Gündem
  • 12.7.2024 12:18

Yeni yargı paketinde FEMİNİST kadınlara büyük şok

Kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

TBMM Adalet Komisyonu'nda 9. Yargı Paketi'nin ilk değerlendirmeleri sona erdi. Yasa teklifi Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen kadınlar, evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başlarına kullanamayacaklar.

Kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda onaylandı.

Türk Medeni Kanunu'nda köklü değişiklikler

Teklif kapsamında, Anayasa Mahkemesi'nin "kadının soyadı" ile ilgili iptal kararı doğrultusunda, Türk Medeni Kanunu'nda düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeye göre kadın, evlendikten sonra kocasının soyadını alacak. Kadın, nikah memuruna veya sonrasında nüfus müdürlüğüne yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadının önünde kendi bekarlık soyadını da kullanabilecek.

Kadının soyadı, kendi kızlık soyadı ile önceki evliliğinden gelen soyadından oluşuyorsa, kadın bu soyadlarından sadece birini evleneceği kocasının soyadının önünde kullanma hakkına sahip olacak.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda Türk Medeni Kanunu'nda belirli düzenlemeler yapılacak.

Kadınlar kızlık soyadlarını evlindikten sonra tek başına kullanamayacak

Buna göre, koca, anne veya çocuk, soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak.

Anne, doğumdan itibaren, çocuk ise reşit olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde dava açmak durumunda olacak.

Dava açma süresinin dolmasından önce kocanın ölmesi veya kaybolmuş olduğuna karar verilmesi ya da kalıcı olarak akıl sağlığını yitirmesi durumlarında, baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın alt soyu, annesi veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında kaybolmuş olduğuna dair karar alındığını öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içinde soybağının reddi davası açabilecek.

 

Güncellenme Tarihi : 12.7.2024 12:34

İLGİLİ HABERLER