın hor görebileceği çirkin bir görünüme ve tada sahip olabilir, ama bu acılık birçok fayda ile birlikte gelir. Kudret narı hakkında merak edilenleri sizin için bu makalemizde derledik.

Kudret Narı Nasıl Tüketilebilir?

Kudret narı taze meyve olarak tüketilebildiği gibi, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor. Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, püre haline getirerek bir miktar balla karıştırılıp, sabahları boş mideye de tüketilebilir.

Diğer bir tüketim şekli ise, çekirdekleri temizlenen kudret narının dilimlendikten sonra bala karıştırılması yolu ile tüketilmesidir. Şeker hastalarının bu karışımı tüketmeleri sağlıklı olmayabileceği gibi; aynı yöntemin zeytinyağı ile uygulanması daha faydalı olacaktır. Zeytinyağı içinde bekletilen kudret narı karışımı aç karnına yemeklerden önce tüketiliyor.

Harici kullanımlarda ise zeytinyağlı karışım sürülmek sureti ile yanıklar, kesikler ve açık yaralar için ise çabuk bir iyileştirici olarak kullanılabilir.

Kimler Tüketmemeli?

Günlük dozajında tüketildiğinde bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamasına rağmen, aşağıdaki risk gruplarını da göz ardı etmemek gerekir;

Hamileler ve emziren anneler

Hipoglisemik hastalar

Şeker hastalığı için ilaç kullanan ya da düşük kan şekerine sahip kişiler

Kan sulandırıcı kullananlar


Kudret Narı’nın İnanılmaz Faydaları

Diyabet Tedavisi ve Kan Şekeri Yönetimi

Kudret narı, tip 2 diyabetli hastalarda kan şekeri düzeylerini düşürmek için alternatif bir tedavi olarak kullanılır. Alternatif tıpta, diyabetin yönetilmesine destek açısından en güçlü ve popüler meyvedir.

Bağışıklık Artırıcı

Beslenmenize ekleyeceğiniz kudret narı, yaygın hastalıklardan daha hızlı iyileşmenizi sağlayabileceği gibi, enfeksiyonlara karşı hassasiyetinizi de azaltacaktır. Kudret narında, virüslere karşı savunma hattı oluşturan antioksidanlar da bol miktarda bulunur ve güçlü bir antioksidan olan C vitamini açısından zengindir. Antioksidanlar vücutta serbest radikallere saldırır ve bazı rahatsızlıklara neden olabilecek diğer zararlı bileşikleri ortadan kaldırır.

Keskin Görüş

Kudret narı, özellikle a-karoten, beta-karoten, göz sağlığı olarak bilinen lutein ve zeaksantin gibi göz iyileştirici flavonoidler içerir. Bu bileşenlerin de görme keskinliğini ve gece görüşünü artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda da, yaşlanmanın etkileriyle savaşmada, oksijen kaynaklı serbest radikalleri ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilen reaktif oksijen türlerini elimine etmede çok önemli bir rol oynamaktadır.

Astım ve Solunum Desteği

Kudret narı, astım, bronşit ve saman nezlesi gibi bazı solunum yollarından kaynaklanan hastalıkların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Kudret narı, anti-histaminik, anti-inflamatuar ve anti-viral özelliklere sahiptir, bu da onu solunum sağlığını sağlamak için ideal bir yardımcı gıda yapıyor.

Kanserli Hücre Proliferasyonu Engelleyici

Serbest radikaller, yaşlanmayı hızlandıran ve kanser de dahil olmak üzere birçok komplikasyona neden olan sağlıklı hücreleri arar ve yok eder. Kudret narı, serbest radikal etkilerle savaşan ve yaygın hastalıklara karşı güçlü bir savunma yaratan antioksidanlarda bol miktarda bulunur. Antioksidan bolluğu ile birlikte anti-tümör ve anti-kanserojen özellikleridir. Son zamanlardaki klinik ve farmakolojik çalışmalar, kudret narının göğüs, rahim ağzı ve prostat kanserine bağlı tümörlerin azalmasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı Kolestrol

Kudret narının, kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için yaygın olarak tüketildiği bilinmektedir ve bu da arter duvarlarında damar sertliğine yol açan plak oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Açılan arterler ise kalp krizi, kalp hastalığı ve inme riskini azaltmada rol oynamaktadır.

Kemik ve Cilt Sağlığı

Kudret narı, kan pıhtılaşmasını düzenleyen önemli bir besin olan K vitamini bakımından da zengindir. Vitamin K ayrıca vücut boyunca kalsiyum dağılımına yardımcı olur; böylece kemik yoğunluğunu arttırır ve kemik kırığı yaşanma riskinizi azaltır. Osteoporozu olan bireyler, kudret narı gibi K vitamini açısından zengin gıdalar tüketmeyi tercih edebilirler.
 Öte yandan, geleneksel Çin tıbbının yüzyıllardır cilt rahatsızlıklarında tedavi olarak kudret narı kullandıkları bilinmektedir. Kudret narı içinde bulunan anti-fungal ve antibakteriyel bileşiklerin, mantar, sedef, ve oto-immün gibi rahatsızlıklar da dahil olmak üzere birçok cilt enfeksiyonunu ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Sindirim Savaşçısı

Kudret narı, tavsiye edilen tüketim miktarı olan 100 gramda sadece 17 kalori taşır. Kaloride düşük olmasına rağmen, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Hazımsızlık gidericidir ve kabızlığı önler.
Aynı şekilde, yağ hücrelerinde depolanmayı azaltarak fazla kilo vermenize yardımcı olan glikoz alımınızı ve glikojen sentezinizi artırmanıza yardımcı olur.

Güncellenme Tarihi : 18.10.2021 13:38

İLGİLİ HABERLER