Gündem
  • 8.5.2024 10:22

Yedioth Ahronoth: "Sinwar kartları karıştırdı ve topu Netanyahu'nun sahasına attı."

Sinwar arabulucuların teklifini kabul ederek Netanyahu'yu nasıl zor durumda bıraktı? İsrail ve Amerikan gazeteleri cevap veriyor

Hamas hareketi, 6 Mayıs 2024 Pazartesi akşamı, iki arabulucu ülke Katar ve Mısır'ın, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin teklifini onayladığını açıklayarak "İsrail"i şaşırttı; bu teklif, hareketin de onayladığını doğruladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu olağanüstü duruma sokan Amerikan garantisi, teklifi reddetmesine ve "Refah'taki askeri operasyonun devam ettiğini" duyurmasına ve ertesi sabah gösterişli bir şekilde Refah sınır kapısına hücum etmesine neden oldu. biçim.

Bu , 7 Mayıs 2024 Salı günü Amerikan web sitesi " Axios " tarafından da doğrulandı. Sitede İsrailli yetkililerin , Biden yönetiminin Hamas tarafından onaylanan tekliften haberdar olduğu ancak hareketten önce Tel Aviv'e bu konuda bilgi vermediği yönündeki sözleri aktarıldı. kabul ettiğini duyurdu.

Amerikan internet sitesi şunları söyledi: " Bu davranış, üst düzey İsrailli yetkililer arasında Amerika'nın mahkum takası anlaşması görüşmelerindeki rolü konusunda derin bir hayal kırıklığı ve şüphe OLUŞTURDU ve müzakerelerin ilerleyişini olumsuz etkileyebilir." Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Amerikalı diplomatların İsrailli mevkidaşlarıyla iletişim kurduğunu ve herhangi bir sürpriz yaşanmadığını söyledi. Amerikalı yetkili, "Müzakereler Doha ve Kahire'deki arabulucular aracılığıyla yürütüldüğü için bu çok zor bir süreç" dedi.

Müzakerelere aşina olan İsrailli bir kaynak, ABD'nin İsraillileri hafta sonu Kahire'ye davet ettiğini, ancak ekip göndermemeyi tercih ettiklerini söyledi. Yetkililerden biri İsrail'in görüşmelere katılmak üzere heyet göndermeyerek hata yaptığını itiraf etti.

Yetkililer, müzakerelere katılan CIA Direktörü Bill Burns ve diğer Biden yönetimi yetkililerinin yeni tekliften haberdar olduklarını ancak İsrail'e bilgi vermediklerini iddia etti. Teklifle ilgili son rötuşların 6 Mayıs 2024 Pazartesi sabahı Doha'da Biden yönetiminin bilgisi dahilinde yapıldığını ve bunun İsrail'i büyük bir sıkıntıya soktuğunu da belirttiler.

Yedioth Ahronoth: "Sinwar kartları karıştırdı ve topu Netanyahu'nun sahasına attı."

İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth , Hamas için büyük değişikliğin artık herkesin önünde savaşın sona erdiğini ilan etme taahhüdü olduğunu söylüyor ; zira hareketin üzerinde mutabakata vardığı şartlar İsrail'i uzun bir ateşkesin eşiğine getiriyor ve bu da Netanyahu'yu zor durumda bırakıyor. siyasi ikilem.

İbrani gazetesi, Mısır-Katar önerisinin daha önce İsrail açısından kabul edilebilir olmasa da Hamas'ın bu öneriye olumlu yanıt vermesinin kartları yeniden karıştırdığını ve topu İsrail'in sahasına attığını iddia ediyor. Şimdi Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümeti, Amerikan baskısı altında tutumunu tersine çevirip öneriye olumlu yanıt verip savaşı sonlandırmayı kabul edip etmeyeceğine veya olumsuz yanıt vermeye devam edip etmeyeceğine karar vermeli; savaşı sona erdirme olasılığını reddetti ve gerginliğin tırmanmasını istedi.

Duyuru Hamas'ın içindeki bir “kaynak” adına değil, hareketin siyasi büro başkanı İsmail Heniye'nin Hamas'a telefon ettiğinin belirtildiği resmi bir duyuru yoluyla yapıldığı için Hamas bunu başarmış gibi görünüyor. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Rahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Bakanı Kamal Abbas, hareketin ateşkes teklifini kabul ettiğini bildirdi. Üst düzey bir Mısırlı yetkili, Netanyahu'nun ofisinden yapılan duyuruya göre İsrail'in de heyetini Kahire'ye göndereceğini, hareketten bir heyetin muhtemelen Salı günü anlaşmaya ilişkin görüşmeleri tamamlamak üzere Kahire'ye geleceğini söyledi.

Netanyahu iki seçenek arasında; hangisi daha iyiyse acı

Yedioth Ahronoth, Netanyahu'nun Washington'un da bildiği Mısır-Katar anlaşması konusundaki uzlaşmazlığının devam etmesi halinde bunun muhtemelen Bakanlar Gantz ve Eisenkot'un hükümetten istifasına yol açacağına ve İsrail halk baskısına yaygın bir ivme kazandıracağına inanıyor. İsrailliler arasında Gazze'deki tutukluların aileleri veya onlarla dayanışma içinde olanlar dışında yeni gruplar da yer alıyor.

Öte yandan Netanyahu, Mısır-Katar teklifine gönülsüzce "evet" derse Refah'taki süreci durdurmak zorunda kalacak ve Smotrich ve Ben Gvir liderliğindeki bazı bakanları daha önce tehditlerde bulunmuştu. arabulucuların önerisini kabul etmenin İsrail hükümetinin çökmesi anlamına geleceğini söyledi.

Bu anlamda Netanyahu'yla nasıl baş edileceğini bilen Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar, İbrani gazetesinin dediği gibi Netanyahu'yu şimdiye kadar bildiği en karmaşık siyasi duruma soktu .

Yedioth şunu ekliyor: “Sinwar, Haniyeh ve diğerleriyle birlikte hesaplarını yaptı ve masalarına sunulan yeni teklifin kendilerine önkoşulu, yani savaşın ilk aşamada tamamen durdurulmasını sağlamadığını fark etti. ama öte yandan bir buçuk aydan biraz daha kısa bir süre içinde böyle bir sona ermenin de önünü açıyor.” Kalıcı ateşkes En basit ifadeyle: Hamas'ın Gazze'deki yönetimi, hareketin ilk günden beri istediği şeydi ."

Dolayısıyla İsrail, Mısır-Katar önerisine olumlu yanıt vermek zorunda kalırsa, Hamas bu savaştan sadece Arap dünyasında değil, İsrail'de de galip çıkacaktır. Aynı zamanda dünyanın Filistinlilere bakış açısını değiştirmeyi de başaracak ve İsrail Devleti'ni pek çok kişinin gözünde "cüzzam" hastalığına yakalanmış hale getirecek . İbrani gazetesi, daha önce de belirttiğimiz gibi topun artık İsrail'in sahasında olduğunu ve Netanyahu'nun nasıl tepki vereceğini zaman gösterecek diyor.

Güncellenme Tarihi : 8.5.2024 10:46

İLGİLİ HABERLER